Face ID herkenning

Tweede gezicht instellen voor Face ID op de iPhone en iPad

Extra uiterlijk of persoon toevoegen
Je kunt in Face ID een tweede gezicht of een extra persoon toevoegen. Zo krijgen twee mensen toegang tot dezelfde iPhone of iPad.

Bij Touch ID kun je meerdere vingers instellen, ook als die van verschillende personen zijn. Bij Face ID is het ook mogelijk om meerdere gezichten in te stellen, maar het is beperkt tot twee gezichten. Zo kun je je partner of een huisgenoot bijvoorbeeld toegang geven tot een gezamenlijke iPad. Hou er daarbij rekening mee dat er bepaalde risico’s zijn als anderen jouw device en accounts kunnen bekijken. Je kunt het ook gebruiken als je meer dan één uiterlijk hebt, bijvoorbeeld omdat je werkzaam bent als clown, levend standbeeld, spion of een ander beroep, of wanneer het gebruik van Face ID met zonnebril problemen oplevert.

Tweede gezicht voor Face ID

Het instellen van een tweede gezicht in Face ID is mogelijk op alle toestellen die gebruik maken van gezichtsherkenning. Zo werkt het:

  1. Open de Instellingen-app op je iPhone of iPad.
  2. Ga naar Face ID en toegangscode. Zie je deze optie niet? Dan heeft jouw toestel geen Face ID.
  3. Tik op Configureer een ander uiterlijk.
  4. Nu zal Face ID vragen om een tweede gezicht te scannen. Volg de stappen op het scherm.

Face ID met tweede gezicht instellen

Je kunt nu met twee gezichten het toestel ontgrendelen, aankopen doen en dergelijke. De andere persoon die je iPhone kan ontgrendelen heeft nu ook toegang tot allerlei gevoelige informatie in foto’s, notities en wachtwoorden-apps. Er is geen manier om één gezicht meer toegang te geven dan het andere gezicht. Wees dus voorzichtig met wie je toegang geeft.

Tweede Face ID-gezicht verwijderen

Wil je later het andere gezicht verwijderen uit Face ID, dan zit er niets anders op dan alle Face ID-informatie te wissen. Je moet daarvoor Face ID opnieuw instellen via Instellingen > Face ID en toegangscode. Vervolgens stel je alleen je eigen gezicht opnieuw in, maar dat is een fluitje van een cent.

Bekijk ook

Face ID instellen op de iPhone en iPad: zo doe je dat

Met Face ID gezichtsherkenning kun je eenvoudig de iPhone of iPad ontgrendelen. In deze tip lees je hoe je Face ID instelt, hoe je het voor apps activeert en wat de mogelijkheden zijn.

Face ID instellen met mondkapje (en bril)

Helaas kun je het instellen van een tweede gezicht niet gebruiken om je gezicht met mondkapje vast te leggen, want Face ID vereist dat je neus en mond goed zichtbaar zijn tijdens de scan. Daar heeft Apple iets op bedacht. Als je Face ID instelt (of na een reset), vraagt de iPhone of je Face ID ook met een mondkapje wil kunnen gebruiken. Om de herkenning van Face ID met mondkapje te verbeteren, kun je één of meerdere brillen toevoegen, bijvoorbeeld een normale bril en een zonnebril.

In onze tip lees je hoe je Face ID met een mondkapje gebruikt.

Bekijk ook

Face ID met mondkapje gebruiken? Zo werkt het

Moet of wil je een mondkapje dragen? Het dragen van een mondkapje kan voor wat ongemak zorgen als je Face ID op je iPhone of iPad wil gebruiken. Gelukkig zijn er manieren om je iDevice toch te ontgrendelen, zelfs met mondkapje op. En met iOS 15.4 is dit nog veel makkelijker dan ooit.

Haal meer uit Face ID met de volgende tips:

Bekijk ook

20 bedieningstips voor je Face ID iPhone die je in de vingers moet hebben!

Ben je voor het eerst overgestapt naar een iPhone met Face ID? Dan vind je in dit artikel allerlei tips hoe je je iPhone voortaan moet bedienen. Je gaat meer gebruik maken van veegbewegingen en de zijknop. We vertellen je ook een paar handige trucjes.