Uitgelicht
Apple's maart 2024-aankondigingen
Toon of verberg de lijst met posts
Sony ring controller

Het beste van CES 2024: iPhone-hoesjes van cactusleer en een elektrische geit

Tijdens CES 2024 worden er heel wat aankondigingen gedaan die ook voor Apple-gebruikers interessant zijn. Wij zetten de belangrijkste nieuwtjes en producten voor je op een rijtje.

Tijdens de techbeurs CES 2024 worden weer heel wat aankondigingen verwacht. De meest interessante waar je als Apple-gebruiker iets aan hebt, zetten we hier voor je op een rijtje. Zo hoef jij niet over de beursvloer te slenteren.

Eerder schreven we al over:

Tot en met 12 januari zijn er aankondigingen op CES 2024, de Consumer Electronics Show in Las Vegas. iCulture houdt je op de hoogte en vertelt je welke interessante vernieuwingen er te zien zijn. We verwachten veel HomeKit-aankondigingen, nieuwe Apple-accessoires en natuurlijk ook weer grote televisies en andere techproducten. Dit is het overzichtsartikel van interessante accessoires, maar de belangrijkste krijgen een apart artikel (zoals deze).

OtterBox: groene iPhone-hoesjes van cactusleer

We hebben op iCulture al eens geschreven over hoesjes van zalmleer die (volgens de fabrikant) best dier- en milieuvriendelijk zijn. OtterBox heeft echter iets heel anders gevonden om ‘leer’ van te maken, namelijk cactussen. Daar kun je als veganist onmogelijk bezwaar tegen hebben. De OtterBox Symmetry Series van cactusleer is bedoeld om de lederen hoesjes te vervangen en zijn verkrijgbaar voor de iPhone 15-modellen. Ook zijn er bijpassende Apple Watch-bandjes verkrijgbaar.

OtterBox cases van cactusleer

Ze zijn gemaakt van een volwassen cactus die beter bekend staat onder de naam ‘prickly pear’. De hoesjes zijn slank van design en voldoen aan de DROP+ standaard, waardoor ze driemaal beter bestand zijn tegen valschade dan de militaire standaard voorschrijft. Ook zijn ze voorzien van ingebouwde MagSafe-magneten. Het cactusleer voelt zacht aan, gaat lang mee en is bestand tegen slijtage, krassen en vlekken, zegt OtterBox. Om het nog een stuk plantvriendelijker te maken: het wordt geoogst op een manier die de cactus in leven laat, waardoor de CO2-voetafdruk zo klein mogelijk is. De prijzen beginnen bij $60 voor een hoesje. Een bijpassende walletcase kost $50. OtterBox heeft gekozen voor aardse kleuren.

Sony mixed reality-headset kan omhoog klappen

Sony laat op CES 2024 een eigen AR/VR-headset zien, als antwoord op Apple’s Vision Pro. Deze nieuwe headset van Sony heeft nog geen naam, maar we weten al wel enkele specs. Hij kan zonder PlayStation of computer gebruikt worden en is uitgerust met de Snapdragon XR2+ Gen 2. Deze chip is speciaal gemaakt voor AR/VR-toepassingen. Er zitten twee 4K OLED-microdisplays in voor mixed reality. Met zes camera’s, sensoren, een ringcontroller en een aanwijscontroller moet alles moeiteloos gaan werken. Voor de software heeft Sony partnerbedrijf Siemens in de arm genomen.

Sony headset met mixed reality

Het bijzondere van de Sony-headset is dat je het scherm omhoog kunt klappen als je oogcontact wil. De fabrikant denkt dat vooral artiesten en creators met deze headset aan de slag willen gaan. De releasedatum en prijs zijn nog niet bekendgemaakt.

