Vooruitblik: deze 12 producten verwachten we van Apple in 2018

Wat kunnen we in 2018 van Apple verwachten? We zetten alvast onze verwachtingen op een rij: 12 nieuwe producten, van iPhone SE 2 tot een nieuwe Mac mini en alles daar tussenin.

Het nieuwe jaar is aangebroken en daarom kijken wij alvast vooruit wat voor het komende jaar te bieden heeft. Kan Apple zich na de iPhone X nogmaals overtreffen? Komen er nieuwe producten waar we nog nooit van gehoord hebben? Of wordt 2018 een relatief saai jaar? Helemaal niet, want met deze 12 producten is er genoeg om naar uit te kijken!

Vanwege het nieuwe jaar hebben we dit artikel bijgewerkt en opnieuw gepubliceerd.

Verwachtingen voor Apple in 2018

Apple heeft een druk jaar achter de rug, met de introductie van het iPhone X jubileumtoestel, twee nieuwe iPhones (iPhone 8 en iPhone 8 Plus), drie nieuwe iPads, een nieuwe Apple Watch Series 3, verbeterde MacBook Pro’s, betere specs voor de MacBook Air, vernieuwde iMacs en MacBooks en een gloednieuwe iMac Pro. Daarnaast verschenen er nieuwe versies van alle belangrijke platformen: iOS, macOS, watchOS en tvOS. Eerder dit jaar verscheen er ook een rode (PRODUCT)RED-versie van de iPhone 7 en de iPhone 7 Plus, die inmiddels alweer uit de schappen is verdwenen. De HomePod zou ook nog in 2017 verschijnen, maar de beloofde deadline van december 2017 werd niet gehaald.

Wat kunnen we in 2018 verwachten? We stoffen onze glazen bol af en zetten de voorspellingen voor 2018 op een rijtje 🔮

iPhone SE 2017 concept in zwart.

#1 Opvolger iPhone SE

De huidige iPhone SE dateert uit maart 2016 en kreeg dit jaar wel meer opslag, maar inhoudelijk veranderde er niets. Apple zou ondertussen bezig zijn met een nieuw model, die we voor het gemak iPhone SE 2 noemen. Deze heeft waarschijnlijk nog hetzelfde, bekende design van de iPhone 5-serie maar met nieuwe componenten zoals een A10-processor, vergelijkbaar met de iPhone 7. Ook zou Apple de camera kunnen verbeteren. Wat blijft is het 4-inch scherm. Wat de timing betreft verwachten we de iPhone SE 2 in de eerste helft van 2018, zoals ook uit geruchten blijkt.

Apple HomePod zwart

#2 HomePod

Deze is gemakkelijk om te voorspellen. De HomePod werd in september al aan het publiek gepresenteerd, dus we weten al hoe de slimme speaker van Apple eruit ziet en grotendeels wat de specs en functies zijn. We weten alleen nog niet wanneer de HomePod op de markt komt. Apple had gepland om het apparaat in december 2017 in de winkels te hebben, maar had meer tijd nodig om te testen. Wij gokken daarom op februari/maart 2018.

#3 Mac Pro

We weten nog bijna niets van de Mac Pro, behalve dat Apple eraan werkt en dat het een modulair apparaat wordt, dat je gemakkelijker kunt upgraden. De huidige Mac Pro is meer dan vier jaar uit en het is dus hoog tijd voor een update. Die komt in 2018 of 2019, als vervanger van het huidige ‘prullenbakje’. Sinds dit model in 2013 de markt kwam zijn er meerdere generaties nieuwe Intel-chips verschenen, waarmee Apple een nog krachtiger computer zou kunnen bouwen. Apple werkt aan een radicaal redesign. De huidige modellen zijn wat aantrekkelijker gemaakt, maar gezien het prijspeil en de gebruiksduur van een dergelijke computer is het beter om nog even te wachten. Maar hoe lang? Wij gokken eind 2018 op z’n vroegst.

