iOS 11 op de iPad Pro met dock en appkiezer.

Zo werkt multitasking op de iPad in iOS 11 [video]

Wat heeft Apple allemaal in petto voor de iPad met iOS 11? Met de nieuwe Dock, Split View, Slide Over en Drag & Drop kun je veel meer doen met je iPad. We zetten deze handige aankomende functies voor je op een rij.

iOS 11 op de iPad Pro met dock en appkiezer.
De iPad krijgt met ingang van iOS 11 een hoop handige functies erbij, waardoor het werken met meerdere apps tegelijkertijd een stuk makkelijker is. Zowel de Split View als de Slide Over-functies worden flink uitgebreid en dankzij de nieuwe Dock zijn veelgebruikte apps altijd binnen handbereik, zodat je ze via de nieuwe Drag & Drop zo op het scherm zet.

De belangrijkste nieuwe multitasking-functies voor de iPad in iOS 11 zetten we hier voor je op een rij.

Multitasking in iOS 11 op de iPad

Een belangrijk onderdeel van iOS 11 zijn de nieuwe en verbeterde functies voor de iPad. Zoals Apple op haar eigen website al omschrijft, is iOS 11 een megasprong voor de iPad. Apple heeft iOS helemaal aangepast voor de grotere schermen van de iPad, zodat het werken op een iPad een stuk eenvoudiger gaat dan voorheen. Dat begint al met de basisfuncties, zoals de appkiezer en de nieuwe Dock.

#1 Vernieuwde appkiezer met meer overzicht

De appkiezer zag er op de iPhone en iPad altijd identiek uit. Het enige verschil was dat het scherm om tussen apps te wisselen op de iPad een stuk groter was dan op de iPhone. Echt voordeel had je daar niet van, want er werden evenveel apps getoond als op het kleinere scherm van de iPhone. Met ingang van iOS 11 komt daar verandering in. De nieuwe appkiezer toont vier recente apps op één scherm in kleine miniatuurversies. Door naar rechts te vegen, zie je de overige actieve apps in twee rijen boven elkaar. Apps die in Split View geplaatst zijn, worden ook op deze manier in de appkiezer getoond.

iPad appkiezer in iOS 11.

Bovendien is de appkiezer en het Bedieningspaneel in iOS 11 nu gecombineerd in één scherm. Open je de appkiezer, dan zie je ook meteen het Bedieningspaneel en andersom. Dat betekent dus ook dat je het nieuwe scherm op twee manieren kunt openen: door twee keer op de homeknop te drukken, maar ook door van helemaal beneden naar boven te vegen. Dit laatste kan met zowel één vinger als met het huidige gebaar met vier vingers. Het Bedieningspaneel op de iPad heeft verder dezelfde nieuwe functies als op de iPhone en laat je dus ook zelf allerlei opties instellen.

#2 Nieuwe Dock met meer apps is altijd binnen bereik

De Dock op de iPad in iOS 11 is een stuk veelzijdiger geworden en lijkt nu veel meer op de Dock op de Mac. Waar je voorheen maximaal zes apps in de Dock kon plaatsen, is dit nu uitgebreid tot negen apps. Het formaat van de Dock past zich aan aan de hoeveelheid apps die je erin plaatst. Op de grootste iPad Pro kun je zelfs maximaal vijftien apps in de Dock plaatsen.

iPad met iOS 11 en de Dock.

De Dock in iOS 11 is in twee delen verdeeld: het linker deel bestaat uit zes apps die je er zelf in geplaatst hebt, terwijl de drie aan de rechter kant getoond worden op basis van je recente gebruik. Hier vind je ook de app die je kan openen via Handoff, bijvoorbeeld vanaf je iPhone, Apple Watch of Mac. Je kunt de Dock ook nog te allen tijde tevoorschijn halen, ook als je een app op de voorgrond hebt draaien. De Dock komt tevoorschijn door kort van beneden naar boven te vegen.

#3 Split View en Slide Over veelzijdiger dan voorheen

De nieuwe Dock komt goed van pas bij de vernieuwde werking van Slide Over en Split View. De twee functies om meerdere apps tegelijk te gebruiken, zijn al beschikbaar sinds iOS 9. De werking is in iOS 11 echter op de schop gegaan. Om Slide Over te starten, sleep je simpelweg een app uit de Dock naar boven, over de huidige app heen. Je kunt op deze manier ook een app uit het beginscherm slepen, multitasking openen met je ene hand en vervolgens openen over een andere app die in de appkiezer staat. Op deze manier is er dus een hele nieuwe manier om gebruik te maken van Slide Over. Bovendien zijn in Slide Over beide apps actief, zowel de schermvullende app als de app in Slide Over-stand.

iPad met Split View, Slide Over en Picture in Picture in iOS 11.

