Algemene Apple Pay kaart bij een pinapparaat.

Dit is er nieuw voor Apple Pay en de Wallet-app in iOS 16 en macOS Ventura

Apple Pay en de Wallet-app hebben in iOS 16 weer handige verbeteringen en nieuwe functies gekregen. Welke zes verbeteringen voegt Apple dit jaar toe aan Apple Pay en Wallet? We hebben ze voor je op een rij gezet, al kun je ze helaas niet allemaal in Nederland en België gebruiken.

Apple Pay en Wallet in iOS 16

In iOS 15 kreeg de Wallet-app nog een flinke upgrade met ondersteuning voor deursloten, ID-kaarten en meer. In iOS 16 heeft Apple weer wat nieuws voor Apple Pay en de Wallet-app, al zijn de verbeteringen niet zo groot als de vorige keer. Het zijn voornamelijk de kleine verbeteringen die voor ons in Nederland en België interessant zijn. Gebruikers in de VS hebben meer mazzel: die krijgen meer handige nieuwe mogelijkheden erbij.

#1 Apple Pay Later: gespreid betalen met Apple Pay (alleen in de VS)

Update 28 maart 2023: Apple is nu officieel gestart met Apple Pay Later in de VS> Je kunt betalingen splitsen in vier delen en verspreid over zes weken betalen, zonder dat je rente hoeft te betalen. Dit is in feite een lening, waarvan je de details kunt volgen in Apple Wallet. Het gaat om bedragen tussen de $50 en $1.000 bij online winkels die Apple Pay accepteren. Apple begint op 28 maart de eerste gebruikers uit te nodigen voor een prerelease-versie van Apple Pay Later. In de maanden daarna volgen de overigen gebruikers die in aanmerking komen.

Het persbericht van Apple lees je hier.

Apple Pay Later is een soort variant van Klarna, waarmee je grote aankopen gespreid kunt betalen. Voor de functie heeft Apple een eigen dochteronderneming opgezet, zodat Apple op basis van financiële data kan checken of je hiervoor in aanmerking komt. In tegenstelling tot sommige andere diensten, rekent Apple hiervoor geen rente. Doordat Apple alle financiële checks zelf doet, hoeven ze hiervoor niet samen te werken met een bank. Maar voorlopig hebben wij hier niets aan in Nederland en België: het kan alleen gebruikt worden door in aanmerking komende gebruikers in de VS.

Apple Pay Later.

#2 Pakjes volgen van online Apple Pay-bestellingen

Als je een online bestelling gedaan hebt, gebruik je misschien wel een app om je pakketje te volgen, bijvoorbeeld de PostNL-app of onze favoriet Parcel. Maar Apple biedt deze functie nu ook aan in de Wallet-app. Hierdoor worden bestellingen die je met Apple Pay betaalt bij deelnemende winkels meteen in de Wallet-app gezet, zodat je de bestelstatus in Wallet kunt volgen. Op dit moment zijn er nog geen winkels bij ons bekend die dit ondersteunen. Desalniettemin een handige functie, al vragen wij ons af in hoeverre dit met Nederlandse postbezorgers.

Bestelstatus controleren in Apple Wallet

Bekijk ook

Zo kun je een Apple Pay-bestelling volgen met de Wallet-app

Sinds iOS 16 is het mogelijk om online bestellingen te volgen via de ingebouwde Wallet-app. Dit werkt alleen bij leveringen en pakketten die met Apple Pay zijn afgerekend. Ook moet de winkel het ondersteunen. In deze tip lees je hoe het werkt.

#3 Sleutels delen via apps naar keuze

Het was al mogelijk om autosleutels van Apple’s car key-functie te delen, bijvoorbeeld als je je auto uit moet lenen. Sinds iOS 16 werkt dit ook met huissleutels en andere soorten sleutels die je in de Wallet-app opslaat. En bovendien kun je de sleutel eenvoudig delen via een app naar keuze. Behalve de standaard Berichten-app, kan je hem bijvoorbeeld ook versturen via e-mail of WhatsApp. Je kunt voor het delen zelf bepalen waar en wanneer de sleutel gebruikt kan worden. Wil je iemand geen toegang geven, dan trek je hem op ieder moment terug.

