Deelmenu aanpassen in iOS

Zo kun je het deelmenu aanpassen in iOS

Het deelmenu in iOS biedt je de mogelijkheid om bestanden via AirPlay, Facebook, Dropbox en allerlei andere apps en diensten te delen. In deze tip lees je hoe je het deelmenu op twee manieren aanpast.

In iOS kun je gemakkelijk informatie delen via berichten, e-mail, Facebook, AirDrop en allerlei andere diensten. Het deelmenu is vanuit allerlei apps beschikbaar op je iPhone en iPad, maar hoe kun je het aanpassen? Dat lees je in deze tip!

Deelmenu aanpassen in iOS

Deelmenu aanpassen in iOS

Het deelmenu is al een tijdlang aanwezig in iOS. Sinds iOS 8 kunnen ook apps van derden opties toevoegen aan dit menu, zodat je snel een bestand kunt delen via AirDrop, een foto kunt delen met WhatsApp of een bestand bewaren op Dropbox.

Het deelmenu is te herkennen aan het vierkantje met uitgaand pijltje. Staat de gezochte optie er niet bij, dan kun je op de knop Meer tikken om extra opties in beeld te krijgen.

Standaard verschijnt er een lijst met opties, die afhankelijk is van de apps die je hebt geïnstalleerd. Ook is het afhankelijk van het type document dat je wilt delen. Bij foto’s krijg je bijvoorbeeld de mogelijkheid om in de camerarol op te slaan, bij documenten niet.

Je kunt de volgorde van de items op twee manieren aanpassen: door iconen te slepen, of door alle opties handmatig te sorteren.

Deelmenu aanpassen door te slepen

Bij het openen van het deelmenu zie je de iconen in een vaste volgorde. Dit kun je als volgt aanpassen:

  1. Houd je vinger op het icoontje gedrukt, totdat het loskomt van de achtergrond.
  2. Sleep het icoontje naar de gewenste plek, bijvoorbeeld wat meer naar links.
  3. Laat los en de volgorde van de iconen is aangepast. Dit geldt zowel voor het bovenste rijtje met appiconen, als voor het onderste rijtje met veelvoorkomende activiteiten zoals opslaan in Dropbox en opslaan in de camerarol.

Deelmenu aanpassen door slepen

Deelmenu aanpassen via Meer-knop

Er is ook een mogelijkheid om het deelmenu aan te passen, waarbij je iets meer controle hebt over de gang van zaken.

Dit werkt als volgt:

  1. Open een foto, webpagina of iets anders dat je wilt delen.
  2. Open het deelmenu en blader helemaal naar rechts.
  3. Tik op de optie Meer.
  4. In deze lijst zie je apps en activiteiten die geschikt zijn voor de deelfunctie. Achter elk item zie je drie liggende streepjes. Leg je vinger hierop en sleep het item naar de gewenste plek.
  5. Hoe hoger het item in de lijst staat, hoe verder naar voren het item in de lijst staat.
  6. Tik op Gereed als je klaar bent. Het deelmenu kan per app verschillend zijn, afhankelijk van het type document dat je wilt delen.

Deelmenu aanpassen meer

Apps toevoegen aan het deelmenu

Het deelmenu bevat een selectie van acties die je kunt uitvoeren. Ga je naar het Meer-scherm, dan zul je zien dat sommige apps zijn uitgeschakeld. Het loont dus de moeite om er even doorheen te bladeren, om te kijken of er misschien opties zijn die je toch zou willen gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan Dropbox of Facebook.

Wil je een bepaald bestand delen en mis je een optie, tik dan op de Meer-knop en zet de schakelaar bij de gewenste app aan. Eventueel kun je het item iets hoger in de lijst zetten, als je van plan bent om de optie vaak te gebruiken.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt april 2017
Categorie Basisfuncties
Onderwerp delen