Apple Mac mini

#4 Mac mini

De Mac mini is ook al lang aan een update toe. In 2014 verscheen de laatste update, maar topmensen van Apple hebben verzekerd dat de mini een belangrijk onderdeel in het assortiment blijft. Dat klinkt wat overdreven, want de mini is altijd een ‘Mac voor erbij’ geweest. Maar zelfs als Apple het huidige design intact houdt en de Mac mini voorziet van nieuwe processors en andere componenten kunnen ze gebruikers blij maken. Kleine moeite, groot plezier.

#5 Nieuwe Macs

We verwachten in 2018 de gebruikelijke updates voor de iMac, MacBook en MacBook Pro: iets snellere processoren, betere GPU’s en andere kleine verbeteringen die eigenlijk alleen interessant zijn als je aan een nieuwe toe bent. Eigenaren van het huidige model gaan het niet aangrijpen om te upgraden.

Apple Store: MacBook-gebruikers tijdens workshop

#6 en #7 Opvolgers iPhone X en iPhone 8 (Plus)

Wat kan Apple na de iPhone X nog doen om de fans te verrassen? Een iPhone X Plus misschien? In geruchten wordt gesproken over een iPhone met 6,4-inch OLED-scherm, met afmetingen die vergelijkbaar zijn met de huidige iPhone 8 Plus. De huidige iPhone X blijft waarschijnlijk op de markt en houdt een 5,8-inch OLED-scherm. Dit zal ervoor zorgen dat Apple volgend jaar meer behoefte heeft aan flexibele OLED-schermen, tussen de 100 miljoen en 200 miljoen stuks. Dit jaar waren er 50 miljoen stuks nodig om aan de vraag te kunnen voldoen.

De vernieuwde iPhone X en de gloednieuwe iPhone X Plus zullen op de gebruikelijke periode rond september/oktober verschijnen. Waarschijnlijk komt er ook een middenklassemodel met LCD-scherm van rond de 6,1-inch. Of Apple die iPhone 8s gaat noemen is nog even afwachten. Het kan best zijn dat Apple alle typenummers achterwege laat en voortaan kortweg over de ‘iPhone’ spreekt.

#8 Nieuwe OS-versies

Erg moeilijk is het niet om te voorspellen dat Apple in 2018 nieuwe versies voor alle belangrijke platformen gaat aankondigen. Naast iOS 12 wordt er gewerkt aan tvOS 12, watchOS 5 en macOS 10.14. Apple zal traditiegetrouw in juni 2018 tijdens de WWDC de belangrijkste nieuwe functies onthullen en de updates officieel uitbrengen in het najaar van 2018. Het zou ons niet verbazen als watchOS 5 de eerste update wordt die niet op de allereerste generatie Apple Watch te installeren is. De batterij van deze eerste generatie is ondertussen aardig verouderd en watchOS 4 draait er ook niet echt lekker meer op.

#9 Nieuwe AirPods

Als Ming-Chi Kuo het zegt, zal het wel kloppen: er komt in 2018 een nieuw setje AirPods, met andere componenten. In ieder geval zal Apple een vernieuwde oplaadcase op de markt brengen, die geschikt is voor draadloos opladen. Welke functies er nog meer in zitten? Uit ons opinieartikel over 1 jaar AirPods blijkt dat mensen vooral een betere pasvorm en beter geluid willen. We verwachten ze ergens halverwege 2018.

iPhone X, Apple Watch en AirPods met AirPower.

#10 AirPower

Een ander product waar we in 2018 naar uit kunnen kijken is de AirPower, de draadloze oplaadmat waarmee je je iPhone, AirPods en Apple Watch gelijktijdig kunt opladen. Apple heeft al afbeeldingen laten zien, maar we weten nog niet wanneer de AirPower in de winkel ligt en wat ‘ie gaat kosten. Wij rekenen op een forse prijs boven de 100 euro en een levering ergens mid 2018.

#11 Nieuwe iPads

2018 brengt ongetwijfeld nieuwe versies van de iPad Pro en de 9,7-inch iPad. Wat laatstgenoemde betreft verwachten we niet te veel veranderingen. Misschien een iets nieuwer processor of meer opslag, geen opvallende vernieuwingen. Hetzelfde geldt voor de iPad Pro’s, die in 2017 al een behoorlijke stap omhoog hebben gemaakt qua specificaties en eigenlijk wel zo’n beetje ‘af’ zijn. Ze zouden in 2018 Face ID kunnen krijgen, zodat ook hier de Touch ID-knop gaat verdwijnen.

