Deze producten kunnen we in 2018 nog verwachten: iPhone SE, MacBooks en meer

Met Apple's onderwijs-event achter de rug is het hoog tijd om een tussentijdse balans op de maken. Wat kunnen we na de iPad 2018 nog meer verwachten? Komt er nog een iPhone SE 2 aan? En krijgen we nog een nieuwe MacBook te zien? Of verrassende nieuwe producten waar we nog nooit van gehoord hebben?Deze producten staan nog op de planning voor 2018: van Macs tot nieuwe AirPods en alles daar tussenin.

Dit is er in 2018 al verschenen

Apple is het jaar begonnen met twee nieuwe producten:

  • iPad 2018 – De goedkoopste iPad ooit en bovendien geschikt voor de Apple Pencil. Nieuwe componenten zorgen ervoor dat deze iPad ook prima te gebruiken is voor augmented reality. Per direct verkrijgbaar.
  • HomePod – Na aanvankelijk uitstel is de HomePod nu in de eerste groep landen te krijgen, waaronder de VS en het Verenigd Koninkrijk. De speaker is voorlopig alleen in het Engels te gebruiken en in onze HomePod review lees je wat onze ervaringen ermee zijn.

Deze Apple-producten verwachten we nog in 2018

Had je gehoopt dat er tijdens het onderwijs-event ook een nieuwe iPhone, MacBook en andere producten aangekondigd zouden worden, dan moet je nog iets meer geduld hebben. We stoffen onze glazen bol af en kijken welke producten er nog in de pijplijn lijken te zitten voor 2018 🔮

iPhone SE 2017 concept in zwart.

#1 Opvolger iPhone SE

De huidige iPhone SE dateert uit maart 2016 en kreeg vorig jaar wel meer opslag, maar inhoudelijk veranderde er niets. Apple zou ondertussen bezig zijn met een nieuw model, die we voor het gemak iPhone SE 2 noemen. Deze heeft waarschijnlijk nog hetzelfde, bekende design van de iPhone 5-serie maar met nieuwe componenten zoals een A10-processor, vergelijkbaar met de iPhone 7. Ook zou Apple de camera kunnen verbeteren. Wat blijft is het 4-inch scherm. Toch zijn er ook nog twijfels over dit nieuwe model. Mocht hij toch komen, dan verwachten we de iPhone SE 2 in de eerste helft van 2018.

#2 Nieuwe MacBook

Apple werkt momenteel nog druk aan een nieuwe goedkopere MacBook. Zo’n nieuw model zou ideaal zijn voor studenten die de huidige MacBooks te duur vinden. Over de specificaties van deze nieuwe MacBook is nog veel discussie. Mogelijk is het een vervanger van de huidige MacBook Air, maar het kan ook zijn dat Apple deze naam laat vallen en een variant op de bestaande 12-inch MacBook uitbrengt. We verwachten deze nieuwe MacBook in de tweede helft van 2018.

Daarnaast kun je in 2018 de gebruikelijke updates voor de iMac en MacBook Pro verwachten: iets snellere processoren, betere GPU’s en andere kleine verbeteringen die eigenlijk alleen interessant zijn als je aan een nieuwe toe bent. Voor eigenaren van het huidige model is het geen reden om te upgraden.

#3 AirPower

Een ander product waar we nog naar uitkijken is de AirPower, de draadloze oplaadmat waarmee je je iPhone, AirPods en Apple Watch gelijktijdig kunt opladen. Apple heeft al afbeeldingen laten zien, maar we weten nog niet wanneer de AirPower in de winkel ligt en wat ‘ie gaat kosten. Wij rekenen op een forse prijs boven de 100 euro en een levering midden 2018. Onduidelijk is wat Apple tegenhoudt om een (toch relatief eenvoudige) oplaadmat uit te brengen.

#4 Nieuwe iPad Pro’s

2018 brengt ongetwijfeld nieuwe versies van de iPad Pro, volgens geruchten zonder thuisknop en met Face ID. Het design zou vergelijkbaar zijn met de iPhone X, eventueel met notch. De nieuwe iPad Pro verschijnt op z’n vroegst in de zomer en anders in het najaar.

Helaas zien we geen nieuwe iPad mini in onze glazen bol. De iPad mini 4 werd vorig jaar gereduceerd tot één model van 128GB, die dit jaar nog verder werd afgeprijsd. We verwachten geen nieuwe modellen.

Apple Store workshop met iPads

#5 HomePod in meer landen

Apple heeft al laten weten dat de HomePod in de lente beschikbaar komt in Frankrijk en Duitsland. Dat betekent dat het een stuk makkelijker wordt om vanuit Nederland de HomePod te kopen, omdat er op de Duitse en Franse versies een Europese stekker zit. Nederland zal pas later volgen.

