Spotify design update voor Home en Zoeken tabblad in 2023

Spotify laat klanten niet meer via App Store afrekenen

Spotify gaat klanten die nog via de App Store hun abonnement betalen, eruit gooien. De muziekdienst stuurt klanten van Spotify Premium een waarschuwing, dat ze niet langer deze vorm van betalingen accepteren.

Sinds 2019 is het niet meer mogelijk om Spotify via de App Store af te sluiten en nu maakt de muziekdienst er helemaal een einde aan. Op het moment dat de meest recente rekening is betaald zullen deze klanten automatisch worden overgezet naar het gratis Spotify-abonnement. Willen ze toch Spotify Premium hebben, dan zullen ze zich opnieuw moeten inschrijven via de Spotify-website, zo valt te lezen in de e-mail aan klanten.


Spotify schrijft:

“We’re contacting you because when you joined Spotify Premium you used Apple’s billing service to subscribe. Unfortunately, we no longer accept that billing method as a form of payment. If you wish to keep your Premium subscription, you will need to re-subscribe after your last billing period has ended and your account has been moved on to the Free account.

De groep klanten die Spotify via de App Store afrekent zal niet zo heel groot zijn. Tussen 2014 en 2016 bood Spotify die mogelijkheid, waarbij je wel meer moest betalen. Terwijl een normale gebruiker €9,99 afrekende kostte de route via de App Store €12,99 per maand. Dit was gedaan om de 30% aan Apple te kunnen afdragen. Bij langlopende abonnementen is dit overigens 15%, maar Spotify bleef hiervoor dezelfde prijs in rekening brengen bij consumenten.

Spotify desktop update 2023
Spotify voerde onlangs nog een nieuw desktop-design in.

Spotify is altijd erg duidelijk geweest wat ze vinden van de 30% afdracht aan de App Store. Het bedrijf vindt dat Apple te veel geld rekent en dat heeft er zelfs toe geleid dat Spotify in 2019 een klacht bij de Europese Unie indiende. Apple heeft zich de afgelopen jaren ook niet stilgehouden: ze hebben meermaals gezegd dat Spotify alle voordelen van de App Store wil genieten, zonder ervoor te willen betalen. Maar er veranderde wel iets: onlangs zei Apple nog dat de regels voor de App Store zodanig zijn aangepast dat Spotify’s klachten niet meer geldig zijn. Eén van die maatregelen is de invoering van zogenaamde ‘reader-apps’, die toestemming hebben om naar informatie buiten de app te verwijzen voor het beheren van je account of het aanmaken van een nieuw (betaald) account.

Toch is Spotify niet helemaal tevreden: de muziekdienst vindt dat Apple nog steeds misbruik maakt van de dominante positie in de markt en eerlijke concurrentie in de weg zit. Het antwoord van Apple daarop is dat Spotify zelf ook een dominantie positie heeft, als grootste muziekstreamingdienst ter wereld. Apple Music staat op nummer twee.

Bekijk ook

Waarom Spotify Premium duurder is in de iOS-app

Spotify Premium kost via de iOS-app €12,99 per maand en dat is duurder dan via Spotify zelf. Waarom is dat? En hoe betaal je de lagere prijs? In deze tip lees je twee manieren om te besparen.

Spotify

Spotify is 's werelds grootste muziekstreamingdienst. Met Spotify kun je gratis of tegen betaling muziek streamen vanaf je iPhone, iPad, Mac of ander device. De gratis versie heeft reclame en laat je niet on-demand elk nummer afspelen, terwijl je met de betaalde Spotify Premium onbeperkt muziek naar keuze kunt luisteren. Er zijn op maat gemaakte afspeellijsten, je kunt gebruikmaken van Spotify Connect of AirPlay en nog veel meer. Behalve muziek vind je op Spotify ook veel populaire podcasts, zowel Nederlandse als vanuit het buitenland.

Spotify

Reacties: 14 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.