Teardown: iFixit bekijkt de iPhone 15 met 7000x zoom

De interne componenten van de iPhone 15 Pro zijn te zien in een teardown van YouTube-kanaal PBKreviews. Het interne design lijkt erg op dat van de iPhone 14 Pro. Toch zijn er ook enkele interessante wijzigingen te zien.

Update 7 oktober 2023: iFixit heeft een nieuwe teardownvideo gemaakt, deze keer van de standaard iPhone 15. Om het extra spannend te maken hebben ze een microscoop erbij gepakt. Daarmee konden ze tot 7000x inzoomen op de verschillende onderdelen. Ze gebruikten hiervoor een industriële microscoop van het type DSX1000. De teardown-video toont daarbij de rondingen van het Dynamic Island en de 48-megapixel camerasensor van heel dichtbij. Zelfs een gewone iPhone 15 wordt daarbij superinteressant.


Het reparatiebedrijf merkt ook op dat de microfoon in de standaardmodellen nu in de winkel te repareren is, terwijl dat bij de iPhone 15 Pro-modellen niet het geval is. En het vervangen van de batterij is ook niet zomaar mogelijk. Bij het verwijderen van de batterij zien ze de tekst: ‘Warning: Trained Technician Serviceable only’. Daar kun je dus niet zelf mee aan de slag gaan, ook al stelt Apple tegenwoordig allerlei onderdelen beschikbaar aan consumenten via het Self Service-reparatieprogramma.

Hieronder zie je de de nieuwe video van iFixit:

Klik om inhoud van YouTube te tonen.
Learn more in YouTube’s privacy policy.

Interessant is ook de cameramodule: de hoofdcamera is nu bij alle iPhone 15-modellen 48-megapixel, maar er is wel verschil. De quad-pixel buckets in de standaard iPhone 15 zijn 22% kleiner dan bij de Pro-modellen en dat resulteert in slechtere foto’s als er weinig licht is.

Uiteraard zegt iFixit ook iets over de repareerbaarheid van dit toestel: ze geven het een 4 uit 10. Maar dat cijfer geldt alleen als Apple de beloofde reparatiehandleidingen beschikbaar stelt. Een lichtpuntje is verder nog dat het logic board dit jaar gemakkelijker te repareren is.

Update 25 september 2023: iFixit heeft nu een video online gezet, waarin ze een teardown van de iPhone 15 Pro Max uitvoeren. De belangrijkste vernieuwing op dit toestel is de vernieuwde camera met 5x zoomlens. iFixit ontdekte dat de titanium behuizing gevoelig is voor krassen en dat het zelf repareren moeilijker is gemaakt. En omdat steeds meer onderdelen gekoppeld zijn aan het serienummer, zijn ze niet zomaar meer te vervangen. Dit geldt nu bijvoorbeeld voor de LiDAR-scanner.

Het houdt in dat het serienummer van een iPhone digitaal wordt gekoppeld aan het serienummer van een onderdeel, bijvoorbeeld een batterij of scherm. Het is daardoor niet meer mogelijk om originele onderdelen van een andere iPhone te gebruiken. iFixit heeft om die reden de reparatiescore van de iPhone 14 naar beneden bijgesteld. Bij de iPhone 13 werkt bijvoorbeeld Face ID niet meer als je er een ander scherm in stopt.

Klik om inhoud van YouTube te tonen.
Learn more in YouTube’s privacy policy.

In deze teardown van iFixit is te zien dat de behuizing is dichtgemaakt met speciale Pentalobe-schroeven. Daarna moet het scherm worden verwarmd, zodat de lijm zacht wordt waarmee het glas zit vastgeplakt. Met een zuignap kun je het scherm er vervolgens uit halen. Het zou nu in theorie gemakkelijk moeten zijn om de batterij eruit te halen, maar die blijkt moeilijk bereikbaar. De drie lipjes waaraan je moet trekken zitten te diep weggestopt.

Over het gebruik van titanium voor de iPhone is iFixit ook niet te spreken. Apple gebruikt titanium omdat het lichter is en cool klinkt. Maar het blijkt dat de behuizing snel krast en dat is goed te zien onder een microscoop. Uit de eerste valtesten bleek ook al dat er snel schade kan ontstaan.

Gaan we door naar de camera: die blijkt redelijk eenvoudig te vervangen. Er zijn een hoop kabels mee verbonden, maar als je die eenmaal hebt losgehaald en drie Phillips-schroeven hebt verwijderd, kun je erbij. Die schroeven zijn nu trouwens groter van formaat, waardoor ze gemakkelijker in en uit te schroeven zijn. iFixit is onder de indruk van de periscoopcamera, die het licht meermaals reflecteert om een 120mm equivalent brandpuntsafstand voor elkaar te krijgen. De andere sensoren en lenzen lijken exact gelijk aan die van vorig jaar, wat de indruk wekt dat alle nieuwe camerafuncties volledig te danken zijn aan de A17 Pro-chip en software.

