iPhone X in Apple-promo

Reacties voor: iPhone X en Face ID voor blinden en slechtzienden: hoe goed werkt het?

Hoe werkt toegankelijkheid op de iPhone X? Werkt Face ID goed voor blinden en slechtzienden en hoe bedien je het toestel zonder thuisknop? Wij hebben een aantal functies voor je getest!
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:
20 reacties
 1. hier hebben we echt wat aan!!!heb net een iPhone gekocht, heb daar geen spijt van, maar kan nu toch mensen niet meer afschrikken om voice-over te gebruiken met een iPhone x. bedankt om voor een relatief kleine groep gebruikers zo’n volledig en volwaardig artiekel te schrijven.

 2. Als je blind bent ga je neem ik aan geen 500 extra uitgeven voor een groter scherm en betere camera?

 3. Beste redactie, wat Sergio al suggereerde: wat is de toegevoegde waarde van de iPhone X boven de iPhone 8 voor visueel gehandicapten?
  Of is het advies misschien daarom wel de IPhone 8 ipv de X?
  Jullie mening telt, jullie zijn de gelukkigen met een X en hebben ervaring.

 4. @Sergio: Het is misschien lastig voor te stellen, maar ook sommige blinden willen graag het nieuwste van het nieuwste van Apple. Wat maakt het uit of ze daar meer voor moeten betalen? Ieder zijn ding toch?

 5. Als je face id instelt, doe je dat dan in eerste instantie met een gewone bril op of juist af?

 6. met de iphone x kun je wel het scherm volledig uit zetten met de scherm gordijn functie wat resulteerd in betere accu duur. met de eerdere iphones bleef de backlight altijd aan. misschien iets voor de redaktie om uit te proberen. deze functie activeer je met drie keer met drie vingers op het scherm tikken. wel eerst voice over aan zetten.

 7. @Joop: ja nogal vreemd, dan kan je toch beter een handzamer model als de se kopen

 8. @Jean-Paul Horn: dat wordt toch helemaal niet gezegd, ze vragen zich alleen af wat de waarde daarvan is. Als ze een 8k televisie willen kopen, dan moeten ze dat vooral niet laten. Geld moet rollen…

 9. Origineel geplaatst door Mempien
  met de iphone x kun je wel het scherm volledig uit zetten met de scherm gordijn functie wat resulteerd in betere accu duur. met de eerdere iphones bleef de backlight altijd aan. misschien iets voor de redaktie om uit te proberen. deze functie activeer je met drie keer met drie vingers op het scherm tikken. wel eerst voice over aan zetten.

  Dat kan bij oudere iPhones toch ook al? Ik gebruik het samen weleens met voiceover op mijn iPhone SE, en volgens mij staat het scherm dan gewoon uit.

 10. Geweldig artikel, het zal waarschijnlijk wel even oefenen worden maar als het werkt waarom niet, en dat niet helemaal zelf kunnen activeren van face id zal Apple denk ik in de toekomst wel verbeteren😌

 11. ik bedoel met het schermgordijn voor het oled scherm dat deze helemaal uit gaat omdat het geen backlight heeft.

 12. Nou ik heb maar één oog en mijn grote uitdaging tot nu toe is om recht in de sensor te kijken…
  Heb echt heel vaak een niet werkende scan

 13. @Rob: Op de vraag of je Face ID moet instellen met of zonder bril: ik heb beide geprobeerd, maar heb geen verschil gemerkt tussen instellen met bril en scannen zonder bril (en andersom).

  Wat ik me dan weer afvraag (voor de blinden onder ons): hoe kun je je pincode met VoiceOver in het openbaar intikken, zonder dat iedereen kan meeluisteren welke cijfers het zijn?

 14. Origineel geplaatst door Mempien
  met de iphone x kun je wel het scherm volledig uit zetten met de scherm gordijn functie wat resulteerd in betere accu duur. met de eerdere iphones bleef de backlight altijd aan. misschien iets voor de redaktie om uit te proberen. deze functie activeer je met drie keer met drie vingers op het scherm tikken. wel eerst voice over aan zetten.

  Origineel geplaatst door Job
  Dat kan bij oudere iPhones toch ook al? Ik gebruik het samen weleens met voiceover op mijn iPhone SE, en volgens mij staat het scherm dan gewoon uit.

  Je backlightverlichting gaat altijd aan ook met het schermgordijn aan en de helderheid op 0 procent. Doe dat maar eens in een donkere ruimte dan blijf je een gloed zien.

 15. Graag zie ik nog een test van FaceID met zonnebril.
  Een zonnebril die niet werkt met FaceID, attention detectie ingeschakeld en met attention detectie uitgeschakeld. Maakt dit verschil?

 16. Blinde mensen die een iPhone X willen hebben, dat is natuurlijk prima. Maar ik merk wel dat Face ID foutgevoeliger is en daarom misschien wat minder prettig in gebruik is dan een toestel met Touch ID. Bij Touch ID is het een kwestie van vinger erop leggen en 99 van de 100 keer werkt het. Het is voor blinden ook vrij makkelijk om de knop op de tast te vinden. Mislukt het, dan heb je nog een paar pogingen. Pincode invoeren is bijna nooit nodig, alleen na herstarten.

  Bij Face ID zijn er wat meer factoren waardoor een scan niet lukt. Toestel te dichtbij je gezicht, onder de verkeerde hoek van je gezicht, arm niet goed uitgestrekt, etc. Je hebt ook wat minder controle over de scanpogingen. Als je je vinger op de sensor legt, weet je zeker dat de iPhone op dat moment één scan gaat uitvoeren. Bij Face ID weet je dat nooit zeker. Misschien heeft ‘ie al drie scans van gezichten gedaan van personen die over je schouder meekijken of toevallig achter je staan in een wachtrij. Op het moment dat jouw gezichtsscan aan de beurt is zijn er al meerdere pogingen gedaan.

  Het klinkt nu misschien wat dramatischer dan het is, maar ik merk wel dat als ik Face ID achteloos gebruik, dat het vaker misgaat. Eerder in de buurt van 19 op 20 geslaagde pogingen dan de 99 van 100 bij Touch ID.

 17. @Gonny van der Zwaag: Hoi Gonny. Ik werk als ICT trainer voor blinden en slechtzienden. En wat ik zie is dat deze doelgroep een koptelefoon gebruiken als ze gevoelige informatie, zoals WhatsApp, bankieren of pincodes gebruiken. En verder; bedankt voor het uitgebreide stuk.

 18. @Sjoerd: Aha, dankjewel. Klinkt logisch.

 19. @Sjoerd: Aanvulling:
  En schermgordijn aan! Want je kan er van uitgaan dat er altijd iemand mee kan kijken terwijl jij hen niet kan zien…

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.