Hormann garagedeuraandrijving

Hörmann garagedeurknop met HomeKit nu verkrijgbaar

De deurenfabrikant Hörmann heeft een HomeKit-knop voor garagedeuren uitgebracht. Hij werkt met specifieke roldeuren.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Hörmann garagedeurknop met HomeKit

Met de schakelaar kun je je elektrisch aangedreven garagedeur via HomeKit bedienen. De knop werd enkele maanden geleden al aangekondigd en zou eigenlijk afgelopen najaar al op de markt komen. Dat lukte echter niet. Nu is hij officieel verkrijgbaar voor rond de 120 euro, al kun je via de vakhandel wat meer geld kwijt zijn als je ook de montage laat uitvoeren. Wil je het zelf doen, dan vind je bij deze winkel een handleiding. Je zou daar ook online kunnen bestellen, maar bent dan wel €18 extra kwijt aan verzendkosten binnen Europa. Navraag bij Hörmann Nederland maakte duidelijk dat de knop ook bij de Nederlandse dealers verkrijgbaar is.


Europese aanbieders van HomeKit-garagedeuren zijn er niet zoveel. We hebben eerder wel eens geschreven over de Ismartgate, die voor €119 (Lite) of €179 (Pro) in de rekken ligt, exclusief BTW.

Hormann garagedeurknop

Probleem is wel dat zo’n knop met jouw specifieke garagedeur moet werken en dan heeft deze nieuwe knop toch z’n beperkingen. Hij werkt volgens de fabrikant alleen met de Hörmann garagedeuraandrijvingen:

  • SupraMatic E / P 3 (vanaf index Ci)
  • SupraMatic HT
  • SupraMatic / ProMatic, serie 4 (adapter noodzakelijk)

De verbinding met de rest van je smart home wordt gelegd via Wi-Fi. Je krijgt er een 7 meter aansluitkabel met systeemstekker bij. De knop zelf meet 80 x 80 x 35 mm en voor mensen die hun garage graag in de juiste kleurstelling inrichten is het handig om te weten dat de kleur zuiver wit is (RAL 9010). Je kunt de knop alleen gebruiken in droge ruimtes.

De ‘Binnendrukknop IT Wi-Fi’, zoals het product in Nederland heet, is in feite een gateway met kabel voor de aansturing van Hörmann-aandrijvingen via het Apple HomeKit-systeem.

Hormann garagedeurknop

Beheren van de knop doe je via de Woning-app van Apple, waarbij je iOS 11.3 en hoger nodig hebt. Voor bediening op afstand heb je uiteraard een woninghub nodig, zoals een Apple TV, iPad of HomePod. De fabrikant noemt deze HomeKit-hub een ‘besturingscentrale’.

Het ziet er misschien een beetje uit als een gewone slimme HomeKit-knop, maar de functies zijn uiteraard iets anders.

Revisiegeschiedenis:

  • 2020 - 10 mei: Prijs van Ismartgate aangepast, ik keek inderdaad naar de Pro-versie.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Smart Home

Maak van je huis een smart home met allerlei slimme accessoires. Dit kunnen bijvoorbeeld slimme lampen, deursloten, speakers, stekkers, televisies en andere verbonden apparaten zijn. Door deze te automatiseren en met elkaar samen te laten werken, kun je je huis op een slimme manier inrichten, bijvoorbeeld met HomeKit.

Smart Home
9 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.