Samsung 32-inch smart monitor is nog slimmer

Samsung kondigt op CES 2024 een vernieuwde versie van de Smart Monitor M80D aan, een 32-inch 4K-scherm met usb-c-aansluiting en ingebouwde AirPlay 2. Deze monitor is een mooi alternatief voor Apple’s eigen Studio Display, vooral voor Mac-gebruikers die een meer betaalbare optie zoeken. De exacte specificaties van de M80D zijn nog niet bekendgemaakt, maar om een indruk te tegen: het vorige model had HDR 10-ondersteuning, een reactietijd van 4ms en een verversingssnelheid van 60Hz. Deze eigenschappen zorgen dat het een prima extern scherm is voor mensen die een MacBook of Mac mini gebruiken.

Samsung M8 monitor

De M80D draait op Tizen en functioneert ook als een slimme monitor met een afstandsbediening om instellingen en allerlei functies te bedienen, zonder dat je een aangesloten computer nodig hebt. Hij komt in 2024 uit met een prijs rond de $700. In vergelijking met Apple’s 27-inch Studio Display biedt de M80D betere HDR-ondersteuning en reactietijd tegen een lagere prijs. Je zult wel Apple’s design en logo moeten inruilen voor dat van Samsung.

Philips deurslot herkent handpalm

Bij deze aankondiging vroegen we ons (terecht) even af: welke Philips is dit nu weer? Het Nederlandse merk handelt tegenwoordig vooral in licenties, waardoor je de merknaam werkelijk overal op kunt tegenkomen. Of het allemaal in in Eindhoven is bedacht, is daarbij nog maar de vraag. Het slimme deurslot op de foto is ook nog op de Amerikaanse markt gericht – geen wonder, want CES 2024 vindt plaats in Las Vegas. We bespreken ‘m vooral omdat hij iets bijzonders kan: je handpalm scannen om toegang te verlenen.

Philips deurslot met handpalmscanner

Het gaat om de Philips Wi-Fi Palm Recognition Smart Deadbolt, die voor $360 in de winkel zal liggen. Hij kan tot 50 unieke handpalmpatronen registreren en herkent ze ook als je vuile handen hebt. Naast handpalmherkenning biedt het slot ook traditionele toegangsmethoden zoals een pincode en sleutels. Daarnaast kun je ontgrendelen met de Philips Home Access-app. Er zijn nog weinig fabrikanten die handpalmherkenning gebruiken voor slimme deursloten. In dit geval fungeert het slot ook als deurbel. Je krijgt er een draadloze chime bij, die je elders in huis kunt ophangen.

Aan de binnenkant van het slot zitten nabijheidssensoren die detecteren of je naar de deurknop grijpt, waarna het slot automatisch open gaat en weer vergrendelt als je vertrkt. Het werkt met Alexa en Google Assistant, helaas niet met HomeKit. Verschijnt in de eerste helft van 2024 maar zoals gezegd: niet geschikt voor Europa.

Sennheiser: drie nieuwe audioproducten

Sennheiser heeft drie nieuwe producten op CES 2024 geïntroduceerd. De Momentum True Wireless 4 oortjes zijn voorzien van Qualcomm’s S5 Sound Gen 2-platform, Snapdragon Sound voor aptX lossless geluidskwaliteit en Bluetooth 5.4 met Auracast-ondersteuning. Deze oordopjes bieden 7,5 uur afspeeltijd, Adaptive ANC en zijn vanaf 15 februari verkrijgbaar in drie kleuren voor € 299,90.

Sennheiser True Wireless 4
De Sennheiser True Wireless 4 oortjes zijn er onder andere in deze koperkleur.

De Accentum Plus richt zich op premium geluidskwaliteit met een lagere prijs. Deze hoofdtelefoon heeft Bluetooth 5.2, ondersteunt diverse codecs zoals aptX Adaptive en biedt 50 uur batterijduur. Verkrijgbaar vanaf 20 februari voor € 229,99 in zwart en wit.

Voor sporters zijn er de Momentum Sport-oortjes. Deze bieden biometrische feedback voor fitness dankzij hartslag- en temperatuursensoren die de metingen kunnen doorsturen naar populaire fitnessapps. Ze zijn IP55-waterbestendig en bieden tot 24 uur afspeeltijd. Beschikbaar vanaf 9 april voor € 299,90 in drie kleuren.

