Meisje met MacBook en iPhone

Zo gebruik je de privémodus in Safari op iPhone, iPad en Mac

Safari heeft een privémodus op iPhone, iPad en Mac, zodat mensen niet in de browsergeschiedenis kunnen zien welke websites je hebt bezocht. Deze tip legt uit hoe de privémodus werkt.

Soms wil je liever niet dat mensen kunnen zien welke websites je hebt bezocht – we laten even in het midden waarom. In de Safari-browser op de iPhone, iPad en Mac heb je daarom altijd de mogelijkheid om de privémodus te gebruiken, die ervoor zorgt dat er niets wordt opgeslagen in je browsergeschiedenis. In deze tip leggen we uit hoe deze privémodus werkt.

Meisje met MacBook en iPhone

Wat is de Safari privémodus?

Een van de privacyfuncties van Safari is het gebruik van privévensters. Hiermee kun je internetten zonder dat de bezochte websites worden opgeslagen in je browserhistorie. Anderen kunnen niet zien welke pagina’s jij hebt bezocht. Zo kun je bijvoorbeeld online een cadeautje voor iemand kopen, zonder dat dit in de browsergeschiedenis terug te vinden is. Uiteraard geldt het ook voor bedrijven: ook zij kunnen niet zien welke pagina’s jij hebt bezocht en in Google zal een zoekopdracht dan ‘eerlijke’ resultaten opleveren: er wordt geen rekening gehouden met sites die je vaak bezoekt.

Privémodus in Safari op de Mac

Wil je je internetgebruik privé houden op de Mac, dan doe je dat als volgt:

  1. Start Safari op de Mac.
  2. Ga naar Archief > Nieuw privévenster.
  3. Er verschijnt een nieuw venster met een donker gekleurde zoekbalk.

Mensen die van toetscombinaties houden kunnen ook Shift + Command + N (⇧⌘N) gebruiken.

Safari privemodus

Privémodus in Safari voor iOS

Zo schakel je de privémodus in op de iPhone en iPad:

  1. Open de Safari-browser en tik op het icoontje rechtsonder (twee overlappende blokjes).
  2. Je krijgt nu de geopende tabbladen te zien.
  3. Tik vervolgens linksonder op Privé om de privémodus te activeren.
  4. Je kunt nu allerlei websites openen, waarbij de donkere balk bovenin het scherm aangeeft dat je nog in privémodus bent.

Privémodus Safari voor iOS

Als je nogmaals op de knop Privé tikt, kun je de privémodus weer uitschakelen. Voordat je dit uitschakelt wil je kun je het beste alle Safari-tabbladen sluiten die je in privémodus hebt geopend.

Google Chrome, een andere populaire browser voor iOS, heeft ook een eigen privémodus. Daar heet de functie incognitotabblad genoemd.

Wat doet de privémodus van Safari eigenlijk?

Misschien vraag je je af wat er precies gebeurt als je de privémodus van Safari inschakelt. Hieronder lees je wat het inhoudt:

  • Alle tabbladen zijn van elkaar gescheiden. Een website die je op het ene tabblad hebt geopend weet dus niet wat er op de andere tabbladen te zien is.
  • Alle inloggegevens en ingevulde wachtwoorden worden vergeten zodra je het privévenster sluit.
  • Websites die je bekijkt worden niet gesynchroniseerd met iCloud, zodat je op andere toestellen niet verder kunt gaan. Functies zoals Handoff werken dan ook niet.
  • Al je zoekopdrachten worden niet bewaard.
  • Websites kunnen je niet volgen, waardoor je bepaalde gegevens niet tot je beschikking hebt. Als je de website van je favoriete webwinkel bezoekt, zul je daarom niet automatisch worden ingelogd.
  • Eventuele plugins kunnen minder functionaliteit hebben, omdat ze niets mogen vastleggen.

Iets om rekening mee te houden, is dat eventuele apps die je downloadt wel gewoon in je Downloads-folder terechtkomen. Die moet je dus handmatig opruimen als je klaar bent met internetten.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt juni 2017
Categorie Internet
Onderwerpen browser, privacy, safari, tabbladen