heel veel screenshots

Screenshots van de Mac automatisch opruimen naar Dropbox

Maak je regelmatig screenshots maar wil je niet dat het bureaublad van je Mac vol komt te staan? iCulture legt uit hoe je dit kan voorkomen met Dropbox.

heel veel screenshots

Als je screenshots maakt op de Mac, dan komen de afbeeldingen standaard terecht op het bureaublad van je Mac. Niet iedereen vindt dat echter prettig, aangezien je bureaublad binnen de kortste keren helemaal vol staat met screenshots. Je moet ze regelmatig opruimen. Gelukkig is er een simpele manier om alle screenshots automatisch in een andere map laten plaatsen. In deze tip gaan we laten zien hoe je screenshots van de Mac netjes opslaat in een aparte map op Dropbox.

Gebruik je geen Dropbox, dan lees je verderop in dit artikel welk alternatief er is.

Screenshots laten organiseren door Dropbox

Dropbox logoAls je de online opslagdienst Dropbox gebruikt, kun je er voor zorgen dat Dropbox je screenshots automatisch opruimt. Als je onderstaande stappen volgt zet Dropbox de screenshots in een aparte Dropbox-map op je Mac, die automatisch gesynct wordt met de Dropbox-server. Zo kun je overal en altijd bij de afbeeldingen, voor het geval je ze nodig hebt op een andere computer of je iPhone of iPad.

Voer de volgende stappen uit om Dropbox je screenshots te laten organiseren:

  1. Installeer Dropbox voor de Mac als je dat nog niet gedaan hebt. Uiteraard heb je ook een Drobox-account nodig om gebruik te kunnen maken van de cloud-dienst.
  2. Klik in de menubalk bovenin het scherm van je Mac op het Dropbox-icoontje en klik in het uitklapmenu rechts onderin op het tandwiel om de instellingen te bekijken. Druk op ‘Voorkeuren’.
  3. Nu opent het voorkeuren-menu. Klik op ‘importeren’ om de importeer-opties van Dropbox te bekijken. Vink de optie ‘Schermafdrukken via Dropbox delen’ aan.
  4. Zodra je nu een screenshot maakt, verplaatst Dropbox de afbeelding meteen van het bureaublad naar de map ‘Schermafdrukken’ van je Dropbox-folder.

Screenshots Dropbox

Geen Dropbox? Gebruik TinkerTool!

Voor mensen die geen Dropbox gebruiken is er ook een oplossing. Met het gratis programma TinkerTool kun je de standaardmap voor screenshots instellen. Dit kan bijvoorbeeld ook OneDrive of iCloud Drive zijn. Het programma past alleen de verborgen voorkeuren aan, die Apple zelf ter beschikking stelt.

Handmatig de locatie van screenshots wijzigen

Een derde optie is om de locatie waar screenshots worden opgeslagen, handmatig te wijzigen. Hiervoor moet je gebruik maken van Terminal-commando. De screenshots sla je op in een aparte map.

  1. Maak een nieuwe map aan, bijvoorbeeld Afbeeldingen/Screenshots.
  2. Open een Terminal-venster en tik het volgende commando in:

    defaults write com.apple.screencapture location /Volledige/Pad/Naar/Nieuwe/Map/

  3. Log uit en log weer opnieuw in.
  4. De wijziging is nu ingegaan en de screenshots worden voortaan bewaard in de speciale map.

Let op, dat je de volledige padnaam moet gebruiken. Het werkt niet met een ~ om je homefolder aan te geven. Wil je opslaan op een andere partitie, dan kan dat via /Volumes/TweedePartitie/.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt oktober 2015
Categorie Mac
Onderwerpen dropbox, screenshot