Bowers & Wilkins P9 Signature

Apple gaat FLAC-audio ondersteunen op nieuwere iPhones en Apple TV

Apple gaat het lossless FLAC audioformaat op de nieuwere iPhones en Apple TV ondersteunen, maar nog niet in de eigen Muziek-app.

Bowers & Wilkins P9 Signature

Het heeft een paar jaar geduurd (meer dan 15) , maar Apple gaat nu officieel het FLAC-audioformaat ondersteunen in iOS. Het werkt op de iPhone 8, iPhone X en Apple TV 4K. Ook op de iPhone 7 en iPhone 7 Plus wordt het mogelijk zodra iOS 11 beschikbaar komt. Voorheen was je aangewezen op apps van derden, zoals VLC, Plex of FLAC Player+.

FLAC ondersteuning iPhone en Apple TVFLAC ondersteuning iPhone en Apple TV

FLAC op nieuwere iPhones en Apple TV

Apple heeft de ondersteuning voor FLAC niet op het podium besproken, maar vermeldt het wel op de website. FLAC is een lossless audioformaat waarbij de muziekkwaliteit veel beter is, omdat geen vervorming optreedt. Ondersteuning voor FLAC wordt nu genoemd op de pagina met technische specs bij de betreffende producten. Er is echter één probleem: je zult wel je eigen muziekcollectie moeten meebrengen. Apple Music biedt nog geen lossless muzieknummers.

Dat Apple de iPhone 6s, iPhone SE en andere toestellen niet geschikt maakt heeft wellicht te maken met de minimale eisen die aan de processor worden gesteld (een A10) voor het decoderen van de audio. Op oudere toestellen zou het een te zware processorbelasting kunnen veroorzaken of teveel energie kosten. De A10 Fusion beschikt over twee speciale processorkernen voor zware taken, plus nog twee processorkernen voor normaal gebruik. Of het ook op de iPad Pro gaat werken is nog niet bekend. Apple heeft de technische specs van deze apparaten nog niet bijgewerkt.

Het zou mooi zijn als Apple ook in de iTunes Store muziekbestanden in FLAC-formaat gaat aanbieden en het afspelen van de bestanden mogelijk maakt in de Muziek-app. Voorlopig is het alleen mogelijk vanuit de nieuwe Bestanden-app en met de al eerder genoemde apps van derden zoals VLC en Plex. Voor het optimaal beluisteren van de FLAC-muziekbestanden zul je dan wel Lightning-oordopjes met kabel moeten gebruiken.

Revisiegeschiedenis:

  • 2017 - 17 september: Toegevoegd dat FLAC-formaat meer dan 15 jaar bestaat.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 16 september 2017, 11:12
Categorie Diensten
Onderwerp muziek
Devices Apple TV 4K, iPhone 7, iPhone 7 Plus, iPhone 8, iPhone 8 Plus, iPhone SE
Software iOS 11

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.