Spotify streamen met AirPlay 2

Spotify stelt AirPlay 2 uit, maar waarom?

Spotify heeft nog steeds geen AirPlay 2-ondersteuning toegevoegd aan de app. Het bedrijf is ermee bezig, maar ontkent dat het tegen problemen is aangelopen.

Apple bracht AirPlay 2 in 2018 uit en veel streaming-apps voor iOS zijn vervolgens aangepast. Behalve Spotify. Het bedrijf was de mogelijkheden aan het onderzoeken en wil het ooit wel implementeren, maar maakt geen haast. Een medewerker van Spotify heeft gebruikers nu geïnformeerd dat de plannen voorlopig in de ijskast staan. Intern is de functie wel besproken en er werd ook wel aan gewerkt, maar er zou zijn besloten om er voorlopig mee te stoppen. De reden zou een compatibiliteitsprobleem met audiodrivers zijn, zo meldt een forummoderator van Spotify. “Het is een groot project dat we in de nabije toekomst niet voor elkaar krijgen.”


Dit was de reactie van medewerker Xenia op de Spotify Community-pagina:

Hello everyone,

We’ve discussed this Idea internally and while we are working on supporting AirPlay2 in a proper way, we have decided to close it for now.

The reason for this is that due to audio driver compatibility issues, this seems like a bigger project that we won’t be able to complete in the foreseeable future.

Please keep adding your votes and comments here and as soon as we have anything new to share, we’ll check back with an update.

Spotify ontkent in een reactie echter dat het project is stopgezet:

A post on one of Spotify’s Community pages contained incomplete information regarding our plans for AirPlay 2. Spotify will support AirPlay 2 and we’re working to make that a reality.

Technische obstakels of ruzie met Apple?
Spotify heeft al een eigen manier om audio naar apparaten door te sturen, namelijk Spotify Connect. Daarnaast biedt de muziekdienst ook support voor Google Cast. Het toevoegen van AirPlay 2 zou in de lijn der verwachtingen liggen.

AirPlay 2 gebruiken om muziek op meerdere speakers af te spelen.

Apple heeft een document voor ontwikkelaars, waarin wordt uitgelegd hoe ze het in 4 gemakkelijke stappen kunnen inbouwen. De bekende ontwikkelaar Marco Arment wijst er echter op dat de vierde stap, het toepassen van een nieuwe API voor verbeterde buffering, nog niet zo eenvoudig is. Mogelijk loopt Spotify daarop vast.

Het zou echter ook iets te maken kunnen hebben met de vijandige relatie tussen Apple en Spotify, waardoor laatstgenoemde geen haast maakt. Spotify beweert dat Apple oneerlijke concurrentie bedrijft en heeft daarover ook een klacht ingediend bij de EU. Mogelijk zijn gebruikers nu de dupe van een strijd tussen tech-giganten.

Wat krijg je met AirPlay 2?

AirPlay 2 was onderdeel van iOS 11 en voegde vooral multiroom audio toe. Daarnaast kun je muziek via Siri bedienen met je stem en speakers van verschillende merken met elkaar laten samenwerken. Er zijn zelfs AirPlay 2 televisies die er support voor bieden. Voorheen was het streamen vooral beperkt tot Apple’s eigen apparaten. De audiokwaliteit is ook beter, maar streaming muziekdiensten moeten het wel toevoegen.

Alternatieven voor AirPlay 2

Wil je muziek streamen in meerdere kamers en zelf je speakers kiezen van meerdere merken? Dan kun je behalve voor AirPlay 2 ook kiezen voor Chromecast Audio. Een belangrijk verschil is dat Chromecast op iOS en Android werkt. Je smartphone of tablet doet dienst als een afstandsbediening, terwijl de speaker de content rechtstreeks van internet haalt. Het wordt dus niet gestreamd via je smartphone.

Google Chromecast in tv

DTS Play-Fi is een alternatief waarmee je speakers van verschillende fabrikanten kunt combineren. Je maakt draadloos verbinding via een app op je smartphone. Daarmee bedien je ook alle apparaten en het werkt met allerlei bestandsformaten, waaronder FLAC. Klipsch, Philips, McIntosh, Onkyo en Pioneer doen eraan mee.

Philips Sound-app.

Een andere oplossing is om te kiezen voor een multiroomsysteem van één merk, bijvoorbeeld van Sonos, HEOS by Denon of Bluesound.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

10 reacties

Plaats een reactie

Als je een eigen afbeelding bij je reactie wil, moet je je aanmelden bij Gravatar. Daar kun je jouw e-mailadres koppelen aan een afbeelding.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren?
Laat het ons weten!

Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Respecteer onze algemene gedragsregels. Gebruik voor eventuele spelfouten of andere opmerkingen met betrekking tot het artikel s.v.p. onze artikelrapportage. Voor opmerkingen over ons moderatiebeleid kun je ons contactformulier gebruiken. Reacties met betrekking hierover worden als off-topic beschouwd.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactiegegevens worden verwerkt.