Face ID herkenning

Tweede gezicht instellen voor Face ID op de iPhone en iPad

Extra uiterlijk of persoon toevoegen
Je kunt in Face ID een tweede gezicht of een extra persoon toevoegen. Zo krijgen twee mensen toegang tot dezelfde iPhone of iPad.

Bij Touch ID kun je meerdere vingers instellen, ook als die van verschillende personen zijn. Bij Face ID is het ook mogelijk om meerdere gezichten in te stellen, maar het is beperkt tot twee personen. Zo kun je je partner of een huisgenoot bijvoorbeeld toegang geven tot een gezamenlijke iPad. Hou er daarbij rekening mee dat er bepaalde risico’s zijn als anderen jouw device en accounts kunnen bekijken. Je kunt het ook gebruiken als je meer dan één uiterlijk hebt, bijvoorbeeld omdat je werkzaam bent als clown, levend standbeeld, spion of een ander beroep, of wanneer het gebruik van Face ID met zonnebril problemen oplevert.

Tweede gezicht voor Face ID

Het instellen van een tweede gezicht in Face ID is mogelijk op alle toestellen die gebruik maken van gezichtsherkenning, dus de iPhone X en nieuwer en de iPad Pro 2018 en nieuwer.

  1. Open de Instellingen-app op je iPhone of iPad.
  2. Ga naar Face ID en toegangscode. Zie je deze optie niet? Dan heeft jouw toestel geen Face ID.
  3. Tik op Configureer een ander uiterlijk.
  4. Nu zal Face ID vragen om een tweede gezicht te scannen. Volg de stappen op het scherm.

Tweede gezicht in Face ID

Je kunt nu met twee gezichten het toestel ontgrendelen, aankopen doen en dergelijke. De andere persoon die je iPhone kan ontgrendelen heeft nu ook toegang tot allerlei gevoelige informatie in foto’s, notities en wachtwoorden-apps. Wees dus voorzichtig met wie je toegang geeft.

Tweede Face ID-gezicht verwijderen

Wil je later het andere gezicht verwijderen uit Face ID, dan zit er helaas niets anders op dan alle informatie te wissen. Je moet daarvoor Face ID opnieuw instellen via Instellingen > Face ID en toegangscode. Vervolgens stel je alleen je eigen gezicht in.

Tweede gezicht instellen met mondkapje

Helaas kun je het instellen van een tweede gezicht niet gebruiken om je gezicht met mondkapje vast te leggen, want Face ID vereist dat je neus en mond goed zichtbaar zijn tijdens de scan. Maar toch zijn er mensen geweest die hier een truc voor hebben gevonden. Let op: het werkt niet bij iedereen.

Bij het instellen van een tweede uiterlijk vouw je je mondkapje in tweeën, zodat de helft van je mond en neus is bedekt. Daarna probeer je je gezicht te scannen. Krijg je een melding dat je gezicht is bedekt, dan schuif je het mondkapje iets verder op. Je houdt daarbij het mondkapje op dezelfde positie.

Lukt het niet, doorloop alle stappen dan nog eens, waarbij je de andere kant van je gezicht bedekt. Mocht het werken, dan heb je geluk. Zo niet, dan is er helaas niets aan te doen. Face ID vereist nu eenmaal dat je gezicht goed te zien is. Je kan eventueel nog een ander gezichtsmasker proberen.

Haal meer uit Face ID met de volgende tips:

Bekijk ook

20 bedieningstips voor je Face ID iPhone die je in de vingers moet hebben!

Ben je voor het eerst overgestapt naar een iPhone met Face ID? Dan vind je in dit artikel allerlei tips hoe je je iPhone voortaan moet bedienen. Je gaat meer gebruik maken van veegbewegingen en de zijknop. We vertellen je ook een paar handige trucjes.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!