JBL Clip 5 werkt met Auracast

Sennheiser is niet de enige fabrikant die met Auracast op de proppen komt. De nieuwe JBL Clip 5 werkt er ook mee. Dit is een verbeterde versie van de waterdichte, draagbare speaker. Hij heeft een iets bredere karabijnhaak, zodat hij op meer plekken kan worden bevestigd. Het geluidssysteem is vernieuwd en is 15% luider met 10% bas dan voorheen.

JBL Clip 5 kleuren
JBL Clip 5: ook nu weer in verschillende kleuren, waaronder camouflagegroen.

De Clip 5 kost $80 en ondersteunt Bluetooth 5.3 met LE Audio en Auracast, waardoor het mogelijk is om meerdere audioapparaten op één bron aan te sluiten. Dit maakt het geschikt voor buitenactiviteiten zoals barbecues en picknicks. De batterij gaat 12 uur mee bij matig volume, terwijl dat bij de Clip 4 nog 10 uur was. Hij is IP67 water- en stofbestendig. Vanaf juni 2024 verkrijgbaar.

JBL Buds 3 kleuren

JBL heeft ook nieuwe draadloze oortjes aangekondigd, die een aanraakgevoelig kleurenscherm op het oplaaddoosje hebben. Deze meet 1,45 inch en toont oproepen, berichten en andere meldingen van de gekoppelde smartphone. Er zijn drie modellen: de Live Buds 3, Live Beam 3 en Live Flex 3 (zie foto). De Live Buds 3 hebben actieve ruisonderdrukking, zijn IP55 waterdicht, ondersteunen JBL Spatial Sound en hebben ondersteuning voor high-res audio met LDAC. De oortjes gaan 10 uur mee en met de case erbij wordt dat 40 uur. Alle modellen zijn vanaf de zomer in de VS verkrijgbaar voor $200.

Zens springt ook op de Qi2-trein

Het Nederlandse bedrijf Zens presenteert tijdens CES 2024 zes nieuwe opladers, waarvan vijf gebruikmaken van Qi2-technologie en één van Apple MagSafe. De opladers zien er vertrouwd uit en het lijkt erop dat Zens gewoon enkele al eerder aangekondigde producten heeft aangepast voor Qi2.

Zens 4-in-1

Het topmodel is het Zens 4-in-1 MagSafe + Watch Wireless Charging Station (zie foto) met een Apple-gecertificeerde MagSafe-lader waarmee je de iPhone zowel in portret- als landschapsmodus kan vastplakken. De oplaadpuck voor Apple Watch is geschikt voor snelladen. Via de Qi-lader kun je oordopjes opladen en daarnaast is er nog een extra usb-c-poort voor een vierde apparaat. Dit alles kost je $190.

De Qi2-producten omvatten onder andere een vernieuwde Zens Travel Charger Pro en twee kantooroplader.

Roborock-stofzuigers met ‘Hello Rocky’

Roborock heeft tijdens CES 2024 nieuwe robotstofzuigers onthuld, waaronder de nieuwe topmodellen S8 MaxV Ultra en S8 Max Ultra. Ze werken met Matter en HomeKit. Volgens Roborock CEO Richard Chang zet zijn bedrijfstak een grote stap met producten die niet alleen goed schoonmaken, maar ook gemakkelijk te gebruiken zijn binnen een smart home-ecosysteem.

De S8 Max-serie heeft een nieuwe FlexiArm-zijborstel met een robotarm en een extra roterende dweil om tot 99% van de hoeken te bereiken. Hij wordt geleverd met de RockDock Ultra, die naast het legen van de stofbak ook de watertank vult, wasmiddel toevoegt, de dweil wast met warm water en deze na schoonmaak droogt met verwarmde lucht. De serie beschikt ook over een nieuwe vuilsensor, een verbeterde VibraRise 3.0 dweil met verhoogde trillingen, de Hello Rocky-spraakassistent, videogesprekken, en Reactive AI 2.0 voor het vermijden van obstakels.