Helaas zien we geen nieuwe iPad mini in onze glazen bol. De iPad mini 4 werd afgelopen jaar gereduceerd tot één model van 128GB, die wel een stuk goedkoper werd. Deze blijft waarschijnlijk nog wel een tijdje in het assortiment, maar we verwachten geen nieuwe modellen. iPad-aankondigingen vinden meestal plaats rond maart.

Apple Store workshop met iPads

#12 Apple Watch Series 4

De huidige Series 3 met 4G van de Apple Watch is nog steeds niet in Nederland en België verkrijgbaar en we vragen ons af of het nog zin heeft. Wat ons betreft kan Apple beter wachten tot de Apple Watch Series 4 en die dan meteen in meerdere landen met 4G-functie aanbieden. Door alle beperkingen en de extra kosten die ermee gemoeid zijn (€120 extra per jaar voor je databundel) zal de doelgroep niet heel groot zijn. Beschikbaarheid in meer landen zou mooi zijn, want nu is de 4G-versie van de Apple Watch totaal niet bruikbaar buiten de landen waar Apple ‘m verkoopt.

Bonus: Apple Pay in Nederland?
We hebben nog een troef achter de hand, een dienst die we dolgraag in Nederland zouden willen hebben, maar die steeds niet van de grond lijkt te komen: Apple Pay! Is 2018 het jaar waarin het eindelijk gaat gebeuren? Wij houden er nog even een hard hoofd in.

Wat we niet verwachten in 2018
Er zijn ook een aantal zaken die we (nog) niet verwachten in 2018, bijvoorbeeld:

  • Een nieuwe Apple TV. Apple lijkt niet van plan om de Apple TV elk jaar te updaten en slaat waarschijnlijk een jaartje over. Logisch ook, want zo heel veel valt er niet meer aan te innoveren.
  • Een Apple Car. Los van het feit dat Apple vooral aan software voor zelfrijdende auto’s werkt en niet aan een eigen auto, zullen we de resultaten daarvan pas ergens in 2020-2021 zien. Dat lijkt ver weg, maar voor je het weet is het zover.
  • Een nieuwe iPad mini. De mini speelt zo’n marginale rol in het iPad-assortiment, dat het waarschijnlijk hetzelfde lot krijgt als de iPods: ze blijven nog nog een tijdje rondhangen totdat Apple definitief de stekker eruit trekt.
  • Een eigen tv-dienst. Hoewel Apple druk bezig is met het maken van tv-series verwachten we nog niet dat je je er in 2018 op kunt abonneren. En áls er zo’n tv-dienst komt dan verwachten we dat het aanvankelijk alleen in de VS zal zijn.

Revisiegeschiedenis:

  • 2018 - 01 januari: Vanwege het nieuwe jaar hebben we dit artikel bijgewerkt en opnieuw gepubliceerd.

Artikelcorrectie of -aanvulling doorgeven? Meld het ons!

Informatie

Laatst bijgewerkt 1 januari 2018, 12:31
Categorie Achtergrond
Onderwerpen iPhone SE 2, iPhone X Plus, verwachtingen
Devices Accessoires, Apple TV, Apple Watch, iPad, iPhone, Mac, MacBook
Software iOS 12, macOS 10.14, tvOS 12, watchOS 5

Plaats een reactie

Als je een eigen afbeelding bij je reactie wil, moet je je aanmelden bij Gravatar. Daar kun je jouw e-mailadres koppelen aan een afbeelding.

Artikelcorrectie of -aanvulling doorgeven?
Meld het ons!

    Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Respecteer onze algemene gedragsregels. Gebruik voor eventuele spelfouten of andere opmerkingen met betrekking tot het artikel s.v.p. onze artikelrapportage. Voor opmerkingen over ons moderatiebeleid kun je ons contactformulier gebruiken. Reacties met betrekking hierover worden als off-topic beschouwd.