#6 Nieuwe OS-versies

Erg moeilijk is het niet om te voorspellen dat Apple in 2018 nieuwe versies voor alle belangrijke platformen gaat aankondigen. Naast iOS 12 wordt er gewerkt aan tvOS 12, watchOS 5 en macOS 10.14. Apple zal traditiegetrouw in juni 2018 tijdens de WWDC de belangrijkste nieuwe functies onthullen en de updates officieel uitbrengen in het najaar van 2018. Het zou ons niet verbazen als watchOS 5 de eerste update wordt die niet op de allereerste generatie Apple Watch te installeren is. De batterij van deze eerste generatie is ondertussen aardig verouderd en watchOS 4 draait er ook niet echt lekker meer op.

De WWDC 2018 is van 4 tot en met 8 juni. De jaarlijkse keynote wordt gehouden op maandag 4 juni 2018, dus verwacht dan ook de eerste beta’s van iOS 12, macOS 10.14, watchOS 5 en tvOS 12.

#7 Nieuwe kleurtjes voor de iPhone X

Er doken al geruchten op dat Apple de iPhone X in nieuwe kleurtjes wil gaat brengen, onder andere om de verkoop een stimulans te geven. Vorig jaar deed Apple hetzelfde met de rode iPhone 7 en iPhone 7 Plus. Dit jaar denken we niet dat er een rode iPhone X komt, maar een gouden versie is wel al vaker voorbij gekomen in de geruchten. Mocht Apple inderdaad de iPhone X in een nieuwe kleur uitbrengen, dan gokken wij dat het dit voorjaar zal zijn omdat het anders te dicht op de iPhone 2018-modellen zal zitten.

#8 en #9 Opvolgers iPhone X en iPhone 8 (Plus)

Wat kan Apple na de iPhone X nog doen om de fans te verrassen? Een iPhone X Plus misschien? In geruchten wordt gesproken over een iPhone met 6,4-inch OLED-scherm, met afmetingen die vergelijkbaar zijn met de huidige iPhone 8 Plus. De huidige iPhone X krijgt een opvolger en behoudt een 5,8-inch OLED-scherm. Dit zal ervoor zorgen dat Apple volgend jaar meer behoefte heeft aan flexibele OLED-schermen, tussen de 100 miljoen en 200 miljoen stuks. Dit jaar waren er 50 miljoen stuks nodig om aan de vraag te kunnen voldoen.

De vernieuwde iPhone X en de gloednieuwe iPhone X Plus zullen op de gebruikelijke periode rond september/oktober verschijnen. Waarschijnlijk komt er ook een middenklassemodel met LCD-scherm van rond de 6,1-inch. Of Apple die iPhone 8s gaat noemen is nog even afwachten. Het kan best zijn dat Apple alle typenummers achterwege laat en voortaan kortweg over de ‘iPhone’ spreekt.

#10 Nieuwe AirPods

Als Ming-Chi Kuo het zegt, zal het wel kloppen: er komt in 2018 een nieuw setje AirPods, met andere componenten. In ieder geval zal Apple een vernieuwde oplaadcase op de markt brengen, die geschikt is voor draadloos opladen. Welke functies er nog meer in zitten? Volgens geruchten komen er dit jaar nieuwe AirPods die werken met Hé Siri. Dat is mogelijk dankzij de verbeterde W2-chip. Voor volgend jaar komt er dan nog een waterbestendig exemplaar, maar dat is iets voor onze voorspelling voor 2019.

iPhone X, Apple Watch en AirPods met AirPower.

#11 Apple Watch Series 4

De huidige Series 3 met 4G van de Apple Watch is nog steeds niet in Nederland en België verkrijgbaar en we vragen ons af of het nog zin heeft. Wat ons betreft kan Apple beter wachten tot de Apple Watch Series 4 en die dan meteen in meerdere landen met 4G-functie aanbieden. Door alle beperkingen en de extra kosten die ermee gemoeid zijn (€120 extra per jaar voor je databundel) zal de doelgroep niet heel groot zijn. Beschikbaarheid in meer landen zou mooi zijn, want nu is de 4G-versie van de Apple Watch totaal niet bruikbaar buiten de landen waar Apple ‘m verkoopt. De Apple Watch Series 4 krijgt waarschijnlijk een nieuw design met betere batterij.

#12 Mac Pro

We weten nog bijna niets van de Mac Pro, behalve dat Apple eraan werkt en dat het een modulair apparaat wordt, dat je gemakkelijker kunt upgraden. De huidige Mac Pro is meer dan vier jaar uit en het is dus hoog tijd voor een update. Die komt in 2018 of 2019, als vervanger van het huidige ‘prullenbakje’. Sinds dit model in 2013 de markt kwam zijn er meerdere generaties nieuwe Intel-chips verschenen, waarmee Apple een nog krachtiger computer zou kunnen bouwen. Apple werkt aan een radicaal redesign. De huidige modellen zijn wat aantrekkelijker gemaakt, maar gezien het prijspeil en de gebruiksduur van een dergelijke computer is het beter om nog even te wachten. Maar hoe lang? Wij gokken eind 2018 op z’n vroegst.

