Bediening iPhone X

Hoe kun je de iPhone X bedienen zonder thuisknop? Met deze vingerbewegingen!

Hoe kun je de iPhone X bedienen, als er geen thuisknop meer op zit? In dit artikel leggen we de meest gebruikte vingerbewegingen uit, die nog wel wat oefening vereisen.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

Je gebruikt de thuisknop van de iPhone om screenshots te maken, om naar het beginscherm terug te gaan en om het toestel te ontgrendelen. Hoe werkt de bediening dan, nu er geen thuisknop meer op de iPhone X zit? Wij hebben het voor je uitgezocht.

iPhone X Face ID gezichtsherkenning

iPhone X bedienen zonder thuisknop

Nu de iPhone X geen thuisknop heeft, ga je het toestel op andere manieren bedienen. Het zal aanvankelijk even wennen zijn. Er komen nieuwe vingerbewegingen, die je vaak nog niet direct ‘in de vingers’ hebt. Toch heeft Apple wat slimme manieren bedacht om zonder thuisknop door het leven te gaan.

Ontgrendelen van de iPhone X

Voor het ontgrendelen van de iPhone heb je geen thuisknop meer nodig. Daarvoor is de frontcamera voldoende, die met Face ID gezichtsherkenning bepaalt of jij de eigenaar bent. De iPhone maakt een 3D-profiel van je gezicht en ontgrendelt daarna meteen het toestel. Op het moment dat je naar het scherm kijkt is het al gelukt. Als jij de eigenaar bent hoef je verder niets te doen. Mocht het mislukken, dan kun je altijd nog de pincode invoeren.

D22 iOS 11 GM lek

Screenshots maken met iPhone X

Met de iPhone X kun je nog steeds screenshots maken. Eerder deed je dat door het gelijktijdig indrukken van de thuisknop en powerknop. Bij de iPhone X gaat het iets anders.

  • Houd de zijknop aan de rechterkant van de iPhone X ingedrukt en druk gelijktijdig op de volume omhoog-knop. Het scherm flitst even en je hoort een sluitergeluidje van de camera.

Je vindt het screenshot nu terug in de linker benedenhoek van het scherm, waar je meteen aan de slag kunt gaan met de bewerkingsfuncties. Alle screenshots komen terecht in de aparte Screenshots-map in Foto’s.

Je gebruikt deze twee knoppen ook voor noodoproepen, door beide knoppen lang ingedrukt te houden.

Terug naar het beginscherm op de iPhone X

Hoe ga je vanuit een geopende app terug naar het beginscherm? Ook dat werkt op een iPhone X net iets anders. Hierbij veeg je vanaf de onderkant van het scherm omhoog, zoals je eerder gewend was om het Bedieningspaneel te openen. Dit werkt op elk moment als je een liggende zwarte streep onderaan het scherm ziet.

iPhone X app afsluiten.

Naar de appkiezer gaan op iPhone X

Wil je wisselen tussen apps, dan doe je ook vanaf de onderkant van het scherm. Je stopt echter halverwege en houdt daarbij je vinger iets langer op het scherm. Dit lijkt dus erg op de voorgaande vingerbeweging, maar je veegt minder ver door.

Snel teruggaan naar de vorige app? Dat doe je door over het liggende streepje onderin het scherm te vegen.

iPhone X appkiezer openen.

Bedieningspaneel openen op iPhone X

Maar wacht, als je met omhoog swipen op het beginscherm terechtkomt, hoe kun je dan nog het Bedieningspaneel openen? Ook daaraan is gedacht: je veegt voortaan van rechtsboven het scherm. Er zijn in totaal drie veegbewegingen van bovenaf het scherm. Vanaf rechtsboven vegen opent het Bedieningspaneel.

iPhone X bedieningspaneel openen.

Notificaties bekijken op de iPhone X

Voor notificaties kun je op de vertrouwde plek terecht: veeg vanaf de bovenkant van het scherm omlaag, dus in het midden van het scherm. Beweeg je je vinger te ver naar rechts, dan zul je het Bedieningspaneel te zien krijgen, dus dit is weer even een kwestie van oefenen.

Zoeken met Spotlight op de iPhone X

Nog een laatste vingerbeweging, die je al kent van eerdere iPhones: om Spotlight te gebruiken voor een zoekopdracht zul je vanaf het midden van het scherm omlaag moeten vegen. Er verschijnt dan een lijstje met de recent gebruikte apps en een zoekvak waarmee je je iPhone kunt doorzoeken. Deze beweging hoef je dus niet te leren, want het was voorheen ook al zo.

Bediening iPhone X

Siri activeren op de iPhone X

Onderstaand filmpje laat zien hoe je met de zijknop Siri kunt activeren.Waar is Reachability / Bereikbaarheid?

Het lijkt erop dat de functie Reachability (Bereikbaarheid) is verdwenen. Dit was een makkelijke manier om je toestel eenhandig te kunnen bedienen. Je tikte daarvoor tweemaal kort op de thuisknop, om het scherm omlaag te trekken.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 5 februari 2018, 14:04
Categorie iDevices
Onderwerpen iPhone X, thuisknop
Device iPhone X

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.