Uitgelicht
WWDC 2023: alle highlights
Toon of verberg de lijst met posts
Apple Music nummers sorteren

Volgorde van nummers in Apple Music-afspeellijsten aanpassen doe je zo

Een kleine, maar handige functie in de Muziek-app: de mogelijkheid om de volgorde van nummers in afspeellijsten in Apple Music aan te passen. We laten je zien waar Apple deze functie verstopt heeft.

Je kunt in Apple Music eigen afspeellijsten maken. Daarmee kun je je eigen favoriete muziek in een enkele lijst zetten, bijvoorbeeld met muziek uit een bepaald jaartal of van één van je favoriete artiesten. Maar Apple biedt zelf ook honderden gecureerde afspeellijsten, met nummers die door de redactie samengesteld zijn. Van eigengemaakte afspeellijsten kun je zelf bepalen in welke volgorde de nummers staan, maar bij gecureerde afspeellijsten kun je niet zomaar de volgorde veranderen. Gelukkig is het sinds iOS 16 wel mogelijk om de volgorde van nummers in een Apple Music afspeellijst aan te passen met de handige sorteeroptie.

Nummers sorteren in Apple Music-afspeellijst

Om de sorteerfunctie te gebruiken, heb je minimaal iOS 16 nodig. In iOS 15 en oudere versies is deze functie niet beschikbaar. Je gebruikt de sorteerfunctie als volgt om de volgorde van nummers in een Apple Music afspeellijst aan te passen:

  1. Open de Muziek-app.
  2. Zet de Apple Music-afspeellijst eerst in je eigen bibliotheek. Zoek de lijst op met de zoekfunctie of ga naar het Ontdek-tabblad en open de afspeellijst. Tik dan op het plusje rechtsboven om de lijst toe te voegen.
  3. Tik daarna op de knop rechtsboven met de drie puntjes.
  4. Kies voor de optie Sorteer op. Je kunt kiezen uit de volgende opties: Afspeellijstvolgorde (de oorspronkelijke volgorde van nummers zoals deze door Apple bepaald is), Titel, Artiest, Album en Releasedatum. Bij de eerste vier opties wordt een alfabetische volgorde aangehouden. Bij Releasedatum is de volgorde chronologisch.
  5. Bij de opties Afspeellijstvolgorde en Releasedatum kun je ook nog de volgorde omkeren. Tik na het selecteren van deze optie opnieuw op de knop met de drie puntjes en kies Sorteer op. Tik daarna achter Afspeellijstvolgorde of Releasedatum op het pijltje.

Apple Music afspeellijst sorteren: volgorde aanpassen van nummers

De nummers sorteren in een Apple Music-afspeellijst kan dus alleen als je de lijst eerst in je eigen bibliotheek gezet hebt. De volgorde die je instelt, wordt wel door de Muziek-app onthouden. Je kan voor elke lijst in je bibliotheek een eigen volgorde bepalen. Het is niet mogelijk om nummers individueel te verslepen in een zelfgekozen willekeurige volgorde.

Hou er rekening mee dat deze functie niet beschikbaar is voor de Classical-app van Apple Music Classical. In afspeellijsten speelt de volgorde van de klassieke muziekstukken een belangrijke rol en is zorgvuldig uitgekozen. Bepaalde nummers horen in een vaste volgorde na elkaar afgespeeld te worden. Vandaar dat je de sorteeroptie daar niet ziet.

Volgorde in eigen afspeellijsten aanpassen

Wil je van je eigengemaakte afspeellijsten de volgorde aanpassen? Dan kun je ook de nieuwe sorteeroptie gebruiken zoals hierboven omschreven. Maar bij eigen afspeellijsten is er meer mogelijk. Je kunt namelijk nummers per stuk verslepen in een eigen volgorde. Je past daarvoor de afspeellijst aan:

  1. Open de eigen afspeellijst en tik rechtsboven op de knop met de drie puntjes.
  2. Tik op Wijzig.
  3. Achter elk nummer verschijnt een knop met drie horizontale streepjes. Hou je vinger hierop en versleep het nummer naar de gewenste plek.
  4. Tik op Gereed om je wijziging op te slaan.

Lees ook onze tip over hoe je zelf je eigen afspeellijsten kan maken in de Muziek-app.

Bekijk ook

Zo maak je afspeellijsten in Apple Music met je eigen favoriete muziek

Iedereen heeft een eigen muzieksmaak, dus past een zelfgemaakte afspeellijst het beste bij je eigen stijl. In deze tip leggen we stap voor stap uit hoe je een eigen afspeellijst maakt in Apple Music en hoe je er ook weer nummers uit verwijdert.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Apple Music

Apple Music is de betaalde muziekdienst van Apple. Vind het antwoord op veelgestelde vragen in onze Apple Music FAQ of neem meteen een abonnement! Een speciale variant is Apple Music Classical, dat speciaal gericht is op klassieke muziek.

Apple Music