Schermtijd op de Mac

Zo werkt Schermtijd op de Mac

Voorkom dat je te lang achter je Mac zit!

Schermtijd is vanaf macOS Catalina ook op de Mac te gebruiken. Zo hou je beter zicht op het aantal uren dat je achter de Mac doorbrengt. Catalina komt in de loop van oktober beschikbaar, maar wij vertellen je nu alvast hoe de nieuwe functie werkt.

Schermtijd op de Mac: zo werkt het

In iOS 12 introduceerde Apple Schermtijd voor de iPhone en iPad. Deze optie geeft je inzicht in het gebruik van je apparaat. Ook kun je een limiet instellen voor apps en categorieën. Met de komst van macOS Catalina (in de loop van oktober) komt Schermtijd ook naar je Mac. Ook hiermee kun je het gebruik van je Mac en de apps die je gebruikt, beperken. Er zitten ook tools voor ouderlijk toezicht in, om bijvoorbeeld te voorkomen dat kinderen met onbekende mensen kunnen gaan chatten. In dit artikel bespreken we de verschillende features van Schermtijd en hoe je deze instelt.

#1 Schermtijd inschakelen

Tijdens de installatie van macOS Catalina kun je Schermtijd inschakelen. Mocht je dit niet willen, dan kun je op Configureer later klikken om het later te activeren. De tool is altijd achteraf in te stellen via de Systeemvoorkeuren.

  1. Open Systeemvoorkeuren en klik op Schermtijd.
  2. Kies Opties.
  3. Klik rechts bovenin op Schakel in…

Schermtijd instellen

Het uitschakelen van deze functie verloopt op dezelfde manier (in dit geval klik je op Schakel uit…). In het paneel met opties vind je ook de mogelijkheid om Schermtijd te delen over al je apparaten. Hierdoor kun je een gecombineerd rapport krijgen van je gebruik. Zorg er uiteraard wel voor dat je op alle apparaten bent ingelogd met hetzelfde iCloud-account.

Schermtijd inschakelen

Daarnaast vind je in het opties-paneel ook de mogelijkheid om een toegangscode in te stellen. Hiermee kan je de instellingen van Schermtijd beveiligen. Ook is het mogelijk om de viercijferige code te gebruiken om de limiet te verlengen wanneer deze voor een bepaalde toepassing is verstreken.

Er verschijnt een popup met de vraag of je jouw account wilt omzetten naar een standaardaccount, wanneer je deze functie inschakelt op een beheerdersaccount. Kies je voor deze optie, dan kun je direct een nieuwe beheerdersaccount aanmaken en wordt je huidige account omgezet naar een standaardaccount.

Schermtijd omzetten naar standaardaccount

#2 Inzicht in gebruik

Net als op de iPhone en iPad krijg je ook op de Mac een overzicht te zien van je gebruik. Schermtijd voor Mac is onderverdeeld in Appgebruik, Meldingen en Activeringen.

Schermtijd op de Mac: appgebruik

Appgebruik

In Appgebruik zie je het gebruik per applicatie of categorie van de huidige week. Door op een enkele dag te klikken kun je het verbruik voor die specifieke dag opvragen. Tevens zie je in dit overzicht direct welke limieten je hebt ingesteld en kan je deze aanpassen door op de zandloper te drukken.

Schermtijd op de Mac: appgebruik

Meldingen

Om een goed overzicht te krijgen van de hoeveelheid meldingen die je op een dag ontvangt, kijk je naar het onderdeel Meldingen binnen Schermtijd voor je Mac. Ook hier kun je weer kiezen tussen een overzicht per dag of week.

Activeringen

Dit onderdeel van Schermtijd voor je Mac werkt alleen wanneer je Schermtijd deelt over je verschillende apparaten. Hierdoor kun je op je Mac zien hoe vaak je je iPhone of iPad oppakt.

#3 Gebruik beperken met Schermtijd

Schermtijd op je Mac biedt verschillende mogelijkheden om je gebruik van je Mac te minimaliseren. Je kan er bijvoorbeeld voor kiezen om bepaalde periodes van een dag als Apparaatvrije tijd te markeren, de tijd voor apps, websites, maar ook categorieën te beperken en bepaalde content of communicatie niet toe te staan.

