Kleurenblind-kleurfilters

Zo gebruik je de kleurfilters voor kleurenblinden

Ben je kleurenblind? Op de iPhone en iPad vind je speciale kleurfilters die zorgen dat je groen, rood en blauw goed kunt onderscheiden.

Apple besteedt veel aandacht aan mensen met een beperking. Op de iPhone, iPad en Mac vind je allerlei toegankelijkheidsfuncties, ook voor mensen die kleurenblind zijn. Met de speciale kleurfilters voor kleurenblinden kun je zorgen dat de kleuren op het scherm zijn aangepast, zodat je beter het verschil tussen rood, groen en blauw kunt zien.

Kleurenblind-kleurfilters

Kleurenblind? Apple houdt rekening met alle varianten

Er zijn verschillende soorten kleurenblindheid namelijk deuteranomalie (kleurenzwakte voor groen), protanopie (rood) en tritanomalie (blauw). De eerste twee vormen komen voor bij respectievelijk 5% en 1% van de mannen, de derde vorm is erg zeldzaam. Met alle drie vormen houdt Apple rekening.

Kleurfilters voor kleurenblinden

De kleurfilters voor kleurenblinden vind je hier:

  1. Ga naar Instellingen > Algemeen > Toegankelijkheid > Aangepaste weergave.
  2. Kies de optie Kleurfilters.
  3. Bovenin het scherm zie je een serie kleurpotloden. Veeg er overheen om de andere weergave met vakjes en zeshoekjes te zien.
  4. Zet de schakelaar bij Kleurfilters aan.
  5. Kies de gewenste weergave voor jouw type kleurenblindheid. Met de schuif onderin het scherm kun je de intensiteit aanpassen.

Kleurenblind-kleurfilters voor iPhone en iPad

Apps geven nu de kleuren op een andere manier weer, die beter aansluit bij de manier waarop jij ziet. Als je screenshots maakt zal de weergave van de kleuren normaal zijn, dus niet in de aangepaste tinten. Je kunt het scherm ook weergeven in grijstinten.

Ook handig: onderin het rijtje vind je de optie om het scherm een bepaalde kleurtint te geven. Dit kan van pas komen als je vindt dat jouw scherm een te blauwe of gele tint heeft. Dit lijkt op Night Shift, maar je kunt hiermee ook het scherm een groene of blauwe tint geven.

Apps voor kleurenblinde gebruikers

Er zijn ook externe apps voor mensen die kleurenblind zijn. Er zijn bijvoorbeeld apps die kunnen vertellen welke kleur een bepaald voorwerp heeft, zodat je niet per ongeluk rode en groene sokken aantrekt. Hier zijn een aantal apps waar we eerder over hebben geschreven:

  • Color Binoculars: een ‘verrekijker’ voor kleuren, gemaakt door twee engineers van Microsoft.
  • Red Stripe: vertelt welke kleur je ziet.
  • ColorSay: helpt je aan de juiste kleurinfo.

Kleurenblindheid op de Mac

Op de Mac vind je niet niet dezelfde kleurfilters voor mensen die kleurenblind zijn, maar er zijn wel instellingen om de kleuren van het scherm aan te passen. Je vindt het via Systeeminstellingen > Toegankelijkheid > Beeldscherm.

Kleurfilters Mac: niet voor kleurenblinde gebruikers

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt september 2017
Categorie Basisfuncties
Onderwerpen kleurenblind, toegankelijkheid