iPad 1: ideaal voor kinderen of geen app meer voor te vinden?

Veel apps voor kinderen werken niet meer op de iPad 1, terwijl ze die juist vaak gebruiken. Welke apps werken nog wel? iCulture zocht het voor je uit.
Lisa van der Velden - · Laatst bijgewerkt:

ipad kids

Het was een veelgehoorde klacht bij onze – voormalige – iKids-rubriek: waarom zijn nieuwe kinderapps vaak niet meer geschikt voor de eerste generatie iPad, terwijl juist dat apparaat vaak aan kinderen worden doorgegeven? Ontwikkelaars leggen dikwijls uit dat het simpelweg niet lonend is om apps voor oude hardware geschikt te maken. Maar wat is er nog wel mogelijk met de iPad 1? iCulture ging voor je op zoek.


Omdat weinig ontwikkelaars van hun apps kunnen leven, ontwikkelen ze apps veelal in hun schaarse vrije tijd. Het is dan best te begrijpen dat ze geen tijd hebben om apps geschikt te maken voor de alleroudste iPads. Maar toch: hoe kun je als ouder toch nog plezier hebben van de iPad 1?

Om daar achter te komen ging iCulture voor je op zoek en zette leuke nieuwe kinderapps die nog wel met een iPad 1 werken voor je in een overzicht.

Zoek je een speciale kinderhoes waarmee je je iPad kunt beschermen in de handjes van gooiende en kwijlende kleuters? We hebben een overzicht van leuke iPad-hoezen die kindproof zijn.

Apps voor peuters

Alle apps van Sago Mini

sagoSago Mini is een bekende speler met leuke applicaties voor jonge kinderen. Goed nieuws: alle apps zijn geschikt voor de iPad 1. Zo schreven we over het geestige Sago Mini Pet Cafe en Sago Mini Bug Builder. Bij het aanbod is recentelijk een nieuwe muzikale applicatie bijgekomen: Sago Mini Music Box. Die vrolijke app is gericht op kleuters en laat hen experimenteren met muziek en spelen met animaties. De stijl van de ontwikkelaar is duidelijk te herkennen: simpele tekeningen met weinig detail maar veel karakter. Alle muziek- en geluidseffecten dragen bij aan de karakteristieke sfeer van de Sago-spellen, dus zet wel even het geluid aan. Sago Mini Music Box heeft momenteel nog niet zoveel functies als voorganger Forest Flyer, maar hopelijk worden er regelmatig nieuwe onderdelen toegevoegd.
Downloaden: Sago Mini Music Box (€2,69, universeel, iOS 5.0+)

Tap Tap Toink

taptoinkTap Tap Toink is een applicatie voor de allerkleinsten. De app heeft een reeks interactieve spelletjes en puzzels, vol met geluiden, kleuren en vormen. Kinderen kunnen bijvoorbeeld zoeken naar bij elkaar passende kleuren, vormen en tinten of oefenen met het herkennen van dieren en voertuigen. Zo leren ze om kleuren, objecten en geluiden te associëren. Aan het eind van ieder spel krijgen ze een beloning in de vorm van een muziekje met bijbehorende animatie. Tap Tap Toink ziet er prachtig uit, met name de puzzels zijn erg mooi vormgegeven. Ook fijn: de universele app is volledig met tikken en slepen te bedienen, zodat kinderen lekker zelf aan de slag kunnen.
Downloaden: Tap Tap Toink (€0,89, universeel, iOS 4.3+)

Ted verveelt zich

tedTed is een geestige olifant die zich verveelt. De zon schijnt en al zijn vrienden slapen. Daarom gaat hij maar leuke dingen doen. Kinderen die de app spelen worden uitgenodigd om mee te spelen. Zo kunnen ze kiezen om allerlei kleurplaten in te vullen of memory te spelen. Het leesverhaal in de app is geschreven en geïllustreerd door scenarist en cartoonist Willem Ritstier. Kinderen kunnen het zelf lezen, maar ze mogen er ook voor kiezen om voorgelezen te worden. Als kers op de taart is er nog een spel waarbij Ted iedereen wakker probeert te tetteren. De app is geschikt voor jonge kinderen van alle leeftijden.
Downloaden: Ted verveelt zich (€2,69, universeel, iOS 4.3+)