Apple Mac mini

#13 Mac mini

De Mac mini is ook al lang aan een update toe. In 2014 verscheen de laatste update, maar topmensen van Apple hebben verzekerd dat de mini een belangrijk onderdeel in het assortiment blijft. Dat klinkt wat overdreven, want de mini is altijd een ‘Mac voor erbij’ geweest. Maar zelfs als Apple het huidige design intact houdt en de Mac mini voorziet van nieuwe processors en andere componenten kunnen ze gebruikers blij maken. Kleine moeite, groot plezier.

Apple Store: MacBook-gebruikers tijdens workshop

#14 Apple’s eigen koptelefoon

Wordt 2018 ook het jaar dat Apple na het succes van de AirPods met een eigen koptelefoon komt? Volgens geruchten werkt Apple aan een eigen koptelefoon met noise-canceling, maar of deze nog dit jaar verschijnt is twijfelachtig. Apple is er achter de schermen druk mee bezig, maar mogelijk verschijnt hij pas in 2019 of later.

#15 Apple Pay in Nederland?
We hebben nog een troef achter de hand, een dienst die we dolgraag in Nederland zouden willen hebben, maar die steeds niet van de grond lijkt te komen: Apple Pay! Is 2018 het jaar waarin het eindelijk gaat gebeuren? Dankzij bunq was Apple Pay dichterbij dan ooit, maar de bank maakte gebruik van een omweg. Of Apple zelf in 2018 eindelijk overstag gaat, is lastig te voorspellen.

Wat we niet verwachten in 2018
Er zijn ook een aantal zaken die we (nog) niet verwachten in 2018, bijvoorbeeld:

  • Een nieuwe Apple TV. Apple lijkt niet van plan om de Apple TV elk jaar te updaten en slaat waarschijnlijk een jaartje over. Logisch ook, want zo heel veel valt er niet meer aan te innoveren.
  • Een Apple Car. Los van het feit dat Apple vooral aan software voor zelfrijdende auto’s werkt en niet aan een eigen auto, zullen we de resultaten daarvan pas ergens in 2020-2021 zien. Dat lijkt ver weg, maar voor je het weet is het zover.
  • Een nieuwe iPad mini. De mini is zo onbelangrijk voor Apple dat ze geen moeite meer steken in een nieuw model. Vlak na het maart-event 2018 kreeg de iPad mini een prijsverlaging van €489 naar €439 maar geen verbeterde specs.
  • Een eigen tv-dienst. Hoewel Apple druk bezig is met het maken van tv-series verwachten we nog niet dat je je er in 2018 op kunt abonneren. En áls er zo’n tv-dienst komt dan verwachten we dat het aanvankelijk alleen in de VS zal zijn.

2018: net zoveel producten als in 2017?

Apple had in 2017 een druk jaar, met de introductie van het iPhone X jubileumtoestel, twee nieuwe iPhones (iPhone 8 en iPhone 8 Plus), drie nieuwe iPads, een nieuwe Apple Watch Series 3, verbeterde MacBook Pro’s, betere specs voor de MacBook Air, vernieuwde iMacs en MacBooks en een gloednieuwe iMac Pro. Daarnaast verschenen er nieuwe versies van alle belangrijke platformen: iOS, macOS, watchOS en tvOS. In 2017 verscheen er ook een rode (PRODUCT)RED-versie van de iPhone 7 en de iPhone 7 Plus, die inmiddels alweer uit de schappen is verdwenen. In 2017 kondigde Apple verder nog de HomePod en AirPower. De eerste is inmiddels verschenen, de tweede laat nog op zich wachten.

Revisiegeschiedenis:

  • 2018 - 29 maart: We hebben na het onderwijs-event deze verwachtingen bijgewerkt met actuele info.
  • 2018 - 01 januari: Vanwege het nieuwe jaar hebben we dit artikel bijgewerkt en opnieuw gepubliceerd.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 29 maart 2018, 18:15
Categorie Achtergrond
Onderwerpen iPhone SE 2, iPhone X Plus, verwachtingen
Devices Accessoires, Apple TV, Apple Watch, iPad, iPhone, Mac, MacBook
Software iOS 12, macOS 10.14, tvOS 12, watchOS 5

Plaats een reactie

Als je een eigen afbeelding bij je reactie wil, moet je je aanmelden bij Gravatar. Daar kun je jouw e-mailadres koppelen aan een afbeelding.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren?
Laat het ons weten!

    Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Respecteer onze algemene gedragsregels. Gebruik voor eventuele spelfouten of andere opmerkingen met betrekking tot het artikel s.v.p. onze artikelrapportage. Voor opmerkingen over ons moderatiebeleid kun je ons contactformulier gebruiken. Reacties met betrekking hierover worden als off-topic beschouwd.