Keurmerk voor refurbished iPhones nu officieel

Doekle Terpstra, voorzitter van ondernemersorganisatie Techniek Nederland, reikt vandaag de eerste certificaten uit van het Keurmerk Refurbished. Forza Refurbished, Leapp en Renewd zijn de eerste bedrijven die vandaag het keurmerk ontvangen. iCulture zal daarbij aanwezig zijn.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Nieuw keurmerk voor refurbished smartphones

Techniek Nederland en de bedrijven die vandaag het certificaat ontvangen willen met het keurmerk het imago van refurbished smartphones verbeteren. Consumenten moeten weten waar ze aan toe zijn als ze een hergebruikte iPhone aanschaffen. Nederland is het eerste land met een dergelijk kwaliteitskeurmerk voor refurbished iPhones en andere smartphones.


Om het Keurmerk Refurbished te mogen voeren moeten bedrijven een smartphone op meer dan 50 punten controleren. Dit geldt zowel voor de hardware als voor de software. Onderdelen zoals de accu en het scherm worden altijd gecontroleerd, maar er wordt ook gekeken naar de microfoon, cameralens en werking van draadloze verbindingen zoals Wi-Fi en Bluetooth. Het touchscreen moet ook goed functioneren. Eventueel vervangt het bedrijf onderdelen die aan vervanging toe zijn. Hiervoor hanteren Forza, Leapp en Renewd een uitgebreide checklist.

Bekijk ook

Keurmerk Refurbished: alles wat je wilt weten over dit keurmerk voor iPhones

Alles wat je moet weten over het Keurmerk Refurbished, dat consumenten meer zekerheid wil geven bij refurbished iPhones kopen. Wat is het Keurmerk Refurbished en wie doen eraan mee? We beantwoorden 10 veelgestelde vragen.

De garantie die ze op refurbished iPhones geven is vaak wat uitgebreider dan bij andere aanbieders. Zo krijg je standaard 24 maanden garantie op de batterij en accessoires. Afhankelijk van de staat waarin het toestel verkeert komt deze terecht in één van de drie categorieën: zo goed als nieuw, licht gebruikt of zichtbaar gebruikt. Al die extra checks en garanties betekent overigens wel dat je met een dergelijk toestel geen koopje te pakken hebt. De gebruikte toestellen zijn iets goedkoper dan een nieuwe iPhone, maar de toestellen die je via het tweedehands circuit van een particulier koopt kosten minder. Je loopt hierbij meer risico’s en krijgt geen garantie.

Diverse bedrijven en belangenorganisaties hebben gepleit voor een keurmerk voor refurbished smartphones, omdat er momenteel nog grote kwaliteitsverschillen zijn in het aanbod. Hierdoor weet je niet welke kwaliteit je krijgt en of ‘licht gebruikt’ bij elke aanbieder dezelfde betekenis heeft.

TÜV Nederland voert als onafhankelijk certificatie-instituut technische audits uit bij de deelnemende bedrijven om het kwaliteitsniveau te waarborgen. Bedrijven met het Keurmerk Refurbished moeten niet alleen voldoen aan kwaliteitseisen maar ook aan financiële voorwaarden, zodat je minder risico loopt dat jouw aanbieder failliet gaat. EDR Credit Services (onderdeel van DAS) toetst of de deelnemende bedrijven financieel solide zijn.

Keurmerk alleen voor iPhones

Een interessante bijkomstigheid is dat het keurmerk in eerste instantie alleen geldt voor iPhones en niet voor smartphones van andere merken. Die keuze is wel te verklaren. Er is nauwelijks vraag en aanbod voor tweedehands smartphones van andere merken. De iPhone zou goed zijn voor so’n 94 procent van de refurbished markt. Op termijn willen de organisaties het uitbreiden naar iPads, MacBooks en Android-toestellen. Na Forza Refurbished, Leapp en Renewd zullen waarschijnlijk meer refurbished aanbieders zich aanmelden voor het keurmerk.

Uitreiking Keurmerk Refurbished iPhones
Foto: (c) Sicco van Grieken

Bekijk ook

Refurbished iPhones: alles wat je moet weten over refurbished toestellen

Zoek je een refurbished iPhone? Er zijn veel aanbieders en grote kwaliteitsverschillen. Lees in onze refurbished koopgids waar je op moet letten bij een opgeknapte of remanufactured iPhone.

Reacties: 5 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.