iOS 16.5 functies

Dit zijn de nieuwe functies in iOS 16.5 en meer

Nu iOS 16.5 uit is, vraag je je misschien af: wat is er eigenlijk nieuw? Het aantal nieuwe functies en verbeteringen is klein, maar toch zijn er een aantal nieuwe functies in iOS 16.5 die we je niet willen onthouden. Check hier alles over de nieuwste functies, ook in andere software-updates.

iOS 16.5 functies

Het duurt nog wel even totdat iOS 17 wordt aangekondigd en in de tussentijd heeft Apple nog wel wat verbeteringen voor iOS 16 liggen. Die zijn de afgelopen weken getest in de iOS 16.5 beta, die inmiddels is opgevolgd door de definitieve versie. Er zitten toch weer een paar nieuwe functies in. Maar ook je andere apparaten krijgen wat verbeteringen. We lopen de belangrijkste vernieuwingen met je langs!

#1 Pride 2023 wallpaper en wijzerplaat

Beschikbaar in: iOS 16.5, iPadOS 16.5, watchOS 9.5

Apple heeft het Apple Watch Pride-bandje voor 2023 aangekondigd en daar horen ook een iPhone-wallpaper en een Apple Watch-wijzerplaat bij. Beide zijn versierd met gekleurde hagelslag. Ze zijn beide meteen te gebruiken als je iOS 16.5 installeert.

Bekijk ook

Nu te bestellen: het nieuwe Apple Watch Pride 2023-bandje (en zoveel kost 'ie)

Het eerder aangekondigde nieuwe Apple Watch Pride Edition 2023-bandje is nu te bestellen. Het gaat om een traditioneel wit sportbandje met vrolijke gekleurde spikkels.

#2 Meerdere streams voor sport in de TV-app

Beschikbaar op: tvOS 16.5
Apple heeft in een persbericht de multiview-mogelijkheid aangekondigd voor MLS Season Pass en Friday Night Baseball. Dit houdt in dat je met meerdere beelden naar verschillende sportwedstrijden kunt kijken. Het past goed bij Apple’s ambitie om steeds meer sport aan te bieden. De functie met meerdere streams werd als eerste ontdekt door Steve Moser en is nu dus officieel.

Apple TV multiview

Bij het kijken naar sport in de TV-app krijg je de vraag of je schermvullend (full screen) wil kijken of de multiview-weergave te zien wil krijgen. Het maximum is daarbij vier. Probeer je nog een vijfde sportuitzending toe te voegen, dan krijg je een foutmelding. Sommige apps van derden bieden al soortgelijke picture-in-picture voor vier sportwedstrijden tegelijk, zoals die van het Amerikaanse ESPN.

#3 Verbeterde Thread- en Matter-ondersteuning

Beschikbaar op: iOS 16.5, iPadOS 16.5, tvOS 16.5, macOS Ventura 13.4, HomePod-software
In de officiële releasenotes van iOS 16.5 beta belooft Apple ook een andere nieuwe functie: een uitgenodigde beheerder kan in een gedeelde HomeKit-setup nu ook nieuwe Matter-accessoires koppelen en deze aan een huis toevoegen.

Maar er is meer: Apple lijkt van plan om in iOS 16.5 ondersteuning te gaan bieden voor Thread 1.3. Deze nieuwste versie van het smart home-protocol biedt enkele belangrijke voordelen. Zo kunnen Thread Border Routers beter met accessoires communiceren en kun je je accessoires in één klap tegelijkertijd updaten met de nieuwste firmware. Je leest er alles over in ons artikel over Thread 1.3.

Bekijk ook

Apple gaat binnenkort Thread 1.3 ondersteunen: dit heb je eraan

Er is een nieuwe versie van Thread op komst: versie 1.3. De nieuwste versie van het smart home-protocol heeft enkele belangrijke voordelen en is met name goed nieuws voor de HomePod en Apple TV. Maar dan moet Apple nog wél even zorgen dat je kunt overstappen naar Thread 1.3. Dat moment lijkt nu nabij.

