Apple Watch hartslagmeter

‘Apple Watch kan binnenkort zuurstofgehalte in bloed meten’

Blijkt uit code van iOS 14
Er zijn nieuwe functies voor de Apple Watch gevonden in code van iOS 14. Zo zou de Apple Watch Series 6 je bloedzuurstofgehalte kunnen meten. Ook wordt de ECG verbeterd.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Bloedzuurstof meten met Apple Watch

De nieuwe gezondheidsfuncties worden waarschijnlijk dit najaar uitgerold in het nieuwste model, de Apple Watch Series 6. De zuurstofsaturatie, oftewel zuurstofverzadiging, is de waarde die aangeeft hoeveel procent van het hemoglobine in de rode bloedcellen in het slagaderlijke bloed zuurstof heeft gebonden. In de slagaders moet dat bij een gezonde persoon 95 tot 100% te zijn. Als het zuurstofgehalte te laag wordt, kan dit leiden tot hartklachten en zelfs een hartstilstand.


De technologie voor het meten van het bloedzuurstofgehalte zat in feite al in eerdere modellen van de Apple Watch, maar het was nog niet geactiveerd. Bij de Apple Watch Series 6 zou het standaard ingeschakeld kunnen zijn. Er zijn al speciale meters om je bloedzuurstofgehalte te meten. Die draag je op je vingertop, maar meestal zijn ze nogal groot en onhandig. Concurrent Fitbit meet sinds kort al het bloedzuurstofgehalte.

Pulse Oximeter

Net als bij meldingen voor onregelmatige hartslag krijg je bij een te laag zuurstofgehalte een melding op je Apple Watch. Je kan er dan voor kiezen om een arts te raadplegen. Uit codefragment van iOS 14 blijkt bovendien dat er een verbeterde versie van de ECG-meting aankomt. Sinds de Apple Watch Series 4 kun je een hartfilmpje of elektrocardiogram (ECG) laten maken voor je vinger Digital Crown. Helemaal perfect is dit nog niet. Als je hartslag te hoog is (tussen 100 en 120), zal de meting niet betrouwbaar zijn. De verbeterde ECG-functie is geschikt voor een bredere reeks hartslagwaarden. Ook dit zal naar verwachting in watchOS 7 zitten, al is nog onduidelijk of je hiervoor de nieuwste Apple Watch nodig hebt.

Apple Watch hartslagmeter

Verder zou Apple nog steeds werken aan slaapfuncties. De Apple Watch wordt steeds meer gepositioneerd als een gezondheidsaccessoire. Nieuwe functies hebben meestal te maken met het sneller detecteren van mogelijke ziektes en noodsituaties, zoals de valdetectie. Er zijn dan ook regelmatig verhalen van mensen die dankzij de Apple Watch vroegtijdig een medische afwijking wisten op te sporen en daardoor tijdig een arts konden raadplegen.

Waar komt deze info vandaan?
De functies die we in dit artikel bespreken zijn veelal afkomstig uit een gelekte interne versie van iOS 14, die vermoedelijk dateert van december 2019. De websites 9to5Mac en MacRumors hebben deze versie in handen gekregen en zijn in de code gedoken. Daarnaast lijken beide websites te beschikken over interne bronnen binnen Apple, die vroegtijdig informatie over de nieuwe releases naar buiten hebben gebracht. In juni 2020 verwachten we dat Apple tijdens WWDC 2020 de genoemde functies officieel aankondigt. De nieuwe software is naar verwachting vanaf september 2020 beschikbaar voor iedereen met een geschikt toestel.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Apple Watch

De Apple Watch is de smartwatch van Apple. Het allereerste model verscheen in 2015 en daarna verscheen er elk jaar een nieuwe generatie. Met de Apple Watch kun je je hartslag meten, berichten ontvangen en versturen, apps installeren en betalen met Apple Pay. Wil je een Apple Watch kopen, bekijk dan de verschillende Apple Watch-modellen die momenteel verkrijgbaar zijn. Je kunt je smartwatch steeds een ander uiterlijk geven met Apple Watch-horlogebandjes.

Apple Watch
8 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.