iTunes Bestandsdeling: documenten naar iPhone en iPad kopiëren

Met iTunes Bestandsdeling kun je bestanden, boeken, documenten en meer via iTunes op de iPhone/iPad importeren.

Je hebt een aantal bestanden op je desktopcomputer staan, die je op de iPhone of iPad zou willen bekijken. Bijvoorbeeld een Word-document, een Excel-spreadsheet, een aantal PDF-bestanden of een XviD-video die je niet eerst wilt converteren. Hoe krijg je die bestanden overgezet naar iPhone of iPad? iTunes Bestandsdeling schiet je te hulp.

Geschikte app zoeken

boeken itunesOm de bestanden op de iPhone of iPad te kunnen bekijken heb je wel een geschikte app nodig. Standaard ondersteunt iOS al een aantal bestandsformaten: een PDF-bestand kun je gewoon naar de bibliotheek van iTunes slepen en zal daarbij worden behandeld als boek. In de iTunes-bibliotheek zul je het bestand daarna terugvinden onder het kopje Boeken (zie afbeelding hiernaast).
Je kunt ze daarna lezen met de gratis verkrijgbare app iBooks of met diverse andere boekenapps.

Maar dat geldt niet voor alle bestandsformaten: de iPhone en iPad hebben standaard maar beperkte support voor Office-bestanden en voor de meeste filmbestanden is er helemaal geen ondersteuning. Voor het bekijken en bewerken van Word- en Excel-bestanden moet je apps zoals Documents To Go of Quickoffice installeren. Niet standaard ondersteunde video’s kun je afspelen met apps als CineXPlayer en VLC. En wil je meer opties voor het bekijken van PDF-bestanden, dan kun je daarvoor terecht bij GoodReader, PDF Expert of één van de vele andere PDF-apps. Heb je bijvoorbeeld boeken met Adobe DRM gekocht, die je op de iPad wilt lezen, dan is daarvoor de app Bluefire Reader verkrijgbaar. Het aantal mogelijke bestandstypes is enorm, dus bekijk aan de hand van jouw gewenste bestandsformaat in de App Store wat er te krijgen is. Heb je een geschikte app gevonden, dan kun je met iTunes Bestandsdeling de app vullen met de gewenste bestanden.

ipad-connected-to-mac

iPhone of iPad verbinden met je computer

Om de bestanden te kunnen overzetten moet je je iPhone of iPad aansluiten op je desktopcomputer. Dit doe je met de meegeleverde USB-oplaadkabel.

  1. Sluit je iOS-apparaat op de computer aan en ga naar iTunes.
  2. Op het tabblad Programma’s zie je onderaan het kopje Bestandsdeling. Hier zie je alle applicaties die bestandsdeling ondersteunen, zoals Stanza en GoodReader.
  3. Klik op de gewenste applicatie. Je kunt nu bestanden naar dit venster slepen of de bestanden toevoegen via de knop ‘Voeg toe’.
  4. Bij de volgende keer synchroniseren zijn de bestanden aanwezig in de gekozen app.
  5. Je kunt in iTunes ook weer bestanden wissen door een bestand te selecteren en op de Backspace-knop te drukken.

boeken laden

Sommige applicaties ondersteunen ook allerlei andere methoden om bestanden te uploaden, zoals via een website, Dropbox, e-mail of Wi-Fi.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt oktober 2016
Categorieën Basisfuncties, Documenten
Onderwerpen bestand, documenten, itunes

iTunes

Lees alles over iTunes, de software voor het beheren van je mediacollectie op Mac en Windows. Wat kun je zoal doen met iTunes en hoe zit het met alternatieven? In het najaar van 2019 stopt iTunes, maar wat zijn de opvolgers?

iTunes