Deze producten kunnen we in 2018 nog van Apple verwachten

iPhones, MacBooks en meer

De eerste helft van 2018 ligt inmiddels achter ons, dus is het hoog tijd om de tussentijdse balans op te maken. Wat kunnen we allemaal nog van Apple verwachten in 2018? Welke Macs komen er nog aan en hoe zit het met de 2018 iPhones? We kijken wat de tweede helft van 2018 ons te bieden heeft.
Redactie - · Laatst bijgewerkt:

Dit is er in 2018 al verschenen

Apple is het jaar begonnen met drie nieuwe producten:

 • iPad 2018 – De goedkoopste iPad ooit en bovendien geschikt voor de Apple Pencil. Nieuwe componenten zorgen ervoor dat deze iPad ook prima te gebruiken is voor augmented reality. Per direct verkrijgbaar.
 • HomePod – Na aanvankelijk uitstel is de HomePod nu in de eerste groep landen te krijgen, namelijk de VS, het Verenigd Koninkrijk, Australië, Duitsland en Frankrijk. De speaker is voorlopig alleen in het Engels, Duits en Frans te gebruiken en in onze HomePod review lees je wat onze ervaringen ermee zijn.
 • Rode iPhone 8 – In het voorjaar bracht Apple een nieuwe rode iPhone 8 uit. Het is voor het eerst dat de rode iPhone een zwarte voorkant heeft.
 • MacBook Pro 2018 – De nieuwe MacBook Pro heeft een True Tone-scherm, Coffee Lake-chips en een nieuwe T2-chip met Hé Siri.

Deze Apple-producten verwachten we nog in 2018

Het eerste halfjaar zit er alweer op. We stoffen onze glazen bol 🔮 af en kijken welke producten er nog in de pijplijn lijken te zitten voor 2018. Daarbij kijken we naar alle productcategorieën, van Macs tot iPhones en van AirPods tot Apple Watch: het belooft een druk najaar te worden!

#1 en #2 Opvolgers iPhone X en iPhone 8 (Plus)
Kans: 100%
Wat kan Apple na de iPhone X nog doen om de fans te verrassen? De geruchten zijn er duidelijk over: er komen drie nieuwe iPhones aan. De 2018 iPhones bestaan uit een opvolger van de 5,8-inch iPhone X, een grotere iPhone X Plus en een goedkopere 6,1-inch LCD iPhone. Dat betekent dat er dus twee iPhones met OLED-schermen aankomen en dat er ook nog een nieuw LCD-model bij zit.

De vernieuwde iPhone X, de gloednieuwe iPhone X Plus en de 6,1-inch iPhone zullen op de gebruikelijke periode rond september/oktober verschijnen. Maar er is nog veel onduidelijkheid over de namen die Apple gaat gebruiken. Heet de opvolger van de iPhone X nog steeds gewoon iPhone X, of wordt het de iPhone XI? En wat wordt de naam van de 6,1-inch iPhone? Het zou zomaar kunnen dat we straks gewoon ‘iPhone’ zeggen, zonder verdere nummering of toegevoegde letters. We gaan het zien, als Apple naar verwachting begin september de 2018 iPhones aankondigt.

#3 Opvolger iPhone SE
Kans: 40%
De iPhone SE blijft een twijfelgevalletje. De huidige iPhone SE dateert uit maart 2016 en kreeg vorig jaar wel meer opslag, maar inhoudelijk veranderde er niets. Apple zou ondertussen bezig zijn met een nieuw model, die we voor het gemak iPhone SE 2 noemen. Eerst werd verwacht dat deze hetzelfde bekende design van de iPhone 5-serie zou houden, maar er zijn ook geruchten verschenen die speculeren over een nieuwer model met groter scherm in dezelfde kleine behuizing. De geruchten die er over de iPhone SE 2 waren, voorspelden nagenoeg allemaal dat deze in de eerste helft van 2018 zou komen. Nu we al in de tweede helft zitten, lijkt de kans nog klein dat er een echte opvolger komt. Misschien ziet Apple in de 6,1-inch LCD iPhone wel een opvolger vanwege de wat lagere prijs, maar de kans op een nieuwe 4-inch iPhone wordt met de dag iets kleiner.