Om Split View te starten trek je aan het lipje in de Slide Over-versie van de app, waarna het scherm verdeeld wordt tussen twee apps. Vervolgens kun je net als in de huidige Split View het scherm verdelen. Voorheen kon dit alleen in de verhouding 70/30 en 50/50, maar nu kun je dit ook doortrekken tot 30/70. Je hebt daardoor meer vrijheid in hoe je het scherm verdeeld, want je kunt nu dus ook gewoon de linker app kleiner weergeven. Het is zelfs mogelijk om Split View en Slide Over gecombineerd te gebruiken, waardoor je in feite drie apps tegelijk kunt gebruiken. Als extra is het zelfs mogelijk om tegelijkertijd ook nog een Picture in Picture-video af te spelen. Met de nieuwe multitasking komt ook de Drag & Drop-functie van pas.

#4 Drag & Drop maakt multitasking echt mogelijk

We noemden het slepen van apps al even in bovenstaande stukje over Split View en Slide Over, maar je kunt er nog veel meer mee doen. Zodra je twee apps eenmaal naast elkaar hebt gezet, kun je afbeeldingen, links en tekst eenvoudig selecteren en slepen van de ene app naar de andere. Zo plak je eenvoudig een plaatje vanuit de Foto’s-app in een mail of zet je een link uit Safari in een notitie.

iPad met iOS 11 en Drag & Drop.

Dankzij Drag & Drop is het veel eenvoudiger geworden om content uit te wisselen tussen verschillende apps, omdat je een afbeelding uit Safari bijvoorbeeld niet eerst apart op hoeft te slaan in de Foto’s-app om deze vervolgens in een document in Pages te plakken. Je zet vanaf iOS 11 Safari en de Pages-app gewoon naast elkaar en sleept de afbeelding van de ene app naar de andere. Bovendien kun je door twee handen te gebruiken zelfs meerdere elementen tegelijk verslepen, bijvoorbeeld tekst en meerdere afbeeldingen. Mensen die meer op een iPad werken vragen hier al jaren om en iOS 11 maakt deze veelgevraagde functies eindelijk realiteit. Deze functies maken de iPad Pro veel meer Pro en handiger om mee te werken.

#5 Nieuwe Bestanden-app werkt ideaal met multitaskingfuncties

De nieuwe Bestanden-app speelt ook een belangrijke rol in de nieuwe multitaskingfuncties van iOS 11. Doordat er nu een centrale plek is waar je alle bestanden op je iPad terug kunt vinden, is dit ook een hulpmiddel om documenten, afbeeldingen en meer naar andere apps te exporteren. Je gebruikt hier gewoon Drag & Drop voor, zodat je niet door ingewikkelde menuutjes hoeft te worstelen die het werken onnodig ingewikkeld maken. Meer over de werking van de nieuwe Bestanden-app, lees je in onderstaand artikel.

Ondersteunende iPads voor multitasking iOS 11

De grote vraag is natuurlijk: voor welke modellen werken de multitaskingfuncties precies? Bovenstaande iOS 11-functies zijn in ieder geval exclusief voor de iPad, al werkt Drag & Drop ook op de iPhone (maar alleen binnen apps en op het beginscherm). De multitaskingfuncties verschillen echter wel per iPad-model. Onderstaande modellen kunnen gebruikmaken van de volgende multitaskingfuncties:

  • Drag & Drop: iPad mini 2 en nieuwer, iPad Air en nieuwer, iPad Pro (9,7-, 10,5- en 12,9-inch)
  • Slide Over: iPad mini 2 en nieuwer, iPad Air en nieuwer, iPad Pro (9,7-, 10,5- en 12,9-inch)
  • Split View: iPad mini 4, iPad Air 2 en nieuwer, iPad Pro (9,7-, 10,5- en 12,9-inch)
  • Split View + Slide Over + Picture in Picture: iPad mini 4, iPad Air 2 en nieuwer, iPad Pro (9,7-, 10,5- en 12,9-inch)

De 10,5-inch en 12,9-inch iPad Pro hebben de meeste profijt van de multitaskingfuncties. Deze modellen zijn voorzien van 4GB werkgeheugen. Als je Split View, Slide Over en Picture in Picture combineert, zijn alle onderdelen tegelijk te gebruiken. Op de overige iPad-modellen die de gecombineerde multitaskingfuncties ondersteunen, is alleen de Slide Over-variant actief.

Op de iPad Pro zijn ook de Pencil-functies uitgebreid in iOS 11. Je leest er meer over in onderstaand artikel.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 8 juni 2017, 17:59
Categorieën iDevices, iOS
Onderwerpen ios 11, ipad

iOS 11

Lees alles over iOS 11, de grote update die in september 2017 verscheen. Lees hier alles over de vernieuwingen, ontdek onze beste iOS 11 tips en krijg hulp als je problemen hebt bij de installatie. De opvolger is iOS 12 voor iPhone en iPad.

iOS 11

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.