Het is niet de eerste keer dat Spotify en Apple in de clinch liggen. De bedrijven ruziën al jarenlang over oneerlijke concurrentie op het gebied van muziekdiensten. Apple zou de eigen muziekdienst Apple Music voortrekken, doet moeilijk bij het goedkeuren van Spotify-appupdates en blokkeert functies die wel in de standaard Apple-apps mogen worden gebruikt. Zo ook bij deze nieuwe vete: Apple blokkeert binnenkort het aanpassen van het geluidsvolume met de fysieke knoppen op de iPhone. Volgens Spotify is dit in strijd met de Europese regelgeving (DMA).
Volumeknoppen onbruikbaar geworden
De functie is nu onbruikbaar geworden, vindt Spotify. Om het volume aan te passen moet je steeds de volume-schuifknop in het Spotify Connect-menu in de app gebruiken, maar dat is veel omslachtiger. Spotify heeft contact opgenomen met Apple en kreeg te horen dat apps geïntegreerd moeten worden in de HomePod om de functie weer werkend te krijgen. Maar dat is Spotify voorlopig niet van plan. Het probleem doet zich overigens alleen voor als je Spotify Connect op de iPhone en iPad gebruikt. Bij het luisteren via Bluetooth of AirPlay kun je nog wel gewoon de volumeknoppen van het toestel gebruiken.
Als tussentijdse oplossing heeft Spotify de app voorzien van een functie die het drukken op de volumeknop detecteert. Je krijgt dan een melding met de vraag of je het volume wilt aanpassen. Zo ja, dan verschijnt er een schuifknop voor het volume. Volgens Spotify is er sprake van oneerlijke concurrentie, omdat het bedrijf niet dezelfde technologie kan gebruiken als Apple Music. Bovendien zou Apple afwijken van de gangbare werkwijze bij andere toestelmakers, zoals Samsung en Google.
Knoppenprobleem speelt ook bij Sonos
Bij de Sonos-app speelt een soortgelijk probleem, waardoor je de muziek niet meer met de fysieke knoppen van de iPhone kunt aanpassen. Speakers die geschikt zijn voor Spotify Connect worden onder andere gemaakt door Sonos, maar ook door JBL, Bose, Google en Sony. Sonos heeft zich nog niet gemeld als klager, maar de speakerfabrikant heeft momenteel dan ook grotere problemen om zich druk over te maken.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- EasyPark vanaf 1 mei meestal veel duurder door variabele transactiekosten: dit zijn goedkopere alternatieven (01-04)
- Pas op bij het verwijderen van Image Playground: app (nog?) niet opnieuw te downloaden (01-04)
- Google Maps als standaard navigatie-app in te stellen: dit heb je eraan (31-03)
- Nieuwe website toont Europese alternatieven voor Gmail, Dropbox en meer (28-03)
- Digitaal rijbewijs komt eindelijk naar je iPhone (maar niet in Wallet) (28-03)
Apple Music
Apple Music is de betaalde muziekdienst van Apple. Vind het antwoord op veelgestelde vragen in onze Apple Music FAQ of neem meteen een abonnement! Apple Music biedt een catalogus van tientallen miljoenen nummers die je onbeperkt kan afspelen voor een vast bedrag per maand. Veel muziek is ook in lossless kwaliteit beschikbaar, evenals in ruimtelijke audio dankzij Dolby Atmos. Een speciale variant is Apple Music Classical, dat speciaal gericht is op klassieke muziek. Een abonnement op Apple Music is rechtstreeks af te sluiten bij Apple en is ook onderdeel van Apple One.