Apps voor kinderen van 3 tot 6 jaar

Ben & Holly

ben hollyBen & Holly’s Little Kingdom is gebaseerd op de populaire tv-serie Little Kingdom op Nickelodeon. Die serie gaat over een klein land waar elfjes, insecten, feeën en kleine dieren wonen. In de Nederlandstalige app kunnen kinderen vliegen met Prinses Holly of met Elf Ben op Gaston rijden (niet te verwarren met Gaston, de vijand van het Beest in Belle & het Beest). Ben & Holly bevat 4 interactieve spellen met verschillende moeilijkheidsniveaus. In die verschillende spellen kunnen kinderen sterren verzamelen, stokken gooien, zich verstoppen en blaadjes vegen. Als kers op de kaart heeft de mooi geanimeerde app een stickerboek dat bestemd is voor beloningen. De app is geschikt voor kinderen van 3 tot 6 jaar en heeft geen in-app aankopen of reclames.
Downloaden: Ben & Holly’s Little Kingdom (€2,69, universeel, iOS 4.3+)

Lola’s Rekentrein

lolaLola’s Rekentrein is een vrolijk spel voor kinderen van drie tot zeven jaar, waarbij kinderen bij Panda Lola in de trein kunnen stappen. Onderweg zullen ze rekenopdrachten moeten oplossen. Het spel in de applicatie begint met een aantal eenvoudige herkenningsopdrachten, zoals ‘welk getal zoeken we?’ of ‘welk getal komt er nu?’. Geleidelijk verschijnen er ook lastigere rekensommen. De gratis versie van het spel heeft 9 spelletjes; de betaalde versie heeft er 19, waaronder ook moeilijkere onderdelen. Ook handig: in de betaalde app wordt het niveau van de sommen aangepast aan de voortgang van het kind dat aan het spelen is. Als het spelen met Lola’s Rekentrein bevalt zijn er van dezelfde ontwikkelaar ook nog een aantal andere apps te downloaden, zoals Lola’s Alfabet Trein.
Downloaden: Lola’s Rekentrein Free (gratis, universeel, iOS 4.3+)
Downloaden: Lola’s Rekentrein (€1,79, universeel, iOS 4.3+)

Kaas en Koos

kaas koosKaas en Koos zijn een vogel en een muis die dikke vrienden zijn. Hun rijk geillustreerde kinderboeken staan al een tijdje in de App Store, maar zijn nog steeds erg leuk. Kaas en Koos beleven telkens nieuwe avonturen, thuis, op het strand of in het bos. Daarbij ontmoeten ze allerlei nieuwe dieren. In ieder boek staan een aantal liedjes die kinderen en ouders kunnen beluisteren en meezingen. De boeken van Kaas en Koos worden uitgegeven door uitgeverij Tante Bapp, die veel vergelijkbare producten voor kinderen ontwikkelt. Deel 1 van Kaas en Koos is gratis, de andere vier exemplaren van de serie kosten €0,89. Je kunt na het proberen van deel 1 ook meteen de Omnibus-app aanschaffen, waarin alle verhalen zijn gebundeld.
Downloaden: Kaas en Koos op het strand – Deel 1 (gratis, iPad, iOS 5.0+)
Downloaden: Kaas en Koos maken vrienden – Omnibus (€2,69, iPad, iOS 5.0+)

Sofia het Prinsesje

sofiaSofia het Prinsesje is een tweeledige app: in de app kun je het verhaal lezen van Sofia, een meisje dat ineens prinses werd, maar ook je eigen tekenfilmsprookje maken. Hiervoor hebben ze kinderen de beschikking over allerlei poppentheater-hulpmiddelen, zoals poppen, kostuums en decorstukken. De Disney-app bestond al even, maar heeft nu een update gekregen waarmee kinderen avonturen kunnen beleven in het nieuwe Koninklijke Theater, dat helemaal is helemaal versierd met winterse versieringen. Kinderen kunnen hieruit allerlei kostuums, personages, decorstukken en achtergronden kiezen en een toneelstuk opvoeren. De app maakt gebruik van een multi-touch-scherm zodat kinderen samen met een vriendje of vriendinnetje kunnen spelen en heeft de mogelijkheid om een toneelstuk op te nemen om later terug te kijken.
Downloaden: Sofia het Prinsesje (€2,69, universeel, iOS 5.0+)

