Siri logo

Zo kun je Siri spraakopnames uitschakelen en verwijderen

Nu bekend is dat Apple spraakopnames van Siri maakt en deze (tot voor kort) door externe partijen liet beluisteren en analyseren, vraag je je misschien af of je die opnames kunt bekijken en eventueel wissen. Dat blijkt wat ingewikkelder dan bij andere aanbieders, maar er zijn wel wat instellingen die je kunt wijzigen.

Er is een manier om de anonieme Siri-opnames te wissen, die Apple van je heeft vastgelegd. Apple waarschuwt dat het aantal opnames per gebruiker zo laag is, dat er best kans is dat het bedrijf helemaal geen opnames van jou heeft vastgelegd. Bovendien worden ze geanonimiseerd bewaard, dus zonder dat het gekoppeld is aan je Apple ID. Daardoor zijn ze onmogelijk terug te vinden op basis van Apple ID en is de kans klein dat Apple ze kan terugvinden. Bij andere fabrikanten werkt dat anders: daar kun je op speciale pagina’s inloggen om precies te zien welke fragmenten er zijn bewaard. Wil je de zoekgeschiedenis van Siri wissen, dan zul je de spraakassistent zelf moeten uitschakelen, waarbij de opnames worden gewist. Daarna kun je eventueel de assistent weer inschakelen om (onder een ander anoniem ID) weer je data te laten analyseren. Hieronder leggen we uit hoe dit werkt.

Siri-zoekopdrachten verwijderen op de Mac

Eerst moet je ‘Vraag het aan Siri’ uitschakelen:

 1. Ga op de Mac naar  > Systemvoorkeuren.
 2. Klik op Siri.
 3. Zet de schakelaar uit bij Activeer Vraag het aan Siri.

Siri-vragen uitschakelen

Vervolgens moet je dicteren uitschakelen:

 1. Ga naar de Systeemvoorkeuren > Toetsenbord.
 2. Ga naar het tabblad Dicteren.
 3. Zet Dicteren uit.

Dicteren uitschakelen

Siri-zoekopdrachten verwijderen op iPhone en iPad

Wil je op iOS voorkomen dat er zoekopdrachten van Siri worden vastgelegd, dan zul je de spraakassistent moeten uitschakelen. Dat houdt in dat je helemaal geen vragen meer kunt stellen.

Zo schakel je het uit:

 1. Open de Instellingen-app op je iPhone.
 2. Kies Siri en zoeken.
 3. Schakel de volgende twee opties uit: Luister naar Hé Siri en Druk op zijknop voor Siri.

Siri uitschakelen

Ook hier zul je vervolgens nog dicteren moeten uitschakelen:

 1. Ga naar Instellingen > Algemeen.
 2. Ga naar Toetsenbord en zet de schakelaar uit bij Schakel dicteren in.

Op de Apple Watch en HomePod hoef je geen speciale acties uit te voeren.

Hou er wel rekening mee dat je op de iPhone, iPad en Mac dit afzonderlijk moet uitschakelen. De opnames zijn namelijk niet gekoppeld aan je Apple ID of iCloud-account.

Als je dicteren of Siri weer inschakelt kan het in de toekomst mogelijk zijn dat Apple weer opnames vastlegt. Je hebt dan wel een nieuwe, geanonimiseerde ID. Op een later moment gaat Apple een schakelaar invoeren waarmee je het vastleggen van audio via Siri kunt voorkomen.

Richt je je toestel opnieuw in, dan kun je bij het instellen aangeven dat je geen data met Apple wilt delen. Er zijn ook bepaalde (onofficiële) toestelprofielen in omloop, die je kunt gebruiken om te voorkomen dat Apple je spraakopnames vastlegt. Dit brengt echter extra risico’s met zich mee, omdat je niet weet hoe betrouwbaar de makers van deze profielen zijn.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt augustus 2019
Categorie Basisfuncties
Onderwerpen privacy, siri