Chirp voor Twitter review

Review: Chirp, twitteren op de Apple Watch

Hoe handig is dat?

Chirp is een nieuwe Twitter-app voor de Apple Watch. Je kunt bladeren door berichten op het horloge en kunt zelfs nieuwe tweets plaatsen.

Chirp voor Twitter

Chirp is gemaakt door ontwikkelaar Will Bishop, dezelfde man die met de Nano-app ervoor zorgde dat je Reddit op de Apple Watch kunt gebruiken. Deze nieuwe app bevat de basisfuncties van Twitter: de tijdlijn bekijken en berichten plaatsen, op trefwoord zoeken, trends bekijken, liken en retweeten, het zit er allemaal in. Ook kun je foto’s en citaten bekijken, op hashtag zoeken en kijken wie jou in een mention genoemd hebben. Het is dapper om dat te doen op een moment dat er allerlei beperkende regels vanuit Twitter aankomen. Zelf is Twitter een tijd geleden gestopt met de Apple Watch-app (en trouwens ook met de Mac-app).


Chirp is gratis te downloaden en als het bevalt kun je de ontwikkelaar via een in-app aankoop een fooi geven. Je bepaalt daarbij zelf hoeveel je wilt betalen met een bedrag tussen de €1,09 en €13,99. Daarnaast kun je voor een bedrag tussen de €2,29 en €5,49 toegang krijgen tot Pro-functies. Dit zijn: het publiceren van tweets, antwoorden op tweets, zoeken naar gebruikers en tweets en het bekijken van meer dan 5 trends.

Chirp voor Twitter: wachten bij laden van tijdlijn

Chirp in gebruik

We hebben Chirp uiteraard even getest en daarbij viel op dat je maar één account kunt instellen in de app. Na het installeren op de iPhone en Apple Watch moet je op de iPhone inloggen met je account. Wel zo praktisch, want het invullen van een wachtwoord op de Apple Watch is niet zo handig.

Chirp voor Twitter: account en volgers bekijken

Heb je een actieve tijdlijn met veel mensen die je volgt, dan is Chirp eigenlijk helemaal niet zo handig. Telkens wanneer er een nieuwe tweet wordt geplaatst door een van je vrienden voel je een klopje op je pols en gaat de tijdlijn verversen. Dat houdt in dat je een seconde of drie naar een ronddraaiend cirkeltje zit te kijken. Het klopje kun je uit zetten via de instellingen van de app door de schakelaar Haptics uit te zetten. Maar dat verandert niets aan de wachttijd bij het verversen.

Chirp voor Twitter: trends en hashtags

Op andere punten verrast de app dan wel weer positief. Zo kun je bij een Twitter-profiel van iemand anders zelfs de namen van de volgers bekijken (voorzover je dat zou willen) en werkt het bekijken van tweets eigenlijk verrassend goed. Als je Twitter-verslaafd bent en altijd wilt weten wat er speelt, kan dit handig zijn. Wat ik persoonlijk miste in de app waren Twitter-lijsten. Die gebruik ik zelf om op de hoogte te blijven rond een bepaald nieuwstopic, bijvoorbeeld Apple-nieuws of voetbal. Daarmee kan ik snel alle serieuze tweets rond een bepaald onderwerp checken, zonder dat ik langs een hoop persoonlijke tweets hoeft te bladeren en dat zou juist op de Apple Watch erg handig zijn. Ik wil snel weten wat er speelt. Maar die functie zit er nog niet in. Voor de rest zit de app vol met allerlei functies die je nodig kan hebben, zelfs het volgen of ontvolgen van mensen.

Score

8

Chirp for Twitter

Chirp for Twitter

Voordelen +

  • Basisfuncties werken goed
  • Goede afweging tussen betaalde en gratis functies
  • Berichten goed leesbaar op Apple Watch

Nadelen

  • Herladen van tijdlijn kost tijd
  • Geen ondersteuning voor Twitter-lijsten

Conclusie Chirp voor Twitter review

Het is knap dat iemand het op dit moment nog aandurft om een app voor Twitter te maken en dan ook nog voor zo’n kleine doelgroep: mensen die Twitter op de Apple Watch willen gebruiken. Er komen allerlei veranderingen aan bij Twitter, die het voor kleine ontwikkelaars vrijwel onmogelijk maken om hun apps nog rendabel te houden. Juist daarom een pluim voor Will Bishop dat hij het nu nog aandurft.

Chirp voor Twitter is goed bruikbaar op de Apple Watch, maar je moet niet een te drukke tijdlijn hebben. Dan is de app namelijk te veel bezig met herladen. De app biedt een goede afweging tussen gratis en betaalde functies, waarbij je zelf kunt kiezen hoeveel je betaalt.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

0 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.