FlickType Notes op Apple Watch.

‘Apple wilde FlickType overnemen maar maakte het toen na’

Er dreigt een trieste rechtszaak rondom de app FlickType. De ontwikkelaar van de app zegt dat Apple sterk de indruk wekte de app te willen overnemen... en heeft het nu nagemaakt.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

De Apple Watch Series 7 krijgt een toetsenbordje, waardoor het makkelijker wordt om teksten in te voeren. Maar eigenlijk bestond het al: met FlickType kun je al veel langer teksten invoeren op je Apple Watch. Ontwikkelaar Kosta Eleftheriou maakte een toetsenbordapp die goed werkt en weinig tikfouten maakt. Hij speelde zich daarmee bij Apple in de kijker. Eleftheriou ging langs om zijn app te demonstreren aan Apple en kreeg lovende reacties, waarbij de indruk werd gewekt dat er wel een overname zat aan te komen. Maar nu staat Eleftheriou met lege handen en zou Apple zijn ideeën hebben gestolen. Hij spant een rechtszaak aan.


Het gebeurt wel vaker dat apps ‘gesherlocked’ worden: ze raken overbodig omdat Apple precies dezelfde functionaliteit standaard inbouwt in het besturingssysteem. Maar in het geval van Eleftheriou gaat het niet om zomaar iemand: hij is uitgegroeid tot een van de grootste critici van Apple, vooral als het gaat om scam-apps die je proberen op te lichten. Eleftheriou klaagt dat Apple dergelijke apps zomaar goedkeurt en tegelijk beweert dat de App Store een veilige plek is. Vaak gaat het om 1-op-1 gekopieerde apps, met absurde in-app aankopen van bijvoorbeeld een tientje per week. Ze zijn puur bedoeld om geld uit je zak te kloppen en Apple werkt er niet alleen aan mee, maar profiteert er ook van door 30% op te strijken.

‘Apple wilde FlickType overnemen’

In januari 2019 was de situatie heel anders. Eleftheriou was ervan overtuigd dat Apple zijn FlickType-app wilde overnemen. Apple’s kopstuk op het gebied van toetsenborden vond FlickType helemaal geweldig en verklaarde “dat Apple dit van je moet kopen”. Tijdens een demo voor het Apple Watch-team in januari 2019 was ook iedereen enthousiast.

Dezelfde avond kreeg hij echter een mailtje dat toetsenborden op de Apple Watch volgens de regels niet zijn toegestaan. FlickType zou worden verwijderd uit de App Store en sindsdien ligt Eleftheriou in de clinch met het reviewteam van Apple. Bij elke update deed Apple moeilijk en Eleftheriou raakte meer en meer gefrustreerd. Vorige maand kondigde de ontwikkelaar te stoppen met de FlickType-functies voor blinden, omdat Apple maar moeilijk bleef doen. Ironisch genoeg is het nog niet gelukt om de blindenfunctie uit de app te halen, omdat Apple de update weigert goed te keuren.

FlickType Notes op Apple Watch.

In maart 2021 spande de ontwikkelaar een rechtszaak aan, omdat FlickType continu wordt afgewezen. “Blijkbaar dacht Apple dat de eiser [Eleftheriou] simpelweg zou opgeven en zijn app met korting aan Apple zou verkopen”, luidde de klacht. Nu de functionaliteit van FlickType door Apple is gekopieerd ziet de maker een extra reden om het bedrijf aan te klagen. Geld heeft Eleftheriou genoeg dankzij de verkoop van zijn toetsenbord Fleksy, vijf jaar geleden aan Pinterest.

Toetsenbord-apps op de Apple Watch, mag dat?

Er is een tijd geweest dat toetsenbord-apps op de Apple Watch waren verboden, maar Apple wijzigde later van standpunt waardoor de apps Nano (voor Reddit), Chirp (voor Twitter) en Lens (voor Instagram) wel toegestaan werden. Eleftheriou denkt dat zijn app gericht wordt tegengewerkt. Apple geeft wel toe dat het destijds verbannen van FlickType een fout was, maar volgens Eleftheriou heeft hij maanden moeten vechten om weer nieuwe updates te kunnen uitbrengen. Toen FlickType in januari 2020 eindelijk terugkeerde was het in één klap een succes en eindigde het hoog in Apple’s lijst van bestverkochte apps in 2020.

Lens Instagram-app op Apple Watch.
Lens voor Instagram, een app die in 2019 wel werd goedgekeurd.

Eleftheriou heeft nog een extra reden om boos te zijn: hij heeft jarenlang om alle beperkingen van Apple’s API’s heen moeten werken en het eigen toetsenbordje van Apple heeft die beperkingen niet. Apple heeft daardoor een oneerlijk concurrentievoordeel ten opzichte van zelfstandige ontwikkelaars.

Apple Watch Series 7 toetsenbord met vegen.

Apple’s Apple Watch-toetsenbord komt alleen op de Series 7 beschikbaar en werkt waarschijnlijk niet in het Nederlands.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

9 reacties

Plaats een reactie

Als je een eigen afbeelding bij je reactie wil, moet je je aanmelden bij Gravatar. Daar kun je jouw e-mailadres koppelen aan een afbeelding.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren?
Laat het ons weten!

Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Respecteer onze algemene gedragsregels. Gebruik voor eventuele spelfouten of andere opmerkingen met betrekking tot het artikel s.v.p. onze artikelrapportage. Voor opmerkingen over ons moderatiebeleid kun je ons contactformulier gebruiken. Reacties met betrekking hierover worden als off-topic beschouwd.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactiegegevens worden verwerkt.