- Alles over Apple Music
- Apple Music gratis proberen
- Apple Music gezinsabonnement afstuiten
- Apple Music FAQ
- De beste Apple Music-tips
- Offline muziek downloaden met Apple Music
- Apple Music Replay
- Klassieke muziek luisteren met Apple Music
- Radiostations luisteren met Apple Music
- Karaoke-functies in Apple Music
- Samenwerken aan Apple Music-afspeellijsten
- FAQ lossless audio op Apple Music
- Apple Music in Dolby Atmos luisteren
- Overstappen van Spotify naar Apple Music
En zo zie je maar weer…. Apple denkt alleen maar aan zichzelf en niet aan alle gebruikers die hier profijt van hebben. Met de commissie perikelen in de App Store kan ik leven maar dit is voor mij een stap te ver.
Wat is Spotify een zeur bedrijf geworden. Nauwelijks winst maken en voortdurend anderen de schuld geven. Dat wordt nog wat als Apple een iPhone zonder knoppen maakt.
De huidige situatie is vaak buggy, dus wat dat betreft snap ik het wel. Als je zowel Spotify als Sonos hebt geopend is het helemaal chaotisch. Maar het is jammer dat er niet een betere oplossing voor handen is.
Kinderachtig van Apple omdat de eigen muziekdienst dus wel van de fysieke knoppen gebruik kan blijven maken. Vermoedelijk idd in strijd met de DMA.
Het begint stilaan wat de spuigaten gaan uit te lopen dat klein-klein-kleutertjes gedoe van Apple. Dat gedoe met AI in Europa, nu dit weer.
Ik ben eens benieuwd wat de markt daar op gaat blijven reageren…
Ooit ging ik naar Apple omdat Android en Windows echt onstabiel werkte.
Sinds 3 weken een Android tv in huis en de AppleTV heeft behalve homekit hub nog weinig gedaan. Hoe hard is dat systeem gebeterd zeg…
Deze winter eens proberen mijn HomeKit setup om te vormen naar Google Home… Das momenteel de reden dat ik nog erg vast aan Apple houd.
Niet te doen…
Spotify moet zelf gewoon eens HomePod gaan ondersteunen. In de begin jaren vertikten ze dit en toen heeft Apple zelf AirPlay 2 gepusht en hierdoor kon Spotify wel gebruikt worden op de HomePod maar nog niet native.
Spotify wil altijd voor een dubbeltje op de eerste tij zitten, schijtziek wordt je er van.
Ik gebruik al jaren de somos app. Maar ik ben nog nooit op het idee gekomen om een apparaat wat ik remote bedien met de volume knoppen harder of zachter te zetten.
Voor mij zijn de volume knoppen allen bedoeld voor de iPhone zelf. Ik vind het ook een beetje vreemd dat de schrijver van dit artikel het een “probleem” noemt. Alsof je continu het volume van remote speakers gaat aan passen.
Overigens werkt het voor de TV ook gewoon in de app. Zou dat dan ook met de iPhone knoppen moeten werken? Ik vind het onlogisch.
Ik zou nog eerder gebruik willen maken van siri. En een optionele functie dat als je Siri gebruikt of gebeld wordt, het volume van je remote apparaat gedimd kan worden.
In plaats van zo te zeuren kunnen ze beter eens opschieten met integratie van Spotify for HomePod! Het irriteert me mateloos dat ze steeds zo langzaam zijn om hun player gereed te maken voor de Apple devices. Spotify op Apple Watch is nog steeds behelpen en HomePod doet nog helemaal niet mee!
Ik ben met Spotify gestopt omdat ze destijds weigerde om te integreren met HomePod hierdoor was voor mij de app niet bruikbaar en super omslachtig om via de HomePod te streamen. Dit weigerde ze destijds omdat ze met Apple ruzie aan het maken waren over de 30% regeling.
Ik snap niet dat je als bedrijf zó je eigen user base naait omdat je ruzie hebt met de leverancier.. vanuit de api documentatie is het integreren van HomePod redelijk eenvoudig.. met deze mentaliteit jaag je dus je eigen klanten weg..
Inmiddels zit ik nu al een paar jaartjes op Apple
Music en dat bevalt me eigenlijk beter dan Spotify