iPhone X extreem lange batterijduur

Zo krijg je een extreem lange accuduur op de iPhone X

Met deze 5 instellingen krijg je een extreem lange accuduur op je iPhone X met OLED-scherm. Dankzij de eigenschappen van OLED kun je slim gebruik maken van energiebesparende opties.

Stel, je gaat dit weekend met vrienden naar een Waddeneiland. Terwijl je de stad uit rijdt realiseer je je opeens dat de oplader nog thuis ligt. Aan je reisgenoten heb je niets, want die hebben allemaal een Android-toestel. Er is geen tijd om nog langs een winkel te gaan, want je moet de boot halen. Wat te doen? Als je een iPhone X hebt kun je slim gebruik maken van de eigenschappen van het OLED-scherm, waardoor de accu het met gemak een lang weekend volhoudt.


Lange accuduur iPhone X

Extreem lange accuduur op iPhone X

Bij Apple’s nieuwe toptoestel kun je rekenen op zo’n 12 uur batterijgebruik, zo kun je lezen in onze iPhone X review. Voorheen gebruikte Apple LCD-schermen met achtergrondverlichting, dat tijdens het gebruik altijd blijft branden. Bij het OLED-scherm van de iPhone X is dat anders, omdat elk van de ruim 2 miljoen pixels individueel aan- en uitgezet kan worden. Van die kennis kun je slim gebruik maken als je de batterijduur van je toestel wilt maximaliseren.

Je kunt onderstaande tips ook toepassen op toestellen met LCD-scherm, maar het effect zal daarbij minder spectaculair zijn. Zwarte tinten gebruiken op een toestel met OLED-scherm aanzienlijk minder energie, terwijl bij een LCD-scherm de achtergrondverlichting voor het gehele scherm steeds actief zal zijn.

Om de accuduur extreem te verlengen op toestellen met OLED-scherm moet je vijf dingen doen:

  1. Zet je toestel op grijstinten.
  2. Keer de kleuren om.
  3. Kies een donkere of groene wallpaper.
  4. Zet Night Shift (nachtmodus) aan.
  5. Zet je toestel op stroombesparende modus.

Vind je dit wat te radicaal, dan kun je ook voor een paar items kiezen. Gezamenlijk zullen ze elkaar versterken.

Stap #1: Toestel op grijstinten zetten
We hebben het gebruik van grijstinten eerder genoemd om van je iPhone-verslaving af te komen. Met grijstinten ziet je toestel er erg saai uit, dus dit voorkomt dat je constant naar YouTube-video’s en andere verleidingen gaat zitten kijken. In dit geval kiezen we voor grijstinten omdat het in combinatie met stap #2 zorgt voor zoveel mogelijk zwart- en grijstinten, waardoor de pixels minder energie verbruiken. Je schakelt het in via Instellingen > Algemeen > Toegankelijkheid > Aangepaste weergave > Kleurfilters > Grijstinten. Geniet van je rustige grijstinten! Wil je liever geen grijstinten, dan kun je met Verminder witpunt ook kiezen voor minder felle kleuren.

Stap #2: Kleuren slim omkeren
Het slim kleuren omkeren hebben we ook al eens besproken, omdat het de indruk wekt dat je een donkere modus op je iPhone gebruikt. Deze optie zit voor het eerst in iOS 11 en zorgt ervoor dat de kleuren worden omgekeerd, waarbij de foto’s er nog wel normaal uitzien. Bij de klassieke manier van kleuren omkeren zien mensen op foto’s er opeens als groene spoken uit, maar bij slim omkeren houden ze de normale huidskleur. Je doet dit via Instellingen > Algemeen > Toegankelijkheid > Aangepaste weergave > Keer kleuren om > Slim omgekeerd.

Stap #3: Kies een donkere en/of groene wallpaper
Kies je voor kleuren omkeren, dan is een witte wallpaper het meest geschikt, want die wordt door het slim omkeren opeens diepzwart. Daardoor zullen de meeste pixels continu zijn uitgeschakeld, zodat ze ook geen energie verbruiken. Besluit je om niet voor slim omkeren te kiezen en wil je wel energie besparen, dan kun je daarentegen weer beter kiezen voor een volledig zwarte wallpaper die standaard in iOS wordt meegeleverd. Zo’n volledig zwarte wallpaper is trouwens een goed idee om het scherm van de iPhone X goed uit de verf te laten komen. Het diepe zwart ziet er mooi uit. Heb je nog een iPhone met LCD-scherm bij de hand, dan is duidelijk het verschil te zien tussen het zwart van OLED en het zwart van LCD, dat wat meer naar donkergrijs neigt.

iPhone X extreem lange batterijduur

Het gebruik van een zwarte wallpaper kan een groot effect hebben, zo blijkt uit een test: na drie uur gebruik met de standaard wallpaper was de batterijstatus gezakt naar 60%, terwijl het met een zwarte wallpaper nog 70% is. Dat scheelt dus enorm.

Wil je toch een kleurrijke wallpaper, kies dan voor groen- en geeltinten. Wallpapers met blauw en paars gebruiken relatief veel energie.

Stap #4: Zet Night Shift aan
Nu je weet dat blauwtinten relatief veel energie kosten, is het zinvol om de blauwtinten zoveel mogelijk uit te schakelen. Dat kan met de Night Shift-functie die op alle recente iPhones zit. Je kunt de kleurtemperatuur zelfs nog iets aanpassen naar een overdreven warme tint, wat voor jou maar het meest acceptabel is.

Stap #5: Zet de energiebesparende modus aan
De laatste stap is er eentje, die iedereen met zorgen over de batterijduur zou moeten nemen. Schakel de energiebesparende modus aan. Het toestel zal dan niet meer continu synchroniseren en meldingen geven, maar dat scheelt een hoop in de accuduur.

Het is misschien een beetje saai, zo’n toestel in donkere tinten die niet om de paar minuten een melding geeft, maar je haalt op deze manier gemakkelijk 2 tot 4 dagen batterijduur. Zeker als je tijdens het weekendje gezellig doet en niet continu op je iPhone kijkt.

Bekijk ons complete iPhone tipsoverzicht. Met honderden iPhone tips bespreken we bijna elke instelling en mogelijkheid!

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt juli 2018
Categorie Basisfuncties
Onderwerpen accu, batterij, batterijduur, iPhone X
Device iPhone X

Actuele iPhone X deals

iPhone X

De iPhone X (iPhone 10) was Apple's toptoestel voor 2017, met onder andere Face ID gezichtsherkenning, een OLED-scherm en een vrijwel randloos scherm. Is dit toestel nog steeds een goede keuze? Je leest het hier. De iPhone X is in 2018 opgevolgd door de iPhone XS.

iPhone X