Lens Instagram-app op Apple Watch.

Review: Met Lens check je je Instagram-tijdlijn op je Apple Watch

Lens is een nieuwe Apple Watch-app voor Instagram om je pols. Je bladert niet alleen door je tijdlijn, maar je bekijkt ook Stories en veel meer. Hoe handig is deze Apple Watch-app? Je leest het in deze review van Lens voor Instagram.
Benjamin Kuijten | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

De laatste tijd komen er steeds meer nuttige apps voor de Apple Watch bij. Zo is er al een tijdje de handige Twitter-app Chirp op de Apple Watch. Als je geen Twitter-account hebt, maar wel actief bent op Instagram, dan is Lens meer voor jou. De app biedt bijna alle functies van Instagram, rechtstreeks op je pols.

Review Lens: Instagram op je Apple Watch

Vlak na de introductie van de Apple Watch vier jaar geleden bracht Instagram zelf haar eigen app uit voor het horloge. Heel lang hebben we de app niet kunnen gebruiken, want een jaar geleden trok Instagram de Apple Watch-app terug. In het driejarig bestaan heeft Instagram ook weinig met de app gedaan. Er kwamen geen nieuwe functies en de app werkte ook nogal traag omdat deze gemaakt was met verouderde tools voor ontwikkelaars. Mocht je de Instagram-app het afgelopen jaar gemist hebben, dan vangt Lens dit goed op.

Lens Instagram-app op Apple Watch met menu en tijdlijn.

Na het installeren van Lens meld je je aan via de iPhone-app. Voor verdere mogelijkheden heb je de iPhone-versie niet nodig, want alles doe je rechtstreeks op de Watch. In het menu zie je direct wat de mogelijkheden zijn: je bekijkt je tijdlijn, Stories, activiteiten rondom jouw account, posts die voor jou interessant zijn je DM-berichten, profiel en je kan zoeken. Kortom: bijna alles wat je Instagram kan doen, kan ook met deze app. Het enige wat ontbreekt is het posten van berichten, maar dat lijkt ons vanaf een Apple Watch ook niet zo handig.

Het bekijken van je tijdlijn en je activiteiten is helemaal gratis. Als je dus alleen snel wil zien wat jouw Instagram-vrienden posten, komt de app goed van pas. We hebben de app getest op een Apple Watch Series 4 en in vijf seconden verschijnt de tijdlijn op je scherm. Foto’s komen best aardig tot zijn recht op het grotere scherm van de Series 4. Op de kleinere modellen zal dat wat minder mooi uit de verf komen, vooral op de 38mm-modellen.

Lens Instagram-app op Apple Watch met profiel en post.

De app is vooral handig voor het checken van foto’s, maar bij video’s is dat een stuk minder. Het laden van de video’s duurt net iets te lang en lijkt alleen te werken als je de betaalde Pro-versie hebt (hoewel dit nergens vermeld wordt). Zelfs een korte video’ van zo’n vijf seconden heeft op de Apple Watch zo’n 20 seconden nodig om af te spelen, dus als je vrienden veel filmpjes posten kun je de app beter links laten liggen. Voor de gratis versie krijg je wel erg weinig functies. Het was wel zo handig geweest als je met de gratis versie ook kon reageren en profielen kan bekijken.

Betaalde Pro-functies
Wil je naast het bekijken van je tijdlijn ook de Stories volgen, reageren op posts en profielen bekijken, dan moet je voor de app betalen. De Pro-versie kost €2,29 en daar krijg je wel vrij veel mogelijkheden voor. De Stories-functie werkt verrassend goed. In tegenstelling tot de normale Instagram-app worden de berichten niet automatisch achter elkaar getoond. Je moet dus telkens op het scherm tikken om naar de volgende Story te gaan en dat is wat ons betreft een pluspunt. Niet alle interactieve elementen van de Stories werken op de Apple Watch, maar het werkt goed genoeg om snel door een paar foto’s te bladeren. Voor video’s geldt helaas hetzelfde als voor de gewone tijdlijn, al merkten we wel dat ze in de Stories wat sneller laden.

Lens Instagram-app op Apple Watch met Stories en activiteiten.

In principe is Lens dus volledig gratis te gebruiken, maar als je net wat meer wil en graag Stories bekijkt, moet je dus €2,29 betalen. Of je dat er voor over hebt is voor iedereen persoonlijk. Naast de Stories kun je na betaling ook reageren op berichten. Dat kan door te dicteren via de standaard dicteerfunctie. De app maakt ook gebruik van het FlickType-toetsenbord, al werkt dat niet in het Nederlands.

Score

7.8

Lens

Lens

Gratis (met in-app aankoop)

Voordelen +

  • Snel door je Instagram-tijdlijn bladeren
  • App ziet er mooi uit, zeker op de Series 4
  • Stories werken goed

Nadelen -

  • Wel erg weinig gratis mogelijkheden
  • Video's laden duurt veel te lang

Conclusie Lens voor Apple Watch review

Lens is een handige Apple Watch-app als je verslaafd bent aan Instagram. Het bladeren door je tijdlijn gaat redelijk vlot, al hapert de app wel heel erg bij het bekijken van video’s. Als je alleen je tijdlijn wil bekijken en activiteiten wil volgen, kan je met de gratis versie prima vooruit. Toch is het jammer dat de gratis variant niet meer functies heeft, want zelfs voor het bekijken van reacties moet je voor de app betalen. Voor €2,29 krijg je dus wel een compleet pakket, waarbij je zelfs de Stories van je vrienden kan bekijken. Je steunt er bovendien de ontwikkelaar mee, dus het is vooral te hopen dat de app nog verder geoptimaliseerd wordt.

Bekijk ook

Opinie: Apple Watch-apps gaan langzaamaan de goede kant op

De laatste tijd verschijnen er steeds meer nieuwe Apple Watch-apps, ook van Nederlandse ontwikkelaars. Het lijkt erop dat de apps eindelijk volwassen beginnen te worden.

Apple Watch

De Apple Watch is de smartwatch van Apple. Het allereerste model verscheen in 2015 en daarna verscheen er elk jaar een nieuwe generatie. Met de Apple Watch kun je je hartslag meten, berichten ontvangen en versturen, apps installeren en betalen met Apple Pay. Wil je een Apple Watch kopen, bekijk dan de verschillende Apple Watch-modellen die momenteel verkrijgbaar zijn. Je kunt je smartwatch steeds een ander uiterlijk geven met Apple Watch-horlogebandjes.

Apple Watch

Reacties: 0 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.