Roborock S8 Max Ultra

De Matter-ondersteuning van de S8 Max-stofzuigers houden in dat je ook schema’s en automatiseringen kunt maken en met Siri kunt besturen. De S8 MaxV Ultra en S8 Max Ultra zullen respectievelijk voor $1.800 en $1.600 verkrijgbaar zijn vanaf april 2024. Roborock heeft ook de Q Revo MaxV aangekondigd, een vernieuwd model in de Q Revo-serie met dezelfde ‘Hello Rocky’-spraakassistent, verbeterde AI voor obstakelvermijding, videogesprekken en automatisch optrekken van de borstels. De Q Revo MaxV en Q Revo Pro zullen vanaf april 2024 beschikbaar zijn voor respectievelijk $1.200 en $1.000.

Ecovacs heeft een elektrisch geit als grasmaaier

Ecovacs heeft de Deebot X2 Combo met HomeKit, betere handsfree mogelijkheden en verbeterde nauwkeurigheid voor het reinigen van vloeren, gordijnen en zelfs plafonds. Dat komt omdat er een compacte steelstofzuiger mee wordt geleverd, voor plekken waar de robotstofzuiger niet bij komt. Tijdens de aankondiging benadrukte Ecovacs CEO David Qian dat je dankzij deze apparaten meer tijd hebt voor ontspanning en hobby’s.

Ecovacs Goat 600

Maar eigenlijk vinden we de de Ecovacs Goat GX 600 robotmaaier minstens zo interessant. Deze maakt gebruik van geavanceerde technologie voor navigatie en het vermijden van obstakels. Hij heeft een outdoor laadstation en werkt autonoom, zonder dat je er omkijken naar hebt. Deze elektrische geit is later dit voorjaar verkrijgbaar.

Aqara M3 Hub

Aqara heeft op CES 2024 de Aqara Hub M3 officieel aangekondigd. Dit is het eerste Aqara-apparaat dat als een volwaardige Matter-controller fungeert, naast zijn bestaande rol als Matter-bridge voor Aqara’s eigen smart home-accessoires. Daarnaast is de M3 ook een Thread Border Router en biedt hij ondersteuning voor dualband wifi, Bluetooth, infrarood en Zigbee. Het apparaat kan zowel Matter-apparaten van Aqara als andere merken beheren.

Aqara M3 hub met Matter en Thread

We schreven eerder al over de M3 Hub en nu is hij officieel onthuld voor de internationale markt (d.w.z. buiten China). Hij kan op een vlakke ondergrond worden gemonteerd en ondersteunt Power over Ethernet. Met de 95 dB speaker kun je de hub ook goed gebruiken als beveiligingssysteem. Hij komt in het tweede kwartaal van 2024 uit voor een nog nader te bepalen prijs.

Aqara presenteerde op CES 2024 ook de Smart Lock U300 en een slimme stekker die als Thread Border Router te gebruiken is, beide voor de Amerikaanse markt.

Bekijk ook

Sterk verbeterde Aqara M3-hub met Matter én HomeKit komt eraan

Smart home-leverancier Aqara heeft de opvolger van de Aqara M2 smart home hub aangekondigd. Het nieuwe model heeft Matter meteen vanuit de fabriek ingebouwd en kan direct communiceren met Apple HomeKit.

Withings BeamO

De nieuwe Withings BeamO is een 4-in-1 medisch apparaat, die veel verder gaat dan een slimme thermometer. Er zit een ECG, stethoscoop, thermometer en pulsoximeter in. Het is een draagbaar apparaatje ter grootte van de al langer bestaande Withings Thermo, maar nu met elektroden aan beide uiteinden. Volgens de fabrikant is er een nieuwe techniek ontwikkeld om contactloos de lichaamstemperatuur te meten, die nauwkeuriger is dan de Withings Thermo. De digitale stethoscoop is bedoeld om ademhaling en andere geluiden via borst of rug vast te leggen. Je kunt oordopjes met usb-c aansluiten om extra nauwkeurig te kunnen luisteren. De geluiden kun je opslaan en delen met een arts.

