Uitgelicht
Bestel nu "Zo word je een iPhone Pro"met 5 euro korting
Toon of verberg de lijst met posts
Kompas op Apple Watch

Zo gebruik je de hoogtemeter op de Apple Watch

Heb je een recente Apple Watch, dan kun je de ingebouwde hoogtemeter gebruiken. Lees hier hoe het werkt en wat je moet doen bij problemen.

De hoogtemeter is onderdeel van de kompasfunctie in de Apple Watch. Je kan daarmee zien op welke hoogte je je bevindt. Op sommige Apple Watch-modellen staat de hoogtemeter zelfs altijd aan, waardoor je op ieder moment live de hoogte kan bekijken. We leggen je hier uit hoe je dat checkt, op welke modellen welke functie beschikbaar is en meer.

Geschikte Apple Watch-modellen met hoogtemeter

Om de hoogtemeter te kunnen gebruiken, heb je één van deze modellen nodig:

Voor de meest geavanceerde hoogtemeter, heb je dus een Apple Watch Series 6 of Apple Watch SE of nieuwer nodig. Ook de Apple Watch Ultra heeft een always-on hoogtemeter en heeft bovendien ook nog een exclusieve wijzerplaat (Wegwijzer) die allerlei kompasfuncties kan tonen. Op alle modellen is de hoogtemeter onderdeel van de Kompas-app.

Apple Watch Ultra voorkant

Hoogtemeter van de Apple Watch gebruiken

We beginnen makkelijk met het uitlezen van je huidige hoogte vanaf je Apple Watch. Nogmaals: je hebt een Apple Watch Series 5 of nieuwer nodig. Weet je niet welke Apple Watch je hebt? Bekijk dat in onze aparte gids.

Om te beginnen open je de Kompas-app op je Apple Watch. Deze is te herkennen aan het rode cirkeltje met de verticale rood-witte pijl. Zie je deze app niet? Zorg dan dat de standaard Kompas-app wel op je iPhone is geïnstalleerd. De Apple Watch versie wordt dan automatisch ook geïnstalleerd.

Als je de app geopend hebt zie je allerlei informatie. Om de huidige hoogte te kunnen bekijken, wissel je van weergave door aan de Digital Crown te draaien. Wissel naar de weergave met de rode ring binnenste ring en het witte stipje in het midden. In die rode ring kun je de hoogte aflezen.

Apple Watch hoogtemeter in Kompas-app bekijken

Het aantal meters dat wordt aangegeven is hoe ver je boven het zeeniveau zit. Aangezien een deel van Nederland onder zeeniveau ligt zul je in veel gebieden een hele lage waarde zien. Een andere manier om de hoogte af te lezen, is door rechtsboven in de Kompas-app op de knop met de drie streepjes te tikken. Daar kun je alle huidige waardes (zoals de richting en je coördinaten) onder elkaar bekijken. De hoogte vind je als derde optie.

Meer over wat je kan doen met de Kompas-app op de Apple Watch, lees je in onze uitgebreide tip. De Kompas-app heeft namelijk ook een uitgebreide backtrackfunctie op de meeste recente modellen.

Bekijk ook

Kompas-app op de Apple Watch wijst je de weg: zo werkt het

In watchOS 10 is de Kompas-app op de Apple Watch weer wat vernieuwd. Je hebt nu veel meer weergaven en kunt ook routepunten vastleggen. Dit is wat je met het Kompas op de Apple Watch kunt doen tijdens wandelingen en andere activiteiten.

Complicatie van hoogtemeter toevoegen aan je wijzerplaat

Heb je een Apple Watch Series 6, Apple Watch SE of nieuwer? Dan meet je Apple Watch de hoogte continu dankzij de always-on hoogtemeter. Op de oudere Apple Watch Series 5 gebeurt dat alleen als je de Kompas-app geopend hebt. Ben je bijvoorbeeld aan het wandelen en wil je je hoogte snel bijhouden, dan kun je op de modellen met always-on hoogtemeter een Hoogte-complicatie toevoegen aan je wijzerplaat.

Apple Watch hoogtemeter als complicatie instellen

Om de complicatie voor de hoogtemeter in te stellen, doe je het volgende:

  1. Hou de wijzerplaat ingedrukt en tik je op Wijzig.
  2. Ga vervolgens naar de complicaties en tik op het deel van de wijzerplaat waar je hem wil zetten.
  3. Scroll naar de K van de Kompas-app en kies voor de Hoogte-complicatie.
  4. Sluit af door op de Digital Crown te drukken.

De complicatie zelf is niet heel spannend, maar doet wat het belooft.

Bekijk ook

Complicaties voor je Apple Watch wijzerplaat, zo werkt het

Apple Watch complicaties zijn kleine widgets op de wijzerplaat van de Apple Watch. In deze gids lees je hoe ze werken, wat je ermee kunt en hoe je ze instelt.

Problemen met hoogtemeter op de Apple Watch

Krijg je een hele rare waarde te zien op je hoogtemeter en weet je zeker dat dat niet kan kloppen? Dat kan komen door een extreem lagedrukgebied. Sommige Duitse gebruikers hadden dit probleem waarbij de kalibratie van hun hoogtemeter in de war werd geschopt. Helaas heeft Apple geen functie ingebouwd om de hoogtemeter opnieuw te kalibreren.

Heb je last van dit probleem? Dan moet je kompas gekalibreerd worden. In principe gebeurt dit op de achtergrond. Zorg dat alle benodige schakelaars aangezet zijn. Ga op de iPhone naar:

  • Instellingen > Privacy en beveiliging > Locatievoorzieningen > Systeem > Kompas kalibreren.
  • Instellingen > Privacy en beveiliging > Locatievoorzieningen en zet dit aan.
  • Instellingen > Privacy en beveiliging > Locatievoorzieningen > Kompas en tik op Bij gebruik van app.

Helpt dit niet? Dan kun je proberen om de Apple Watch te herstellen naar fabrieksinstellingen. Daarbovenop moet je ook nog eens je iPhone herstellen naar fabrieksinstellingen. Bedenk dus of je het echt zo’n groot probleem vindt. Het kan zijn dat Apple in de toekomst nog een kalibreerfunctie toevoegt.

Bekijk ook

Lagedrukgebied verstoort hoogtemeter in Apple Watch

De hoogtemeter van de Apple Watch Series 6 en SE is flink in de war geraakt door een extreem lagedrukgebied. Heb jij ook last van onrealistische waarden? Dan lees je hier wat je eraan kunt doen.

Apple Watch

De Apple Watch is de smartwatch van Apple. Het allereerste model verscheen in 2015 en daarna verscheen er elk jaar een nieuwe generatie. Met de Apple Watch kun je je hartslag meten, berichten ontvangen en versturen, apps installeren en betalen met Apple Pay. Wil je een Apple Watch kopen, bekijk dan de verschillende Apple Watch-modellen die momenteel verkrijgbaar zijn. Je kunt je smartwatch steeds een ander uiterlijk geven met Apple Watch-horlogebandjes.

Apple Watch