Qingping sensor met Thread

Apple gaat binnenkort Thread 1.3 ondersteunen: dit heb je eraan

Er is een nieuwe versie van Thread op komst: versie 1.3. De nieuwste versie van het smart home-protocol heeft enkele belangrijke voordelen en is met name goed nieuws voor de HomePod en Apple TV. Maar dan moet Apple nog wél even zorgen dat je kunt overstappen naar Thread 1.3. Dat moment lijkt nu nabij.
Redactie iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Thread 1.3 zit in iOS 16.5?

Met de aanstaande update iOS 16.5 is de kans groot dat Apple overstapt naar Thread 1.3. De nieuwste Thread-versie werd al in de zomer van 2022 aangekondigd, maar Apple bleef voor haar apparaten stug vasthouden aan de oude versie 1.2. In een codefragment van de beta’s zijn echter aanwijzingen gevonden dat Apple er klaar voor is. We hoeven er waarschijnlijk niet lang op te wachten, want iOS 16.5 komt aanstaande week al.

Thread 1.3 voor betere samenwerking

Veel smart home-accessoires maken voor de verbinding gebruik van Bluetooth of WiFi. Maar ook Thread is sterk in opkomst. Het is een protocol waarmee accessoires elkaars bereik binnen een Thread-netwerk kunnen versterken. Binnen zo’n netwerk heb je zogenaamde Thread Border Routers nodig, zoals de HomePod mini of Apple TV 4K 2021. De nieuwste variant van Thread, versie 1.3, zorgt ervoor dat dergelijke Thread Border Routers kunnen samenwerken met overige Thread-accessoires. Producten werken daardoor beter met elkaar samen. De Google Home Hub is al wel bijgewerkt naar Thread 1.3, maar de producten van Apple nog niet. Omdat het protocol terugwaarts compatibel is, kun je op zich verschillende versies naast elkaar gebruiken.

Bekijk ook

Wat is een Thread Border Router en waarom heb je het nodig?

We zien steeds vaker accessoires verschijnen die Thread ondersteunen. Daarbij wordt vaak een Thread Border Router vereist, om accessoires te kunnen aansturen. Maar hoe werkt het dan? En heb je er een nodig in je smart home?

Thread-logo

Thread 1.3 komt eraan: verbeteringen voor het smart home-protocol

Er zijn diverse producten op de markt die als een Thread Border Router en daarmee de basis zijn voor je Thread-netwerk. Naast enkele Nest-producten, Eero-routers en Nanoleaf-lampen, zijn ook de Apple TV 4K uit 2021 en de HomePod mini hiervoor te gebruiken. Het voordeel van de nieuwste versie Thread 1.3 is dat smart home-accessoires die verbinding maken via Thread, kunnen communiceren met alle Border Routers die de nieuwste versie gebruiken. Ook kunnen ze onderling met elkaar communiceren.

Voorheen konden bijvoorbeeld de lichtpanelen van Nanoleaf alleen met Thread-accessoires van dezelfde fabrikant communiceren. Voor de HomePod mini geldt dat voor accessoires die met HomeKit werken. Dankzij de nieuwste versie wordt dat sterk verbeterd, althans in theorie. Thread-accessoires van alle fabrikanten kunnen communiceren met Thread Border Routers van elke willekeurige fabrikant, mits deze draait op versie 1.3. Thread Border Routers zijn vanaf versie 1.3 ook via IP bereikbaar en firmware-updates kunnen op alle Thread-apparaten gelijktijdig geïnstalleerd worden.

Thread 1.3 zorgt er overigens niet voor dat apparaten van andere fabrikanten nu kunnen fungeren als Woning-hub voor HomeKit. Daarvoor heb je nog steeds een HomePod of Apple TV nodig.

Bekijk ook

Thread voor je smart home: wat kun je ermee (en hoe zit het op de iPhone 15 Pro)?

Thread is een relatief nieuwe, energiezuinige netwerktechnologie die je de HomePod en Apple TV 4K aantreft, en vanaf 2023 ook in de iPhone 15 Pro. Ook producten van Nanoleaf, Eve en andere fabrikanten zijn steeds vaker geschikt gemaakt voor Thread. Wat is het en wat kun je ermee? Dat lees je hier.

Dit zijn de 3 voordelen van Thread 1.3

We zetten de belangrijkste voordelen voor je op een rijtje:

#1 Naadloze communicatie tussen Matter-apparaten

Matter-accessoires kunnen voortaan elke gecertificeerde Thread Border Router gebruiken. Hierdoor worden energiezuinige toepassingen met groot bereik mogelijk. Matter-accessoires zijn gemakkelijk aan een netwerk toe te voegen, ook bij bestaande netwerken.

#2 Naadloze integratie in bestaande netwerkinfrastructuur

Thread Border Routers maken het voor Thread-apparaten eenvoudiger om ontdekt te worden en met apparaten buiten het Thread-netwerk te communiceren. Ze verschijnen net als elk ander WiFi-apparaat in het netwerk. Ook zijn ze via IP bereikbaar en kunnen diensten via mDNS herkennen.

#3 Gemakkelijker firmware-updates installeren

De firmware van Thread-accessoires kan snel en automatisch bijgewerkt worden, zonder impact op de netwerksnelheid. De firmware-updates zijn gelijktijdig op al je Thread-apparaten te installeren.

Kortom: genoeg om naar uit te kijken! In onze lijst van iOS 16.5 functies werd de verbeterde Matter- en Thread-ondersteuning al even genoemd, maar we gingen er nog niet zo diep op in als hier.

Bekijk ook

Dit zijn de nieuwe functies in iOS 16.5 en meer

Nu iOS 16.5 uit is, vraag je je misschien af: wat is er eigenlijk nieuw? Het aantal nieuwe functies en verbeteringen is klein, maar toch zijn er een aantal nieuwe functies in iOS 16.5 die we je niet willen onthouden. Check hier alles over de nieuwste functies, ook in andere software-updates.

Smart Home

Maak van je huis een smart home met allerlei slimme accessoires. Dit kunnen bijvoorbeeld slimme lampen, slimme deursloten, speakers, slimme stekkers, AirPlay-televisies en andere connected apparaten zijn. Door deze te automatiseren en met elkaar samen te laten werken, kun je je huis op een slimme manier inrichten, bijvoorbeeld met HomeKit. Nieuwe ontwikkelingen zoals Thread en Matter zorgen voor een beter bereik en beter samenwerken tussen de verschillende protocollen.

Smart Home

Reacties: 2 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.