iPhone 12 Pro

Zo kun je 5G uitschakelen op de iPhone en iPad

Heb je een iPhone of iPad met 5G en heeft jouw provider een 5G-netwerk? Dan kun je kiezen of je altijd gebruik maakt van 5G op plekken waar het beschikbaar is of 5G automatisch laten inschakelen als het nodig is. Je kan ook 5G helemaal uitschakelen.

Waarom je 5G zou willen uitschakelen

5G kan een behoorlijke aanslag vormen op je batterij. Uit een test van Tom’s Guide blijkt dat de accu van de iPhone 12 ongeveer twee uur korter meegaat als je 5G hebt ingeschakeld. Bij deze test werd continu internet gebruikt bij een helderheid van 150 nits. Elke 30 seconden werd een nieuwe website geopend, totdat de batterij helemaal leeg was. Op het 4G-netwerk ging het toestel bijna 10,5 uur mee, maar bij gebruik van 5G was het maar 8,5 uur. Het scheelt dus behoorlijk en als je in een situatie bent waar je batterij zo lang mogelijk mee moet gaat, heeft het zin om 5G niet continu te gebruiken. Het is dan verstandig om 5G uit te schakelen, al is er ook een andere optie.

Nooit 5G gebruiken: zo kun je het uitschakelen

Ben je bang dat je bundel snel op gaat door 5G of dat je batterij snel leeg gaat tijdens een weekendje weg, dan kun je 5G uitschakelen. 5G uitschakelen op je iPhone of iPad doe je zo:

  1. Open de Instellingen-app op je iPhone 12-model.
  2. Ga naar Mobiel netwerk > Opties mobiele data.
  3. Tik op Gesprekken en data.
  4. Zet het vinkje bij 4G.

5G Smart Data mode op iPhone instellen.

Smart Data
Apple is op de hoogte van het feit dat 5G extra batterij kost. Daarom is er een extra functie toegevoegd met de naam Smart Data voor 5G. Daarbij wordt alleen 5G gebruikt als dit nodig is. Loop je over straat en gebruik je je iPhone niet actief, dan hoef je uiteraard niet met 5G verbonden te zijn. Ook bij normaal internetten is 5G niet altijd nodig. Maar ga je een film downloaden of muziek streamen, dan wil je juist wel een hogere snelheid.

Bekijk ook

Zo werkt 5G Smart Data op de iPhone om je accu te sparen

De nieuwste iPhones en sommige iPads beschikken over een Smart Data-modus. Daarbij gebruikt de iPhone alleen 5G als het echt nodig is. De functie is bedoeld om de batterij te sparen.

Altijd 5G gebruiken

Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om altijd 5G te gebruiken. Er zijn al meerdere Nederlandse providers die 5G aanbieden bij hun abonnementen. Soms betaal je er €2 per maand voor, soms is het inbegrepen bij alle of alleen bij de duurdere abonnementen. Bij budgetproviders zijn de mogelijkheden met 5G beperkt.

Wil je altijd 5G gebruiken op plekken waar het netwerk beschikbaar is, dan kies je in bovenstaand stappenplan voor 5G On. Natuurlijk zul je niet altijd 5G gebruiken, want op plekken waar geen dekking is zul je weer terug gaan naar 4G.

Meer data via 5G

Is jouw databundel vrijwel onbeperkt en maakt het niet uit hoeveel data er wordt gebruikt? En geef je niet zoveel om batterijduur? Dan kun je ook aangeven dat er meer data via 5G mag worden gebruikt. Dit zorgt er onder andere voor dat het updaten van je toestel ook via 5G verloopt.

Standaard wordt het updaten van je iPhone naar de nieuwste iOS-versie nog niet ondersteund via het mobiele netwerk. Je kunt dit echter wel inschakelen. Op geschikte iPhones en iPads ga je naar Instellingen > Mobiele data > Opties mobiele data > Datamodus en vervolgens zet je de schakelaar aan bij Sta meer data toe op 5G.

5G Sta meer data toe of Databesparingsmodus.

Meer over 5G iPhones en iPads lees je in ons aparte artikel.

Bekijk ook

Zoek je een 5G iPhone? Deze moet je hebben!

In steeds meer Apple-producten vind je 5G. Welke 5G iPhones zijn er momenteel en hoe zit het met de iPads? Dat lees je hier! Ook antwoord op de vraag: heb je eigenlijk wel een 5G iPhone nodig?

iPhone 12

De iPhone 12 verscheen najaar 2020 en zit nog steeds in het assortiment bij Apple. De iPhone 12 is de opvolger van de iPhone 11 en heeft een 6,1-inch scherm, 5G, een nieuw design en een verbeterde camera. Er zijn zes kleuren, met paars als nieuwkomer. Lees alles over de iPhone 12 kopen, prijzen en specificaties.

iPhone 12