Google-app met Drag & Drop.

Zo gebruik je Drag & Drop op de iPad

Met Drag & Drop kun je sneller multitasken op je iPad. Plaats twee apps naast elkaar en sleep eenvoudig content van de ene app naar de andere. In deze tip wordt uitgelegd hoe dit werkt.

Met de iPad kun je eenvoudig meerdere apps tegelijk gebruiken met Split View en Slide Over. Drag & Drop hoort ook in dit rijtje van iPad-multitasking, waarmee je eenvoudig content kunt verplaatsen van de ene app naar de andere. In deze tip lees je hoe dit werkt en welke type content je zoal kunt overzetten.

Drag & Drop gebruiken

Vanaf iOS 11 spelen veegbewegingen en interactie met het scherm een veel grotere rol. Je opent bijvoorbeeld de appkiezer door van beneden naar boven te vegen en het Bedieningspaneel vanuit de rechter bovenhoek. Een andere handige functie is Drag & Drop. Zoals de naam al doet vermoeden, verplaats je een onderdeel van de ene app naar de andere door met je vinger te slepen. Je kunt bijvoorbeeld een foto uit de Foto’s-app eenvoudig met Drag & Drop slepen naar een nieuwe e-mail. Daarnaast kun je ook een link in Safari slepen en plaatsen in een notitie, zonder je vinger van het scherm te halen.

Drag & Drop van een link in Safari.

Onderstaande onderdelen zijn onder andere te gebruiken met Drag & Drop:

  • Links
  • Getypte tekst
  • Geselecteerde tekst
  • Foto’s
  • Bestanden
  • Locaties

Om Drag & Drop te kunnen gebruiken, is het niet nodig om bepaalde instellingen op je iPad aan te passen. Het enige wat nodig is, is dat de iPad moet draaien op iOS 11 of later. Alle iPads die geschikt zijn voor iOS 11, werken met Drag & Drop.

Drag & Drop met Split View, Slide Over en meer

Het eenvoudigst is om Drag & Drop te gebruiken in combinatie met Split View, Slide Over en de nieuwe iPad-Dock. Door twee apps in Split View- of Slide Over-weergave te plaatsen, sleep je eenvoudig content van de ene app naar de andere. Je kunt ook meerdere onderdelen tegelijk verplaatsen. Je hoeft bijvoorbeeld niet meerdere foto’s stuk voor stuk heen en weer te slepen. Door twee vingers te gebruiken, sleep je zo in één keer een collectie foto’s van de ene app naar de andere. In onderstaande gif is bijvoorbeeld te zien hoe twee foto’s tegelijk van de Foto’s-app naar de Notities-app gesleept worden.

Drag & Drop van Foto's naar Notities.

Drag & Drop met apps

Behalve tussen apps, werkt Drag & Drop ook binnen apps. Je kunt bijvoorbeeld in de Foto’s-app foto’s verplaatsen van de ene map naar de andere. Op de iPhone werkt Drag & Drop ook, maar dan in beperkte mate. Je kunt op de iPhone alleen binnen een app content heen en weer slepen, bijvoorbeeld in de Notities-app.

Drag & Drop op de iPad werkt ook met apps van derden, maar alleen als deze ervoor aangepast zijn. Om te weten of een app werkt met Drag & Drop, kun je het beste proberen of je onderdelen kan vastpakken en kan verslepen. Een andere handige tip is om te kijken naar omschrijvingen in de App Store waarin Drag & Drop mogelijk vermeld staat. Populaire productiviteitsapps als 1Password, Spark en PDF Expert zijn bijvoorbeeld bijgewerkt voor Drag & Drop.

Drag & Drop kun je bijvoorbeeld ook gebruiken om meerdere apps tegelijkertijd op het beginscherm te verplaatsen. In onderstaande tip lees je daar meer over. Dit werkt op zowel de iPhone als iPad.

Wil je meer weten over Drag & Drop op de iPhone? We hebben daar een apart artikel over waarin we je uitleggen wat er allemaal mogelijk is.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt oktober 2018
Categorie Basisfuncties
Onderwerpen ipad, multitasking
Device iPad
Software iOS