Swift kinderen leren programmeren

Kinderen vinden trucs om iOS-kinderslot te omzeilen

Apple heeft in iOS 12 meer controle aan ouders gegeven, zodat ze kunnen beperken hoeveel tijd kinderen per app doorbrengen. Maar kinderen hebben al trucs gevonden om toch langer op de iPhone en iPad te kunnen spelen. Daarnaast is er een gekke bug (of feature?) ontdekt waardoor je ook apps te zien krijgt die je niet geïnstalleerd hebt.

Kinderen omzeilen iOS-kinderslot

Zo meldt een vader dat zijn zoon eindeloos filmpjes kon blijven kijken door YouTube-video’s door te sturen naar zijn eigen iMessage-account. De vader had beperkte tijd voor YouTube ingesteld, maar iMessage was niet geblokkeerd omdat de ouders wilden dat het kind bereikbaar bleef. Ook zijn er kinderen die de datum en tijd aanpassen om zo nog iets langer te kunnen spelen.


Sommige kinderen zijn wel heel inventief: toen de tijdslimiet van zijn spelletje op was verwijderde een kind het spel en downloadde het opnieuw vanuit de App Store. Toen bleek er geen limiet meer op te zitten. En omdat het spelletje al eerder gedownload was, had hij ook geen toestemming van de ouders nodig. Dat laatste geval was te voorkomen geweest door de hele categorie Games te blokkeren. Maar daar hadden de ouders niet aan gedacht.

Kind met iPad

Vindingrijk
Schermtijd is onderdeel van iOS 12 en zorgt ervoor dat mensen niet alleen hun eigen smartphonegebruik aan banden kunnen leggen, maar ook die van kinderen. Het werkt dan als een soort tijdslot. Zo kun je instellen dat een kind maar een halfuur per dag Fortnite mag spelen. Ook kun je beperkingen per categorie instellen, bijvoorbeeld voor games. Dat laatste is vaak een betere oplossing, omdat het een veel bredere categorie apps blokkeert.

Bekijk ook

Tijdslot voor kinderen instellen op iPhone en iPad

Met een tijdslot voorkom je dat kinderen urenlang op de iPad of iPhone kunnen spelen. Deze tip legt uit hoe je een dergelijk tijdslot en een tijdslimiet instelt voor kinderen, zodat ze een bepaalde tijd gebruik mogen maken van een toestel.

Maar zelfs dan zijn kinderen vindingrijk genoeg om er onderuit te komen. In een Reddit-discussie staan meer dan 500 reacties van mensen die te maken hebben gehad met het omzeilen van het kinderslot. Afpakken is dan de meest effectieve oplossing. Zelf kun je trouwens de Schermtijd omzeilen als je toch wilt doorgaan met een bepaalde app.

Bekijk ook

Schermtijd in iOS: zo voorkom je smartphoneverslaving

Schermtijd is een handige functie, waarmee je zelf kunt bepalen hoeveel tijd je aan je iPhone besteedt. Je krijgt meer inzicht in welke apps je gebruikt en blokkeert de toegang na een bepaald aantal minuten of uren gebruik. Lees alles in deze Schermtijd uitleg!

Vreemde bug: apps die je niet geïnstalleerd hebt
Ondertussen zijn er ook nog andere bugs gevonden in de Schermtijd-functie. Zo blijken soms apps in het lijstje te staan die je helemaal niet geïnstalleerd hebt. Wat blijkt? Apple kijkt bij het berekenen van de tijdslimiet niet alleen naar de apps zelf, maar ook naar de domeinnamen die met een bepaalde app worden geassocieerd. Zo kun je bijvoorbeeld de iCulture-app in jouw lijstje zien staan, terwijl je de app helemaal niet gebruikt maar alles via de mobiele website leest.

Het is nog de vraag of het een bug of een feature is. Het zou kunnen samenhangen met het feit dat Apple bij Schermtijd zowel naar apps als websites kijkt. Is de Facebook-app geblokkeerd, dan geldt dat ook voor de Facebook-website, zodat je niet kunt cheaten. Patrick Metcalfe, een andere ontwikkelaar, heeft de fout bij Apple gemeld maar kreeg te horen dat dit de bedoeling is.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

9 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.