#4 Apple Watch Series 4
Kans: 100%
In september wordt ook de opvolger van de Apple Watch Series 3 verwacht met de minder verrassende naam Apple Watch Series 4. Deze heeft naar verwachting een groter scherm met dunnere randen, zodat het formaat van het horloge zelf gelijk blijft. Ook zit er een betere hartslagsensor in, maar verdere details zijn er nog niet. De grote vraag is ook of de 4G-functie naar Nederland komt. De huidige Series 3 met 4G van de Apple Watch is nog steeds niet in Nederland en België verkrijgbaar en we vragen ons af of het nog zin heeft. Wat ons betreft kan Apple beter wachten tot de Apple Watch Series 4 en die dan meteen in meerdere landen met 4G-functie aanbieden. Door alle beperkingen en de extra kosten die ermee gemoeid zijn (zo’n €120 extra per jaar voor je databundel) zal de doelgroep niet heel groot zijn. Beschikbaarheid in meer landen zou mooi zijn, want nu is de 4G-versie van de Apple Watch totaal niet bruikbaar buiten de landen waar Apple ‘m verkoopt.

Apple Watch met groter scherm in vergelijking.

#5 Nieuwe iPad Pro’s
Kans: 100%
Dit voorjaar bracht Apple al de vernieuwde iPad 2018 uit, maar voor het najaar liggen er nog nieuwe iPad Pro’s op de plank. Deze krijgen een geheel nieuw design en volgens geruchten gaat het om een nieuw 11-inch model en een vernieuwde 12,9-inch iPad Pro. Voor beide versies wordt verwacht dat ze dunnere schermranden krijgen en dat de thuisknop verdwijnt. Face ID vervangt daardoor Touch ID, zoals dat ook op de iPhone X het geval was. Verdere specificaties zijn er nog niet, maar je kan er in ieder geval op rekenen dat je de Apple Pencil kan blijven gebruiken. Of daar ook een nieuw model van in de planning ligt weten we niet, maar een passende vernieuwde versie van het Smart Keyboard zal ongetwijfeld volgen.

#6 Nieuwe MacBook
Kans: 95%
Apple werkt momenteel nog druk aan een nieuwe goedkopere MacBook. Zo’n nieuw model zou ideaal zijn voor studenten die de huidige MacBooks te duur vinden. Over de specificaties van deze nieuwe MacBook is nog veel discussie. Mogelijk is het een vervanger van de huidige MacBook Air, maar het kan ook zijn dat Apple deze naam laat vallen en een variant op de bestaande 12-inch MacBook uitbrengt. Het lijkt er in ieder geval op dat dit nieuwe model een Retina-scherm krijgt van 13 of 12-inch en dat de prijs iets lager komt te liggen. We verwachten deze nieuwe MacBook iets later in het najaar, waarschijnlijk in oktober.

Apple Store Macbook en iPad

#7 Updates voor iMac en MacBooks
Kans: 90%
Daarnaast kun je in 2018 de gebruikelijke updates voor de iMac en MacBook Pro verwachten: iets snellere processoren, betere GPU’s en andere kleine verbeteringen die eigenlijk alleen interessant zijn als je aan een nieuwe toe bent. Voor eigenaren van het huidige model is het geen reden om te upgraden.

Update 12 juli: Apple heeft nu de nieuwe MacBook Pro 2018 aangekondigd, met onder andere Coffee Lake, een nieuw True Tone-scherm en meer. In ons MacBook Pro-overzicht lees je hier meer over.

