Launchpad voor Mac

Zo verwijder je veilig programma’s van je Mac

Wil je programma's verwijderen van de Mac, dan zijn er meerdere mogelijkheden. In deze tip leggen we meerdere opties uit, zonder dat er iets fout gaat.

Ruim regelmatig de programma’s van je Mac op, zodat alles overzichtelijk blijft. In deze tip lees je hoe je Mac-apps en programma’s verwijdert die je niet langer nodig hebt, of die niet langer goed werken. Er zijn drie manieren om programma’s te verwijderen van de Mac, die we in deze tip uitleggen. Ook bespreken we problemen die zich kunnen voordoen bij het verwijderen van apps.

Launchpad voor Mac

Spring meteen naar het onderwerp waar je meer over wilt lezen:

#1 Apps verwijderen via Launchpad

Het is een goede gewoonte om regelmatig de programma’s langs te lopen die je geïnstalleerd hebt op de Mac, om te kijken of je alles nog wel nodig hebt. Ongemerkt raakt je Mac vervuild met allerlei apps die je geprobeerd hebt, maar niet langer gebruikt. Ruim ze daarom op!

Programma verwijderen van de Mac

Bij apps die je via de Mac App Store hebt geïnstalleerd gaat dat heel gemakkelijk, op een manier die je van de iPhone gewend bent:

 1. Open de Launchpad op je Mac. Hiervoor klik je op het Launchpad-icoontje in je dock of druk je op de F4-toets op het toetsenbord. Je kunt ook met vier vingers tegelijk knijpen op je trackpad.
 2. Blader naar het programma dat je wilt verwijderen.
 3. Druk op het icoontje tot deze begint te wiebelen.
 4. Klik op het kruisje om de app te verwijderen.
 5. Bevestig dat je wilt verwijderen.

launchpad-programma-verwijderen

#2 Programma’s verwijderen via de Finder

Je kunt ook heel gemakkelijk programma’s verwijderen via de Finder. Dit doe je vooral bij apps die je via internet hebt gedownload, dus buiten de Mac App Store om.

 1. Open een nieuw Finder-venster.
 2. Ga naar de map Programma’s.
 3. Blader naar de app die je wilt verwijderen of gebruik de zoekfunctie.
 4. Klik met de rechtermuisknop op de app en kies Verplaats naar prullenmand.

Je kunt nu meteen de prullenmand legen, zodat het programma niet meer op je Mac staat of dit op een later moment doen.

#3 Programma’s verwijderen uit je dock

Je kunt de apps ook verwijderen vanuit je dock. Misschien gebruikte je dit al om apps uit de dock te verwijderen, waarbij ze met een plofwolkje verdwijnen. Maar je kunt via de dock ook programma’s rechtstreeks naar de prullenmand sturen. Dit werkt als volgt:

 1. Ga naar het programma dat je wilt verwijderen, of open de map Programma’s vanuit de dock en kies het gewenste programma.
 2. Klik op het icoontje en sleep deze naar de prullenmand.
 3. Maak de prullenmand leeg.

Problemen met verwijderen van apps oplossen

Bij het verwijderen van apps van de Mac kunnen zich meerdere problemen voordoen. We bespreken hier de meest voorkomende problemen.

Speciale deinstaller nodig

Sommige Mac-programma’s kun je alleen schoon verwijderen als je het bijbehorende deinstaller gebruikt. Vaak wordt deze al meegeleverd bij het programma, maar het kan ook nodig zijn om hiervoor een speciale tool te downloaden. Vooral bij hardnekkige software zoals MacKeeper kan het nodig zijn om extra tools te installeren, om te kijken of er nog resten van de software zijn achtergebleven op de Mac. Je kunt hiervoor gebruik maken van tools als DetectX of FastTasks, zoals we in onderstaande tip beschrijven:

Programma verwijderen lukt niet

Als je een programma wilt verwijderen, kan het voorkomen dat deze nog op de achtergrond actief is. Het lijkt alsof je het programma hebt gestopt, maar toch zijn er nog achtergrondprocessen die niet goed kunnen worden afgesloten door de Mac. Zoals je kunt zien zijn Final Cut Pro, Firefox en Pixelmator niet te verwijderen via Launchpad, Keynote daarentegen wel. Wij laten je zien hoe je die programma’s alsnog van je Mac kunt krijgen.

Apps niet verwijderen

Volg onderstaande stappen om het programma goed af te sluiten en daarna te verwijderen:

 1. Open Finder en ga naar Programma’s > Hulpprogramma’s > Activiteitenweergave.
 2. Maak gebruik van de zoekbalk om het programma te zoeken dat je wilt verwijderen.
 3. Selecteer het programma en klik op het kruisje linksboven in de knoppenbalk van Finder.
 4. Kies vervolgens voor Stop en het programma is volledig afgesloten.
 5. Nu kun je het programma verwijderen met één van de hierboven genoemde methodes.

Niet alle programma’s hebben dus de mogelijkheid om via Launchpad verwijderd te worden. In de map Programma’s van Finder kan het programma ook verwijderd worden, maar ook die manier is niet altijd een garantie voor succes. Hieronder zie je een foutmelding van Finder, ondanks dat wij het programma hebben afgesloten. Finder geeft alsnog aan dat het programma nog geopend is en niet verwijderd kan worden.

programma-geopend-foutmelding

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt januari 2017
Categorie Mac
Onderwerp mac app store