IKEA VINDSTYRKA luchtsensor

IKEA Vindstyrka nu met HomeKit: een luchtkwaliteitsensor voor binnen

Op zoek naar een slimme sensor om de luchtkwaliteit binnenshuis te meten? IKEA heeft de nieuwe VINDSTYRKA luchtsensor voor binnenshuis officieel aangekondigd. Maar werkt hij ook met HomeKit? Lees hier wat het accessoire zoal voor je kan doen.

Update 28 maart 2023: De IKEA Dirigera-hub heeft een update gekregen, die ervoor zorgt dat de luchtkwaliteitsensor Vindstyrka met HomeKit werkt. Aanvankelijk werkte de €40 kostende sensor alleen met IKEA’s eigen home smart-systeem en was het onduidelijk of er nog ondersteuning voor andere platformen zou komen. Alle vier sensoren in de Vindstyrka (temperatuur, luchtvochtigheid, Volatile Organic Compounds, PM2.5) zijn naar verluidt met HomeKit uit te lezen. Je moet de hub updaten naar versie 2.256.003 om ervan te profiteren.


Update 14 februari 2023: De IKEA Vindstyrka luchtkwaliteitsensor is nu officieel door IKEA aangekondigd en kost €39,99. De sensor meet temperatuur, luchtvochtigheid, de hoeveelheid deeltjes (PM2,5) en TVOC, zoals eerder al gelekt was.

De sensor dook eerder dit jaar online al op, maar in het persbericht geeft IKEA wat meer informatie. Zo is hij te koppelen aan de Starkvind-luchtreiniger.

IKEA Vindstyrka HomeKit

Dankzij de sensor kan je de ventilator van de luchtreiniger automatisch laten regelen. Je kan de nieuwe IKEA Vindstyrka koppelen aan de Dirigera-hub, zodat je de metingen kan aflezen via de IKEA Home Smart-app.

In het persbericht zegt IKEA niets over ondersteuning voor andere smart home-platforms, zoals HomeKit. De Dirigera-hub is wel “Matter-ready”. Maar een gebruiker uit Duitsland die de hand al wist te leggen op de nieuwe IKEA Vindstyrka sensor, krijgt hem niet gekoppeld met HomeKit. De sensor verschijnt wel in de IKEA Home Smart-app, maar dus niet in HomeKit. Bij andere accessoires zoals lampen en schakelaars is dat wel het geval. Mogelijk volgt de HomeKit-update later, maar IKEA laat daar nog niets over los.

Hieronder volgt ons oorspronkelijke artikel van 5 januari 2023

Bij IKEA kun je al een tijdje terecht voor de goedkope Vindriktning luchtkwaliteitsensor (te koop voor €14,99), maar er komt nu iets nieuws aan. De IKEA Vindstyrka is een luchtkwaliteitsensor met een display. Je kunt er meer mee dan met z’n voorganger. Zo is dit nieuwe model voorzien van smart home-functies, al heb je er wel een relatief nieuwe hub voor nodig.

IKEA VINDSTYRKA luchtsensor

IKEA Vindstyrka: slimme sensor voor luchtkwaliteit

Wat ‘ie kost en wanneer je hem kunt kopen, blijft nog even gissen. Wel kunnen we aan de afbeeldingen al zien wat de functies zijn. Vergeleken met het model wat nu te koop is, is het eenvoudig om verbeteringen aan te brengen. In plaats van een lampje wat groen, geel of rood wordt, heeft de Vindstyrka een heus display met tekst en cijfers. Je kunt er aflezen hoeveel deeltjes (PM2,5) er in de lucht zitten en of dit oké is.

Verder kan de Vindstyrka ook de temperatuur tonen en lees je af hoe vochtig de lucht is. Volgens iPhone-ticker kun je de helderheid van het scherm met drie trappen instellen. De voeding wordt via usb-c geregeld, maar een lichtnetadapter moet je zelf regelen.

IKEA VINDSTYRKA luchtsensor voeding en scherm

Eenmaal ingesteld, worden de metingen van de lucht ook getoond in de IKEA Home smart-app. Het is nog niet bekend of de metingen ook met HomeKit zichtbaar zullen zijn. Dat zou betekenen dat je de metingen ook voor meer toepassingen kunt gebruiken dan alleen IKEA-features.

We verwachten dat de Vindstyrka vrij betaalbaar zal zijn, zoals de meeste van IKEA’s smart home-accessoires. Je hebt hoe dan ook een IKEA Dirigera-hub nodig om het te laten werken. De oude Tradfri-hub zal helaas niet werken met dit nieuwe accessoire.

Bekijk ook

IKEA Dirigera-hub met Matter van 60 euro nu in Nederland

IKEA heeft een nieuwe smart home-hub, bedoeld als vervanger van de Tradfri-hub. De IKEA Dirigera werkt met Matter en is vanaf oktober 2022 te koop. Ook de Home-app is vernieuwd.

Zoek je meer manieren om de luchtkwaliteit te meten? Check dan eens deze artikelen:

Bekijk ook

Luchtkwaliteit meten met HomeKit-sensoren: zo pak je het aan

Schone lucht is belangrijk om je binnenshuis prettig te voelen. In deze tip leggen we uit hoe je met luchtsensoren en HomeKit kunt zorgen dat de lucht binnenshuis niet te veel CO2 en vluchtige deeltjes bevat.

Revisiegeschiedenis:

  • 2023 - 28 maart: De HomeKit-update voor de IKEA Vindstyrka is nu uit.
  • 2023 - 14 februari: De sensor is nu officieel aangekondigd en het artikel is daarvoor bijgewerkt met nieuwe informatie over eventuele HomeKit-ondersteuning.

Smart Home

Maak van je huis een smart home met allerlei slimme accessoires. Dit kunnen bijvoorbeeld slimme lampen, slimme deursloten, speakers, slimme stekkers, AirPlay-televisies en andere connected apparaten zijn. Door deze te automatiseren en met elkaar samen te laten werken, kun je je huis op een slimme manier inrichten, bijvoorbeeld met HomeKit. Ontwikkelingen zoals Thread en Matter zorgen voor een beter bereik en beter samenwerken tussen de verschillende protocollen.

Smart Home

Reacties: 14 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.