#8 Nieuwe Mac mini op komst
Kans: 90%
We hadden er niet op gerekend, maar na de voorspelling van de betrouwbare analist Ming-Chi Kuo zijn de kansen op een nieuwe Mac mini ineens een stuk groter. Hij verwacht dat Apple dit najaar de Mac mini 2018 met betere processor uit gaat brengen. Dat is ook wel nodig ook, want in 2014 verscheen de laatste update. De topmensen van Apple hebben verzekerd dat de mini een belangrijk onderdeel in het assortiment blijft. Dat klinkt wat overdreven, want de mini is altijd een ‘Mac voor erbij’ geweest. Maar zelfs als Apple het huidige design intact houdt en de Mac mini voorziet van nieuwe processors en andere componenten kunnen ze gebruikers blij maken. Kleine moeite, groot plezier.

Apple Mac mini

#9 AirPower
Kans: 99%
Een ander product waar we nog naar uitkijken is de AirPower, de draadloze oplaadmat waarmee je je iPhone, AirPods en Apple Watch gelijktijdig kunt opladen. Apple heeft al afbeeldingen laten zien, maar we weten nog steeds niet wanneer de AirPower in de winkel ligt en wat ‘ie gaat kosten. Wij rekenen op een forse prijs rond de 170 euro en een levering in september 2018. Apple zou volgens geruchten tegen productieproblemen aangelopen zijn (ach, waar hebben we dat ook alweer eerder gehoord?), waardoor de AirPower later beschikbaar komt dan oorspronkelijk de bedoeling was.

#10 Nieuwe AirPods
Kans: 95%
De AirPods kondigde Apple bijna twee jaar geleden aan, dus is het niet gek dat er een nieuwe versie aan zit te komen. Er komt in 2018 een nieuw setje AirPods, met andere componenten. In ieder geval zal Apple een vernieuwde oplaadcase op de markt brengen, die geschikt is voor draadloos opladen. Welke functies er nog meer in zitten? Volgens geruchten komen er dit jaar nieuwe AirPods die werken met Hé Siri. Dat is mogelijk dankzij de verbeterde W2-chip. Voor volgend jaar krijgen de AirPods 2 ruisonderdrukking en zijn ze waterbestendig, maar dat is iets voor onze voorspelling voor 2019.

#11 HomePod in meer landen
Kans: 40%
De HomePod is inmiddels in zes landen beschikbaar, maar Nederland zit daar nu nog niet bij. Of we nog dit jaar aan de beurt zijn is echter nog lang niet zeker. Apple moet voor een Nederlandse release eerst nog Siri op de HomePod Nederlandstalig maken. Wie weet dat Apple in september nog nieuwe landen aan gaat kondigen, maar of Nederland daarbij zit is lastig te voorspellen. Overigens werkt Apple voor 2019 alweer aan een nieuwe HomePod, dus het is misschien maar beter om daarop te wachten.

#12 Nieuwe OS-versies
Kans: 100%
Hier kunnen we 100% zeker over zijn: dit najaar komt Apple met iOS 12, macOS Mojave, watchOS 5 en tvOS 12. Alle versies worden nu met beta’s getest bij ontwikkelaars en publieke testers, dus het is voor gewone gebruikers een kwestie van afwachten totdat deze beschikbaar zijn. Dat zal naar verwachting in september zijn, zodra Apple de nieuwe iPhones aangekondigd heeft.

#13 Apple Pay in Nederland?
Kans: 25%
We hebben nog een troef achter de hand, een dienst die we dolgraag in Nederland zouden willen hebben, maar die steeds niet van de grond lijkt te komen: Apple Pay! Is 2018 het jaar waarin het eindelijk gaat gebeuren? Dankzij bunq was Apple Pay dichterbij dan ooit, maar de bank maakte gebruik van een omweg. Of Apple zelf in 2018 eindelijk overstag gaat, is lastig te voorspellen.