Withings BeamO app

De resultaten verschijnen automatisch in de gekoppelde Withings-app op je iPhone en in Apple HealthKit. De digitale multiscope kan het volgende meten:

  • Temperatuur
  • Hartslag
  • Electrocardiogram (1-contactpunt)
  • Hartgeluiden
  • Ademhalingsgeluiden
  • Bloedzuurstofniveau’s (SpO2)
Withings BeamO

De BeamO kan daarmee het volgende detecteren: atriumfibrilleren (AFib), hartgeruis, piepende ademhaling en desaturatie. Sommige van deze metingen kun je ook met de Apple Watch doen, zoals het detecteren van AFib en onregelmatige hartslag. De BeamO kan metingen van 8 verschillende personen onderscheiden en biedt allerlei opties om je metingen te delen met een zorgprofessional.

BeamO moet nog door de FDA goedgekeurd worden en zal naar verwachting vanaf juni 2024 verkrijgbaar zijn voor $250.

Hyper heeft voor iedereen wat

Hyper heeft op CES 2024 een uitgebreid assortiment nieuwe producten aangekondigd, waaronder SSD-behuizingen, Thunderbolt 5-docks, Qi2-opladers, GaN-voedingen en meer. Zo zit er voor iedereen wel wat bij. Een greep uit de items:

  • SSD-behuizing met MagSafe: Voor mensen die ProRes-video’s op hun iPhone willen maken en de beelden daarbij meteen op een SSD willen vastleggen. Je maakt de iPhone magnetisch vast aan de SSD. De behuizing heeft een usb-c PD-ingang voor opladen tijdens het filmen. De behuizing is gemaakt van gerecycled aluminium en kost $40. Hij komt in het tweede kwartaal van 2024 uit.
  • Usb-c kabel met ingebouwde 5,000mAh batterij: Dit hebben we nog niet veel gezien: een kabel waar de powerbank is ingebouwd. Vooral bedoeld voor reizigers en voor mensen die altijd hun powerbank kwijt zijn.
Hyper CES 2024
De SSD-behuizing met MagSafe voor je filmprojecten en de Hyper usb-c-kabel met ingebouwde powerbank.
  • Qi2-accessoires: Nieuwe versies van de 4-in-1 inklapbare bureaustand ($150) en een draagbare powerbank met 10.000 mAh-batterij ($130). Beide verschijnen in het tweede kwartaal. Daarnaast komt er in het derde kwartaal een Qi2-puck uit van $120.
  • Thunderbolt 5-dock: Deze is compatibel met Thunderbolt 4, ondersteunt tot 80Gbps bandbreedte en heeft ruimte voor PCIe Gen4 M.2 NVMe SSD, diverse poorten waaronder Ethernet tot 5Gbps en Thunderbolt met USB-C PD 3.1 tot 140 Watt. Komt uit in het derde kwartaal voor $400.

Daarnaast heeft Hyper nieuwe reisadapters, bureau-onderleggers, MagSafe-stands en diverse usb-c hubs. Je kunt bijna alle nieuwe producten zien op deze pagina.

Mui Board 2 nu met Matter

De Mui Board is typisch zo’n accessoire dat je vooral op CES ziet en dat je daarna tegen overdreven importkosten in huis kunt halen als je enthousiast genoeg bent en de risico’s van crowdfunding acceptabel vindt. Dat klinkt misschien wat cynisch, maar Mui Board is niet iets wat je binnenkort in de MediaMarkt (of de Amerikaanse tegenhanger Best Buy) kunt kopen. Daarvoor is de doelgroep misschien ook iets te klein. Vorig jaar schreven we tijdens CES 2023 over de eerste generatie Mui Board en nu is er de opvolger, Mui Board 2. Dit is een houten plank met aanraakbediening en miniatuur dotmatrix-display. Je kunt er verschillende smart home-producten mee aansturen wanneer je erop tikt. Dankzij de Matter-ondersteuning is de plank ook geschikt voor HomeKit. Het scherm toont pixelachtige teksten en afbeeldingen van bijvoorbeeld weerbericht, tijdstip, instelling van thermostaten en andere sensoren. Je kunt er ook timers mee instellen om de lampen te dimmen. De Kickstarter-campagne gaat op 8 januari in de loop van de dag van start. Dan worden ook de prijs en beschikbaarheid bekendgemaakt.

