iPad Air 2020 review liggend met Apple Pencil.

Gerucht: ‘iPad Air krijgt OLED-scherm in 2022’

Terwijl de iPad Pro net voor het eerst een mini-LED display gekregen heeft, zijn er alweer geruchten over displays in iPads van volgend jaar en verder. Apple zou in 2022 een iPad Air met OLED-scherm uitbrengen.

Update 30 juni 2021: De Aziatische website The Elec herhaalt de eerdere woorden van Apple-analist Ming-Chi Kuo. Die beweerde in maart dat Apple in 2022 een iPad Air met OLED-scherm uit gaat brengen van 10,86-inch. Het zou dan gaan om de vijfde generatie iPad Air. Sinds 2020 heeft de iPad Air al het design zonder thuisknop, maar nu zit er nog een Liquid Retina LCD-display in. Het zou gaan om zogenaamde stijve OLED-onderdelen, waardoor de schermrand niet veel dunner kan worden.

Dat wordt volgens de website anders bij de iPad Pro van 2023. Apple zou dan gebruikmaken van een flexibel OLED-scherm, waardoor onderdelen gebogen kunnen worden. Dit levert een dunnere schermrand op. Zowel de 12,9- als 11-inch iPad Pro zouden een OLED-scherm krijgen. Wat dit betekent voor de toekomst van mini-LED (dat sinds de iPad Pro 2021 gebruikt wordt in de grootste versie), is niet duidelijk.

Bekijk ook

Gerucht: 'Apple stapt in 2023 over van mini-LED naar OLED in iPad Pro'

De iPad Pro van 2023 krijgt een flexibel OLED-scherm, zo beweert een bron uit Azi├ź. De schermranden zouden daardoor dunner kunnen worden.

Al eerder gingen er geruchten dat Apple in 2022 de eerste iPad met OLED-scherm uit gaat brengen, wat dus waarschijnlijk een iPad Air is. De iPad Air is de middenklasse iPad. Vanwege de hogere prijs dan de instap-iPad heeft Apple wat meer ruimte om nieuwere functies te introduceren, zoals een Touch ID-sensor in de zijknop en het nieuwere design.

https://www.iculture.nl/nieuws/ipad-oled-2022/

Oorspronkelijk artikel 18 maart 2021
LCD, mini-LED, OLED, micro-LED en zelfs micro OLED: de komende jaren gebruikt Apple allerlei schermtechnologieën, elk met hun eigen voor- en nadelen. De laatste tijd horen we vooral veel over de aankomende release van de iPad Pro 2021 met mini-LED, maar Apple-analist Ming-Chi Kuo denkt dat Apple uiteindelijk ook voor OLED gaat kiezen. Niet in de iPad Pro, maar in de iPad Air.

‘iPad Air krijgt OLED in 2022’

Mini-LED werd lange tijd gezien als de perfecte opvolger van het LCD-scherm dat nu nog in de iPads zit. Hoewel dat voor de iPad Pro inderdaad het geval lijkt, kiest Apple mogelijk voor de iPad Air voor OLED. “Als de iPad de overstap maakt naar OLED in 2022, is dat voor de midden- en lagere klasse iPad Air”, zo zegt hij. De iPad Pro behoudt dan het mini-LED scherm, dat dit jaar geïntroduceerd zou worden. Het is niet helemaal duidelijk of ook de instap-iPad uiteindelijk de overstap maakt naar OLED. Digitimes voorspelde eerder ook al dat er in 2022 een iPad met OLED-scherm komt.

iPad Air 4 kleuren

Het OLED-display in de toekomstige iPad Air van 2022 zou wel van een ander type zijn dan die je in de iPhone vindt. Het aantal pixels per inch zou dan ook lager zijn dan nu in de iPhones. De productie is daardoor ook eenvoudiger en de kostprijs ligt dan op ongeveer hetzelfde niveau als van het huidige LCD-scherm. Het voordeel van OLED is onder andere een hogere helderheid en diepere zwarttinten. OLED is wel gevoeliger voor inbranden.

De iPad Air kreeg in 2020 een grote update, met nagenoeg hetzelfde design als de iPad Pro. Qua specs verschillen de iPad Air 2020 en de iPad Pro 2018 dan ook niet zo heel veel meer van elkaar. Met twee verschillende schermtechnieken wil Apple weer een duidelijker onderscheid aanbrengen tussen deze twee modellen.

Bekijk ook

Schermtechnologie van Apple uitgelegd

Lees alles over de schermtechnologie├źn die Apple toepast in de de iPhone, iPad en MacBooks. Waarom kun je sommige schermen alleen met je vingers bedienen, hoe zit het met kleurweergave en heb je echt OLED nodig? We lopen alle opties langs.

Revisiegeschiedenis:

  • 2021 - 30 juni: Artikel bijgewerkt na nieuwe geruchten over een OLED-scherm in iPad Air.

Reacties: 6 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.