Apps voor kinderen van 6 tot 12 jaar

Alle apps van Toca Boca

tocaVoor kinderen die op een iPad 1 spelen zijn de apps van ontwikkelaar Toca Boca een hele goede keuze. Toca Hair Salon 2 (bij de kapper), Toca Tailor (kleding maken) en Toca Builders (zelf bouwen) zijn enkele voorbeelden van de prachtig vormgegeven apps van de Zweedse ontwikkelaar. In de nieuwste creatie Toca Lab kunnen kinderen op een speelse manier experimenteren met scheikunde. Het verhaal speelt zich af in een laboratorium waar ieder element een personage is. Kinderen kunnen die elementen bijvoorbeeld in een centrifuge laten draaien, verhitten in de Bunsen brander of met andere vloeistoffen in reageerbuizen doen. Daarbij is telkens de vraag: “wat zal er met de stoffen gebeuren?”. Zoals bij alle populaire spellen van Toca Boca is Toca Lab bedoeld als spel, maar zitten er ook opvoedkundige elementen in.
Downloaden: Toca Lab (€2,69, universeel, iOS 5.0+)

Topo HD apps

topo nederlandDe Topo apps zijn zeer handig om spelenderwijs de topografie van een bepaald land of werelddeel te leren. Kinderen kunnen in de app een actiegame spelen waarbij hun topografische kennis op de proef wordt gesteld. In het spel kunnen ze aan boord van een eigen vliegtuig stappen en moeten ze zo snel mogelijk naar de juiste bestemming op de landkaart zien te komen. In de levels worden verschillende topografische onderdelen behandeld, zoals landen, hoofdsteden of grote steden. De apps hebben heeft drie speelstanden: Oefenen, Tijdrace en Meerkeuzevragen. Als je voor “Oefenen” kiest kun je op je gemak overal landen, maar bij “Tijdrace” moet je juist binnen de gegeven tijd naar zoveel mogelijk bestemmingen vliegen. Met ieder goed antwoord verdien je extra tijd, maar je kunt ook tijd verliezen door een hint in te zetten. iCulture schreef al over Topo Nederland, Topo Zuid-Amerika en Topo Europa.
Downloaden: Topo Zuid-Amerika HD (€1,99, iPad, iOS 4.3+)

Easy Studio

easy studioIn het leuke Easy Studio leren kinderen alles over de wereld stop-motion animaties. Ze kunnen hun eigen scenario’s bedenken en animaties met geometrische figuren maken, om deze in geanimeerde kaarten, tekeningen en video’s de hoofdrol te laten spelen. Wanneer ze figuren en achtergronden hebben gemaakt kunnen ze deze op allerlei manieren laten bewegen. Daarna kunnen ze hun creaties in de bibliotheek of in je filmrol opslaan, om ze later te bekijken of te versturen. Het enige dat in deze app nog ontbreekt is een optie om de aparte animatiefiguren op te slaan, zodat je ze kun hergebruiken. De app is ook beschikbaar in het Nederlands en is zo ontworpen dat kinderen vanaf zes jaar ermee uit de voeten kunnen, compleet met een handige instructievideo. De app bevat geen reclame of in-appaankopen.
Downloaden: Easy Studio (€3,99, universeel, iOS 5.1+)

Bieb-bende App

bieb bendeDe Bieb-bende is wat je zegt een modern boek. Het boek heeft QR-codes bij ieder hoofdstuk, zodat kinderen online kunnen praten over de verhaallijn, extra informatie kunnen lezen, en hun voortgang kunnen delen via Facebook, Hyves of Twitter. Sinds enige tijd is er echter ook een app waarmee je de bende kunt volgen en uitdagingen kunt aangaan. In de app volg je de leden van de bende die proberen om de geheimen van een geheimzinnige heuvel in hun dorp te ontrafelen. In de app dagen alle vijf kinderen je uit om dingen te leren en spellen te spelen. Bij de een moet je boeken sorteren, bij de andere doe je archeologie. Er zijn ook andere dingen in de app te doen, zoals een quiz met spreekwoorden en gezegdes en een Beesten-Radar, waarmee je kunt checken of er griezelige beesten in de buurt zijn. Het boek is geschikt voor kinderen vanaf 10 jaar en ouder en vanwege de spannende verhalen is het is handig om die leeftijdscategorie ook voor de app aan te houden. Op Bol.com zijn de recensies van het boek over het algemeen erg positief.
Downloaden: Bieb-bende App (gratis, universeel, iOS 4.3+)

