Reclame Apple Music

Stereo Bluetooth gebruiken op iPhone, iPod en iPad

Stereo Bluetooth (A2DP) op iPhone, iPod en iPad maakt het mogelijk om draadloze headsets te gebruiken voor muziekluisteren en telefoneren.

Stereo Bluetooth is een functie op de iPhone, iPad en iPod die ervoor zorgt dat je ook bij gebruik van Bluetooth-oordopjes in stereo naar muziek kunt luisteren. Het wordt ook wel A2DP genoemd. Dit artikel legt uit wat je ermee kunt doen en hoe het werkt.

Reclame Apple Music

Stereo Bluetooth (A2DP) op iPhone en iPad

Stereo Bluetooth is het meest bekend van het A2DP Bluetooth-protocol. A2DP staat voor Advanced Audio Distribution Protocol. Het is een Bluetooth-profiel waarmee je muziek kunt streamen van het ene apparaat naar een ander apparaat, zonder kabels. De technologie bestaat al langere tijd.

Sinds de iPhone 3Gs (met iOS 3.0) wordt Stereo Bluetooth al ondersteund, dus alle recente iPhones zijn er geschikt voor. Je hoort dankzij A2DP de muziek in stereokwaliteit, net als bij gewone bekabelde oordopjes. Zelf hoef je er niets voor te doen, want het werkt automatisch. Wel moet je er bij de keuze van je oordopjes rekening mee houden. Heel goedkope, al wat oudere oordopjes ondersteunen het misschien niet.

Hoofdtelefoons met A2DP

Er zijn verschillende oordopjes en hoofdtelefoons die A2DP ondersteunen. Veel van deze headsets hebben ook een microfoon, zodat je ermee kunt bellen. De geluidskwaliteit is afhankelijk van de toepassing: Jabra, Plantronics en Parrot zijn gespecialiseerd in telefoonheadsets en dus kun je erop rekenen dat de spraakkwaliteit tijdens het bellen meestal wel goed is. Ook zijn er hoofdtelefoons die meer geschikt zijn voor het luisteren van muziek. Je bent dan aangewezen op typische muziekmerken zoals Bose, Sennheiser en Beats.

Bedienen met knoppen dankzij AVRCP

Om het afspelen van muziek ook te kunnen bedienen vanaf je headset moet je telefoon nog een ander Bluetooth-profiel ondersteunen: AVRCP (Audio/Video Remote Control Profile). Dat is al sinds de iPhone 3G aanwezig de iPhone, dus ook dit werkt bij alle recente iPhones. Alleen de eerste generatie iPhone blijft verstoken van deze functies.

Als je iPhone AVRCP ondersteunt kun je via knoppen je iPhone bedienen alsof het een afstandsbediening betreft: je kunt muzieknummers spelen, pauzeren, het volume aanpassen en dergelijke. Deze knoppen bevinden zich meestal op de oorschelpen of in de nekband. Op een inmiddels verouderde webpagina bij Apple zie je welke iOS-apparaten de verschillende Bluetooth-profielen ondersteunen.

Het koppelen van een A2DP-headset met je iPhone werkt trouwens op dezelfde wijze als het koppelen van een gewone Bluetooth-headset.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt april 2017
Categorie Telefoonfuncties
Onderwerpen bluetooth, muziek, stereo