#4 Sport-tabblad in Apple News (niet in Nederland)

Beschikbaar op: iOS 16.5, iPadOS 16.5
Hier is er eentje die de meeste Nederlanders waarschijnlijk nooit zullen gebruiken. De Apple News-app heeft een apart tabblad voor Sport gekregen. Je kunt hier je favoriete teams toevoegen en krijgt dan een persoonlijke feed met al je nieuws, uitslagen en hoogtepunten. Dit nieuwe tabblad betekent overigens wel dat er elders ruimte moest worden gemaakt. De tabbladen voor Search en Following zijn nu gefuseerd. Doordat de News-app niet in Nederland of België beschikbaar is, zul je weinig van deze verbetering merken.

#5 Beta’s van watchOS en macOS via schakelaars, geen profiel nodig

Beschikbaar op: watchOS 9.5, macOS Ventura 13.4
In iOS 16.4 en iPadOS 16.4 introduceerde Apple de nieuwe manier voor het installeren van beta’s. In plaats van het installeren van een betaprofiel (die te downloaden was via Apple’s betaalde ontwikkelaarswebsite of via de gratis publieke betawebsite), kun je nu rechtstreeks op je toestel een schakelaar aanzetten en zelf kiezen welke beta je wil hebben. Dat is enerzijds eenvoudiger, maar anderzijds betekent dit dat je niet meer zomaar een betaprofiel van het internet kan plukken om als eerste de nieuwste beta te krijgen. Met watchOS 9.5 en macOS Ventura 13.4 komt deze wijziging ook naar de Apple Watch en Mac. Dat betekent dat je ook daar geen betaprofiel meer nodig hebt, maar dat je een Apple ID moet hebben die in aanmerking komt voor beta’s.

Bekijk ook

Geen betaprofiel meer nodig voor het testen van beta's

Sinds iOS 16.4 is het niet meer mogelijk om zomaar de ontwikkelaarsbeta via een profiel te installeren. Met ingang van de nieuwe watchOS- en macOS-versies, geldt dit ook voor beta's voor Apple Watch en Mac.

#6 Diverse beveiligingsupdates

Beschikbaar op: iOS 16.5, iPadOS 16.5 en macOS 13.4
Het is belangrijk om te updaten naar de nieuwe versies, aangezien er diverse beveiligingslekken zijn gedicht. Ze werden volgens Apple ook actief gebruikt door kwaadwillenden. Volgens de documentatie van Apple gaat het vooral om drie WebKit-kwetsbaarheden. Twee daarvan waren al eerder opgelost via Rapid Security Responses en vormden daardoor een minder groot probleem. Eentje was echter nog aanwezig.

Je leest meer over de exacte inhoud van de beveiligingsupdates voor iOS/iPadOS en macOS in de afzonderlijke documenten (hier en hier).

Wanneer komt iOS 16.5?

iOS 16.5 is op 18 mei 2023 uitgebracht voor iedereen met een geschikt toestel, nadat er meerdere iOS 16.5 beta’s waren uitgebracht. Je kunt dus meteen al installeren.

Wil je toekomstige iOS-functies proberen, dan moet je meedoen aan het betaprogramma. Dit kan als ontwikkelaar of als publieke tester. In beide gevallen heb je geen betaprofiel meer nodig, maar kun je via Instellingen > Algemeen > Bèta-updates aangeven dat je wilt meedoen met de beta. Je krijgt dan de eerstvolgende beta geïnstalleerd, zodra deze beschikbaar komt. Je moet je hiervoor aanmelden als publieke betatester. Ontwikkelaars moeten het Apple ID gebruiken waarmee ze deelnemen aan Apple’s Developer Program. Omdat Apple geen betaprofielen meer gebruikt maakt het niet uit of je voorheen ontwikkelaarsbeta’s of publieke beta’s hebt getest.

Revisiegeschiedenis:

  • 2023 - 12 april: Artikel bijgewerkt na tweede beta van iOS 16.5 en meer.

Reacties: 11 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.