E-books

Tip de Muis

tip de muisDeze reeks prentenboeken gaat over Tip de Muis, een muis die af en toe ongehoorzaam is. De boeken zijn al enige jaren als papieren boeken beschikbaar, maar worden nu ook als e-books uitgegeven. Doordat Tip de Muis niet altijd doet wat van hem verwacht wordt, beleeft hij dingen die alle kinderen meemaken, aldus de ontwikkelaars. De boeken zijn geschreven voor kinderen vanaf 2 jaar, maar de bedoeling is dat kinderen van 4-5 en rond 7-8 jaar er weer andere dingen en situaties in herkennen. In totaal zijn er acht prentenboeken beschikbaar, die €4,99 per stuk kosten. In de loop van 2014 komen er meer boeken bij. Je kunt de boeken aanschaffen in de App Store of via de iBooks en Google Play Books apps. Ieder boek behandelt een ander “ongehoorzaam” of anderszin moeilijk thema, zoals “Tip wil niet eten”, “Tip wil niet delen” en “Tip is een beetje bang”.
Downloaden: Tip de Muis (€4,99 per stuk, iPad, iBooks 3.0+, iOS 4.3+)

Een ongelooflijk verhaal

ongelooflijk verhaalEen ongelooflijk verhaal is een interactief e-book over Professor Doctor Anton Mol. Deze molmachtige figuur vindt in Afrika een bijzonder dier en begint met onderzoeken. Gaandeweg komt hij er achter dat het om een nijlpaard gaat. Dan neemt Professor Mol het nijlpaard mee naar huis, maar of dat een goed idee was? Het boek heeft geestige illustraties en zit goed in elkaar. Als het verhaal een open einde heeft klopt dat, want dit is pas deel 1 uit de serie ‘De Ongelooflijke Verhalen van Prof. Dr. Anton Mol’. Het boek is bedoeld voor kinderen vanaf 10 jaar. Het verhaal wordt voorgelezen door Stefan de Groot.
Downloaden: Een Ongelooflijk Verhaal (€3,99, iBooks 3 of nieuwer, iOS 5.1+)

De Elfstedentocht

ElfstedentochtEr groeien tegenwoordig hele generaties op zonder ooit een Elfstedentocht te hebben meegemaakt. Om deze kinderen toch iets over onze traditie bij te brengen is er een nieuw non-fictie e-book uitgebracht, genaamd De Elfstedentocht. In het leuke boek kun je niet alleen lezen, maar ook luisteren, spelletjes spelen, filmpjes kijken en je kennis testen. De app is nog maar net verschenen, maar heeft al een aantal positieve beoordelingen gekregen. Er is duidelijk over de juiste vormgeving nagedacht en ook de voorleesstem is prettig en rustig. Het boek kan uitermate handig zijn in het voorbereiden van een spreekbeurt, maar is ook heel geschikt om kinderen op een doordeweekse dag op speelse wijze iets over de Nederlandse geschiedenis te laten leren. De makers hebben ook een interactief boek over de Olympische spelen uitgebracht.
Downloaden: De Elfstedentocht (€3,99, iBooks 3 of nieuwer, iOS 5.1+)

Met deze lijst kunnen jouw kinderen ongetwijfeld even vooruit, maar het kan natuurlijk dat je prachtige nieuwe apps tegenkomt die alleen met iOS 6 of hoger werken, en je jouw kinderen deze niet wil onthouden. Denk bijvoorbeeld aan het bijzondere Kwijt Weg Foetsie of het populaire Disney’s Hidden Worlds, een app die stiekem ook leuk is voor volwassenen.

Foto bovenaan: Richard Leeming (Flickr CC)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 13 augustus 2017, 12:15
Categorie Apps
Onderwerpen ipad, kinderboeken, kinderen
21 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.