Hieronder vind je ons oorspronkelijke artikel van 23 september 2023.

Teardown bevestigt batterijcapaciteit iPhone 15 Pro

De meeste specificaties van de iPhone 15 Pro zijn geen publiek geheim meer. Het toestel is immers op 12 september gepresenteerd en ook de officiële verkoop is inmiddels gestart. Toch zijn er ook enkele kenmerken die Apple niet echt van de daken schreeuwt. De batterijcapaciteit is bijvoorbeeld niet op de productpagina’s van de iPhone 15-serie te vinden.

Dankzij de teardown weten we nu dat de iPhone 15 Pro voorzien is van een 3.290mAh accu. Daarmee is de batterijcapaciteit van de iPhone 15 Pro iets groter dan de 3.200mAh-accu uit de iPhone 14 Pro. Volgens Apple hebben beide toestellen wel dezelfde batterijduur, namelijk maximaal 23 uur bij het kijken naar audiovisuele content.

Bekijk ook

Eerste indruk: iPhone 15 (Pro), lichter in twee opzichten

In deze eerste indruk van de iPhone 15 Pro (en een klein beetje iPhone 15) lees je wat onze ervaringen zijn met de nieuwe toestellen van 2023. We vertellen onze eerste indrukken bij het uitpakken. Wat valt ons op? Wat is handig en hoe liggen de toestellen in de hand? Je leest het in onze eerste indruk!

iPhone 15 Pro accu

Makkelijker uit elkaar te halen
Uit de demontagevideo van de iPhone 15 Pro blijkt daarnaast dat het toestel makkelijker uit elkaar te halen is. Dat komt doordat het chassis opnieuw is ontworpen. Apple zei tijdens de Wonderlust-presentatie dat daarmee onder meer het glas op de achterkant makkelijker kan worden vervangen. PBKreviews legt in de video uit dat de achterkant inderdaad eenvoudig los te wrikken is. Vervolgens hoeft enkel de flexkabel losgekoppeld te worden om het glas te vervangen.

Dat de iPhone 15 Pro makkelijker te demonteren is, wil echter niet zeggen dat het toestel in zijn geheel eenvoudiger te repareren is. De meeste onderdelen in het toestel zijn namelijk vergrendeld, waardoor ze na vervanging een foutmelding geven of niet naar behoren werken. Apple heeft namelijk een beveiliging ingebouwd die moet voorkomen dat gebruikers worden opgelicht door reparateurs die goedkopere, onbetrouwbare onderdelen gebruiken.

Hoewel Apple sinds 2022 een Self Service-reparatieprogramma aanbiedt, is de dienst nog altijd niet in Nederland beschikbaar. Met Self Service Repair kunnen gebruikers in landen zoals de Verenigde Staten, België, Frankrijk, Spanje en Duitsland bepaalde onderdelen in hun iPhone en andere Apple-apparaten zelf vervangen.

Klik om inhoud van YouTube te tonen.
Learn more in YouTube’s privacy policy.

Camerasysteem en A17 Pro-chip te zien

Daarnaast geeft de video een indruk van het moederbord van de iPhone 15 Pro met de nieuwe A17 Pro-chip. Daar is dit keer geen logo op te zien. Mogelijk heeft Apple hiervoor gekozen om te voorkomen dat de nieuwe Pro-benaming van de chip uitlekt, die voor het eerst gemaakt is op een 3nm-proces.

Ook het nieuwe camerasysteem is te zien in de teardownbeelden. Omdat het een demontage van de iPhone 15 Pro betreft, hebben we nog geen indruk van het camerasysteem dat de 5x optische zoom mogelijk maakt op de iPhone 15 Pro Max.

We verwachten dat iFixit binnenkort ook met teardown komt van de iPhone 15-serie. Mogelijk komt er dan nog meer interessante informatie over de interne componenten van de toestellen naar buiten.

Bekijk ook

iPhone 15 of iPhone 15 Pro gekocht? Doe deze 9 dingen eerst!

Heb je net een iPhone 15 of iPhone 15 Pro (Max) gekocht? Dan zijn er misschien wat dingen waar je even aan moet wennen of die je meteen moet instellen. Wat moet je eerst doen na het uitpakken?

Actuele iPhone 15 Pro deals

Reacties: 1 reacties

Plaats een reactie

Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Respecteer onze algemene gedragsregels. Gebruik voor eventuele spelfouten of andere opmerkingen met betrekking tot het artikel s.v.p. onze artikelrapportage. Voor opmerkingen over ons moderatiebeleid kun je ons contactformulier gebruiken. Reacties met betrekking hierover worden als off-topic beschouwd.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactiegegevens worden verwerkt.