#4 Vernieuwd betaalscherm op de Mac

In iOS 15 vernieuwde Apple al het betaalscherm voor online Apple Pay-aankopen op de iPhone en iPad. Met dit nieuwe scherm is het makkelijker om je gegevens te controleren, zoals afleveradres, naam en contactgegevens. In macOS Ventura is ook op de Mac dit scherm aangepast. Je gekozen kaart, contactgegevens en bezorgadres worden nu apart in overzichtelijke blokken weergegeven. Door erop te klikken kun je de gegevens aanpassen. Onderaan zie je duidelijk het totaalbedrag van je aankoop weergegeven. macOS Ventura is later deze maand beschikbaar.

Apple Pay betaalscherm in macOS Ventura.
Persoonlijke gegevens zijn uit de afbeelding verwijderd.

#5 Gebundelde aankopen met één Apple Pay-betaling

Nieuw in iOS 16 is dat Apple zogenaamde gebundelde aankopen voor één Apple Pay-betaling ondersteunt. Dat betekent dat je bij meerdere verkopers een aankoop kan doen en dat deze gezamenlijk in één Apple Pay-betaling afgerekend worden. Apple geeft als voorbeeld een geboekte reis: je vliegtickets, gehuurde auto en hotel boek je allemaal bij verschillende partijen, maar die kun je wel gezamenlijk afrekenen in één Apple Pay betaling. Het is de vraag in hoeverre we dit in de praktijk terug gaan zien, want verkopers moeten hiervoor wel het één en ander aanpassen.

#6 ID’s in apps gebruiken (alleen in de VS)

Sinds dit voorjaar bieden enkele staten in de VS gebruikers de optie om een ID zoals een rijbewijs in de Wallet-app te zetten. Deze kan bijvoorbeeld gebruikt worden op sommige vliegvelden om je identiteit te controleren. Maar sinds iOS 16 kunnen ook apps deze gegevens gebruiken. Een app kan je identiteit verifiëren aan de hand van je opgeslagen ID-bewijs in de Wallet-app. Voordat je toestemming geeft, zie je precies welke gegevens gebruikt worden. Het is daarmee een soort van DigiD. Een voorbeeld dat Apple zelf geeft is voor het aanmaken van een account in Uber Eats.

Meer over iOS 16
iOS 16 is de grote update voor de iPhone in 2022. Wil je weten of jouw iPhone geschikt is voor iOS 16, dan vind je in ons artikel het antwoord. Lees ook onze overzichten met de beste iOS 16 functies én de beste iOS 16 details en ontdekkingen. De officiële releasedatum van iOS 16 was 12 september 2022. Lees ook onze review van iOS 16 met ervaringen en check hoe je iOS 16 kunt installeren. De meest recente stabiele iOS-versie is iOS 16.5.

Revisiegeschiedenis:

  • 2023 - 28 maart: Apple Pay Later is nu officieel van start gegaan in de VS. We hebben het artikel daarom aangepast.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

12 reacties

Plaats een reactie

Als je een eigen afbeelding bij je reactie wil, moet je je aanmelden bij Gravatar. Daar kun je jouw e-mailadres koppelen aan een afbeelding.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren?
Laat het ons weten!

Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Respecteer onze algemene gedragsregels. Gebruik voor eventuele spelfouten of andere opmerkingen met betrekking tot het artikel s.v.p. onze artikelrapportage. Voor opmerkingen over ons moderatiebeleid kun je ons contactformulier gebruiken. Reacties met betrekking hierover worden als off-topic beschouwd.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactiegegevens worden verwerkt.