Wat we niet verwachten in 2018
Er zijn ook een aantal zaken die we (nog) niet verwachten in 2018, bijvoorbeeld:

 • Een nieuwe Apple TV. Apple lijkt niet van plan om de Apple TV elk jaar te updaten en slaat waarschijnlijk een jaartje over. Logisch ook, want zo heel veel valt er niet meer aan te innoveren.
 • Nieuwe Mac Pro. Apple heeft laten weten dat ze werken aan een nieuwe Mac Pro, maar maakte dit voorjaar ook bekend dat deze nieuwe Mac Pro in 2019 verschijnt.
 • Apple koptelefoon. Apple werkt volgens bronnen aan een eigen koptelefoon met noise-canceling, maar deze komt op z’n vroegst pas in 2019. Nog even geduld dus.
 • Een Apple Car. Los van het feit dat Apple vooral aan software voor zelfrijdende auto’s werkt en niet aan een eigen auto, zullen we de resultaten daarvan pas ergens in 2020-2021 zien. Dat lijkt ver weg, maar voor je het weet is het zover.
 • Een nieuwe iPad mini. De mini is zo onbelangrijk voor Apple dat ze geen moeite meer steken in een nieuw model. Vlak na het maart-event 2018 kreeg de iPad mini een prijsverlaging van €489 naar €439 maar geen verbeterde specs.
 • Een eigen tv-dienst. Hoewel Apple druk bezig is met het maken van tv-series verwachten we nog niet dat je je er in 2018 op kunt abonneren. En áls er zo’n tv-dienst komt dan verwachten we dat het aanvankelijk alleen in de VS zal zijn.

2018: nog meer producten dan in 2017?
Apple had in 2017 een druk jaar, met de introductie van het iPhone X jubileumtoestel, twee nieuwe iPhones (iPhone 8 en iPhone 8 Plus), drie nieuwe iPads, een nieuwe Apple Watch Series 3, verbeterde MacBook Pro’s, betere specs voor de MacBook Air, vernieuwde iMacs en MacBooks en een gloednieuwe iMac Pro. Daarnaast verschenen er nieuwe versies van alle belangrijke platformen: iOS, macOS, watchOS en tvOS. In 2017 verscheen er ook een rode (PRODUCT)RED-versie van de iPhone 7 en de iPhone 7 Plus. Als we zo naar bovenstaande lijst kijken lijkt 2018 alleen nog maar drukker te worden, met name de tweede helft van het jaar. We zijn dan ook benieuwd of Apple de verwachtingen waar kan maken.

Revisiegeschiedenis:

 • 2018 - 12 juli: Artikel compleet bijgewerkt met de nieuwste verwachtingen voor de tweede helft van 2018.
 • 2018 - 29 maart: We hebben na het onderwijs-event deze verwachtingen bijgewerkt met actuele info.
 • 2018 - 01 januari: Vanwege het nieuwe jaar hebben we dit artikel bijgewerkt en opnieuw gepubliceerd.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 15 augustus 2018, 12:05
Categorie Achtergrond
Onderwerpen iPhone SE 2, iPhone XS Max, verwachtingen
Devices Accessoires, AirPods, AirPower, Apple TV, Apple Watch, HomePod, iPad, iPhone, Mac, MacBook
Software iOS 12, macOS 10.14 Mojave, tvOS 12, watchOS 5

Plaats een reactie

Als je een eigen afbeelding bij je reactie wil, moet je je aanmelden bij Gravatar. Daar kun je jouw e-mailadres koppelen aan een afbeelding.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren?
Laat het ons weten!

  Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Respecteer onze algemene gedragsregels. Gebruik voor eventuele spelfouten of andere opmerkingen met betrekking tot het artikel s.v.p. onze artikelrapportage. Voor opmerkingen over ons moderatiebeleid kun je ons contactformulier gebruiken. Reacties met betrekking hierover worden als off-topic beschouwd.
  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactiegegevens worden verwerkt.