Apple reageert op Spotify: ‘wil alleen profiteren van het platform’

Apple heeft een officiële reactie gegeven op de klachten van Spotify. Apple vindt dat het Zweedse muziekbedrijf wil profiteren van alle voordelen van de App Store, zonder zelf een bijdrage te leveren.

Apple’s reactie op Spotify-klachten

Apple reageerde vandaag officieel op de klachten die Spotify bij de Europese Commissie heeft ingediend over oneerlijke concurrentie. In een persbericht spreekt Apple van ‘misleidende retoriek’. Spotify zou alle vruchten willen plukken van het App Store-ecosysteem, zonder zelf bij te dragen aan de marktplaats. Verder stelt Apple dat ze vanaf het begin de apparaten, software en diensten hebben gebouwd om artiesten, muzikanten, creatieven en visionairs te helpen om het beste uit zichzelf te halen. Zestien jaar geleden startte Apple de iTunes Store met het idee dat er een vertrouwde plek zou moeten zijn waar mensen goede muziek kunnen ontdekken en waar creatieven eerlijk behandeld worden.


De iTunes Store leverde een revolutie op in de muziekindustrie en hetzelfde gebeurde elf jaar geleden met de App Store, aldus Apple. Er zijn miljoenen banen gecreëerd en er is meer dan 120 miljard dollar uitgekeerd aan ontwikkelaars. Ook zijn er volgens Apple compleet nieuwe bedrijfstakken ontstaan.

Bekijk ook

Spotify dient Europese klacht in over oneerlijke concurrentie door Apple

Spotify heeft een officiële klacht ingediend bij de Europese mededingingsautoriteiten. Het bedrijf vindt dat er sprake is van oneerlijke concurrentie door de 'Apple-tax' en beperkende regels.

Apple wil met de App Store een veilig en goed beveiligd platform bieden, waar je als gebruiker erop kunt vertrouwen dat de apps die je ontdekt goed zijn en dat de transacties die je uitvoert veilig zijn. In de brief stelt Apple dat Spotify dankzij de App Store gigantisch is gegroeid en nu alle voordelen van het App Store-ecosysteem wil, inclusief alle omzet die ze bij Apple-gebruikers halen, zonder iets terug te doen.

Apple herinnert de brieflezers er ook nog even aan dat Spotify steeds lagere vergoedingen geeft aan artiesten, muzikanten en songwriters en dat ze zelfs creatieven voor de rechtbank slepen. Daarmee heeft Apple een punt, want onlangs pleitten de muziekdiensten van Spotify, Pandora, Amazon en Google nog voor een lagere royalty-vergoeding voor artiesten bij het Copyright Royalty Board. Apple besloot zich daar niet bij aan te sluiten.

‘Zelfde behandeling als elk ander bedrijf’
Overigens pleit Spotify nog voor iets anders en dat is een inperking van de macht die Apple momenteel heeft op de App Store. Apple is zowel scheidsrechter als deelnemer, zo kon je eerder lezen in ons opinieartikel. Volgens Apple is het niet zo dat stelselmatig appupdates worden tegengehouden. Ze zouden meermaals contact met het Zweedse muziekhuis hebben gehad over Siri en AirPlay 2 en zouden daarbij behulpzaam zijn geweest om de functies te realiseren. Ook heeft Spotify toegang tot dezelfde ontwikkeltools als elke ontwikkelaar. De claim dat Apple dwarslag bij het ontwikkelen van een Apple Watch-app zou ook vreemd zijn, omdat Apple vindt dat de app met dezelfde snelheid is goedgekeurd als elke andere app.

Het volledige persbericht met de reactie kun je hier lezen.

Bekijk ook

Opinie: waarom Spotify gelijk heeft om Apple's macht aan te kaarten

De klacht die Spotify vandaag bij de EU neerlegde roept nogal uiteenlopende reacties op. Sommige iCulture-lezers vonden het maar onzin. Je kunt toch ook abonnee worden buiten de App Store om? Maar de klacht van Spotify gaat een stuk verder dan het afdragen van een deel van de omzet.

Spotify

Spotify is 's werelds grootste muziekstreamingdienst. Met Spotify kun je gratis of tegen betaling muziek streamen vanaf je iPhone, iPad, Mac of ander device. De gratis versie heeft reclame en laat je niet on-demand elk nummer afspelen, terwijl je met de betaalde Spotify Premium onbeperkt muziek naar keuze kunt luisteren. Er zijn op maat gemaakte afspeellijsten, je kunt gebruikmaken van Spotify Connect of AirPlay en nog veel meer. Behalve muziek vind je op Spotify ook veel populaire podcasts, zowel Nederlandse als vanuit het buitenland.

Spotify

Reacties: 20 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.