De optie om de communicatiemogelijkheden te beperken verschijnt later dit jaar voor macOS Catalina.

Schermtijd op de Mac: apparaatvrije tijd aan

Apparaatvrije tijd

Met behulp van Apparaatvrije tijd is het mogelijk om een periode in te stellen waarop enkel de door jou gekozen apps beschikbaar blijven. Telefoonoproepen blijven te allen tijde binnenkomen. Dit kan eventueel worden uitgeschakeld door middel van de Niet storen-functie op de Mac. Je kunt hierbij kiezen voor een standaard of aangepaste tijdsperiode per dag.

Onder Altijd toestaan kun je opgeven welke apps beschikbaar blijven binnen je ingestelde Apparaatvrije tijd. Vergeet niet eerst op het knopje Schakel in… te drukken rechtsboven in het scherm.

Schermtijd op de Mac: apparaatvrije tijd

Je krijgt vijf minuten voordat Apparaatvrije tijd in gaat een herinnering. Hierdoor heb je nog genoeg tijd om je bestanden op te slaan.

Schermtijd op de Mac: altijd toegestaan

Applimieten

Om de tijd van een bepaalde toepassing of categorie van software te beperken, kun je limieten instellen:

  1. Open Schermtijd op je Mac en klik op Applimieten.
  2. Schakel deze functie eerst in.
  3. Kies voor het ‘+’ icoontje en selecteer een specifieke categorie of een enkele app door een categorie open te klappen (door middel van het driehoekje).
  4. Hier kun je opnieuw ervoor kiezen om een standaardlimiet per dag in te stellen of dit aan te passen per dag van de week.
  5. Ook hierbij zal vijf minuten voordat de tijd verstreken is een herinnering worden afgegeven.

Schermtijd op de Mac: altijd toegestaan

Alle toekomstige apps die je via de App Store installeert, zullen worden meegenomen in de limiet die voor een bepaalde categorie is ingesteld. Onderaan de lijst met categorieën vind je de opties om limieten toe te kennen aan specifieke websites.

Nieuwe applimiet aanmaken

Hier zie je een ingestelde applimiet voor de Berichten-app:

Applimiet voor berichten instellen

Dit is vergelijkbaar met Applimieten op de iPhone:

Materiaal en privacy

De beperkingen die je voorheen onder ‘Ouderlijk Toezicht’ vond, vallen nu onder ‘Materiaal en privacy’ van Schermtijd. Wanneer je beperkingen voor materiaal en privacy inschakelt kun je paal en perk stellen aan expliciet materiaal, aankopen, downloads en privacy. Hier kun je bijvoorbeeld toestaan dat enkel vooraf ingestelde websites bezocht mogen worden. Ook kun je hier de toegang tot specifieke apps wegnemen op je Mac of iPhone, wanneer Schermtijd ingesteld staat om te delen.

Schermtijd: Materiaal en privacy

Er zijn 4 tabbladen om de beperkingen te regelen:

Schermtijd: Materiaal en privacy

Beperk communicatie

Later dit jaar zal de optie om communicatie te beperken worden toegevoegd aan Schermtijd voor Mac. Op het moment dat macOS Catalina voor het eerst verschijnt kun je deze functie dus nog niet gebruiken. Met ‘Beperk communicatie’ kun je bijvoorbeeld instellen met wie je kinderen contact mogen opnemen. Let wel op dat deze functie alleen werkt voor telefoongesprekken, FaceTime, Berichten en AirDrop. Via andere berichtenapps kunnen kinderen nog steeds contact opnemen met vreemden.

De functies van Schermtijd voor de Mac lijken in veel opzichten op die van Schermtijd op iPhone en iPad. Lees ons uitgebreide artikel daarover om te ontdekken wat er nog meer mogelijk is, ook om mobiel gebruik te beperken!

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt oktober 2019
Categorie Mac
Onderwerp schermtijd
Software macOS 10.15 Catalina