Retina Display: wat is het?

De iPhone 4 heeft een nieuw beeldscherm met Retina Display-technologie. Met een resolutie van 960 x 640 pixels, 326 ppi (pixels per inch en een contrastratio van 800:1 is dit scherm volgens Apple één van de beste van dit moment.
Robin van t Slot - · Laatst bijgewerkt:

overview-retinadisplayHet beeldscherm van de iPhone heeft nog steeds hetzelfde beeldformaat (3.5″), maar een resolutie van 960 x 640 pixels. Hoe heeft Apple dit voor elkaar gekregen? Dit komt door wat Steve Jobs een Retina Display noemt. Deze technologie zorgt ervoor dat er 4x zoveel pixels op het beeldscherm van de iPhone 4 kunnen worden weergegeven dan op die van de iPhone 3GS. Dit zou gelijk moeten staan aan de kwaliteit van een gedrukte pagina.

Retina staat voor netvlies, wat dus ook in het menselijk oog zit. Een oog kan van 25 – 30 cm niet meer dan 300 pixels per inch onderscheiden. Op de iPhone zitten er dus meer pixels per inch op het beeldscherm dan een oog kan onderscheiden. Verder heeft het beeldscherm een contrastratio van 800:1, wat 4x beter is dan de 3GS. Met contrastratio’s moet je altijd maar zien wat er van waar is, maar dit is voor een telefoon uitzonderlijk. Immers, hoe hoger de contrastratio, des te zwarter ‘zwart’ en des te witter ‘wit’ weergegeven wordt. De iPhone 4 gebruikt IPS (in-plane switching) technologie voor geweldige kleuren en een grotere kijkhoek, aldus Apple. Ook zou deze technologie minder van de batterij vergen.

Volgens Steve Jobs zijn er op dit moment geen OLED-beeldschermen in omloop die zo’n goede resolutie en beeldkwaliteit als de iPhone 4 hebben. Het beeldscherm heeft 78% van het aantal pixels dat op een iPad zit. Ter vergelijking: de iPhone 4 heeft een diagonaal van 3,5 inch en de iPad een diagonaal van 9,7 inch. Ook zorgt iOS4 ervoor dat apps automatisch worden omgezet naar deze hoge resolutie. Developers hoeven hier zelf niets voor te doen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 8 juni 2010, 17:04
Categorie iDevices
Onderwerpen display, iPhone 4, retinascherm, scherm

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.