Govee met nieuwe neon-lichtslang

Govee heeft twee vernieuwde producten op CES 2024, die beide compatibel zijn met Matter en dus ook met Apple HomeKit. Het gaat om deze twee:

  • Govee Neon Rope Light 2: Deze vernieuwde lichtslang heeft soepelere RGBIC-overgangen, is flexibeler en heeft verbeterde buigclips zodat je nog gemakkelijker een bepaalde vorm op de muur kunt maken. Met de Govee-app krijg je inspiratie welke vormen je op de muur kunt maken en pas je verschillende lichteffecten toe. Hij is beschikbaar in zwart en wit.
  • AI Sync Box 2: Vooral bedoeld voor gamers. Ondersteunt resoluties tot 8K en kan lichten synchroniseren met 4K 120Hz gameplay met behulp van CogniGlow-technologie. Deze AI-technologie past de lichten realtime aan op basis van gebeurtenissen in de game, dus niet door kleuren te imiteren.
Govee Neon ledstrip
De tweede generatie Govee Neon Rope Light 2 is nog weer iets verbeterd.

Daarnaast kondigt Govee ee nnieuwe merk aan, gericht op slimme huishoudelijke accessoires: GoveeLife. Op CES 2024 tonen ze verder een aanwezigheidssensor en een slimme stekker met Matter, genaamd Plug Pro. Alle producten worden verwacht in de eerste helft van 2024. Dan wordt ook de prijs bekendgemaakt.

Narwal Freo X Ultra

We kunnen zo langzamerhand het aantal fabrikanten van slimme stofzuigers niet meer bijhouden. Narwal is een van de vele relatieve nieuwkomers. Het is eigenlijk verrassend dat mensen dergelijke dure accessoires bij een nieuwkomer durven kopen. Maar blijkbaar zit er handel in, want Narwal laat tijdens CES 2024 twee nieuwe robotstofzuigers zien, die vanaf maart in de winkel zullen liggen.

  • Narwal Freo X Ultra: Het topmodel robotstofzuiger met dweil en klitvrije, zwevende borstels die stof kan opslaan gedurende 60 dagen. Uitgerust met AI DirtSense-technologie die probleemgebieden op de plattegrond van je huis identificeert. Deze gaat $1.500 kosten.
  • Narwal Freo X Plus: Veelal dezelfde functies als de X Ultra, maar zonder zelfreinigend basisstation. Houdt het stof voor 60 dagen vast en comprimeert het in de robotstofzuiger zelf. Deze gaat $470 kosten.
Narwal robotstofzuiger

Beide robotstofzuigers hebben een ventilatorsnelheid van 60.000 RPM en hoge zuigkracht (8.200 PA voor X Ultra en 7.800 PA voor X Plus). Ze navigeren via LiDAR SLAM 4.0 en ondersteunen spraakassistenten zoals Siri.

Daarnaast introduceert deze fabrikant de Narwal S10 Pro, een steelstofzuiger voor nat en droog gebruik met 32 waterbundels en 17N dweildruk. Dit model is licht en wendbaar met een rotatie van 180 graden. Hij beschikt niet over veel slimme functies, want je zult zelf het werk moeten doen. Verkrijgbaar voor $450 vanaf april.


Er is nog veel meer moois te beleven op CES 2024. We werken deze pagina regelmatig bij met nieuwe ontdekkingen. Mocht je zelf iets leuks ontdekt hebben: laat het ons weten via de link onder dit artikel en we zoeken het verder uit!

Reacties: 0 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.