12-inch MacBook

Nieuwe 12-inch MacBook met Apple Silicon nog altijd een optie (maar er is twijfel)

Gaat Apple de 12-inch MacBook terugbrengen? In 2019 stopte Apple er mee, maar af en toe komen er weer geruchten naar voren waaruit zou blijken dat Apple de mogelijkheden onderzoekt.

Update 16 februari 2023: Af en toe duiken de geruchten rondom een nieuwe 12-inch MacBook weer op. In juni vorig jaar werd voor het eerst gesproken over een comeback, al waren andere bronnen nog niet op de hoogte van deze plannen. Nu zegt een andere bron op het Koreaanse sociale netwerk Naver dat de toekomst van een nieuwe 12-inch MacBook nog niet duidelijk is. De informatie komt van gebruiker yeux1122, die een wisselend track-record heeft als het gaat om Apple-geruchten. Volgens hen zeggen bronnen bij de Taiwanese productieketen dat Apple een ‘nieuwe versie van de 12-inch MacBook aan het voorbereiden is’, maar dat er ‘momenteel nog niets vast staat’. Er zouden bepaalde onderdelen voor dit nieuwe model in voorbereiding zijn, al is van een massaproductie nog lang geen sprake. Dat volgt volgens de bron pas in de tweede helft van dit jaar, als het al door gaat. Vervolgens zou de nieuwe 12-inch MacBook dit najaar of begin 2024 uit kunnen komen.

Die laatste voorspelling komt overeen met de beweringen van Bloomberg uit juni vorig jaar. Afgelopen januari beweerde Mark Gurman van Bloomberg nog dat een nieuwe 12-inch MacBook niet meer op de nabije planning zou staan. De huidige status van een eventuele nieuwe 12-inch MacBook blijft dus nog onduidelijk.

Update 14 juni 2022: Hoewel Bloomberg suggereerde dat Apple eind 2023 of begin 2024 met een nieuwe 12-inch MacBook komt, is display-expert Ross Young daar helemaal nog niet zo zeker van. In een tweet gericht aan zijn Super Followers zegt hij dat zijn bronnen ‘op dit moment sceptisch zijn over een 12-inch MacBook’. Apple zou zich nu toch echt richten op MacBooks van 13-inch en groter en bronnen binnen de toeleveringsketen zijn niet op de hoogte van dergelijke plannen voor een 12-inch model.

Bloomberg zei dat de 12-inch MacBook mogelijk terugkeert, maar dat de bronnen er nog niet zeker van zijn of dit een instapmodel wordt of een kleinere MacBook Pro. Maar dat laatste lijkt erg onlogisch: Apple heeft nog nooit een promodel in zo’n klein jasje uitgebracht. Sterker nog: “pro” staat bij Apple nagenoeg altijd voor groter, zoals we bij de 14- en 16-inch MacBook Pro gezien hebben.

Maar de plannen voor een 12-inch MacBook zijn nog ver weg, als de informatie van Bloomberg toch klopt. Het is dus mogelijk dat de bronnen bij de productieketen simpelweg nog niet op de hoogte gebracht zijn, omdat de plannen zich nog in een vroeg stadium begeven.

Hieronder volgt ons oorspronkelijke artikel van 9 juni
De 12-inch MacBook was ooit de lichtste en meest compacte laptop van Apple, totdat het model hopeloos ging achterlopen en geplaagd werd door een onbetrouwbaar toetsenbord. Nu lijkt Apple van plan om dit zo geliefde model terug te brengen. Hij moet eind 2023 of begin 2024 verschijnen, zegt Mark Gurman van Bloomberg.

’12-inch MacBook met Apple Silicon’

Een andere interessante ontwikkeling is de terugkeer van de 12-inch MacBook, deze keer met Apple Silicon. Apple zou daarbij gokken op een release aan het einde van 2023 of het begin van 2024, dus we moeten nog wel even wachten. Het wordt de kleinste laptop sinds Apple in 2019 is gestopt met het 12-inch model.

Volgens Bloomberg komen er ook updates aan voor de bestaande 14-inch en 16-inch MacBook Pro’s. Die zouden al voor later dit jaar op de planning staan, maar als alles tegenzit kan het ook uitlopen naar begin 2023. Ze hebben codenaam J414 en J416 en bevatten verder weinig nieuws. Er zullen alleen wat snellere chips in zitten. Te verwachten is dat het hier gaat om de M2 Pro en M2 Max. Volgens Bloomberg zal er een 12-core CPU in zitten en een GPU met maximaal 38 cores. Nu is dat nog 10-cores en 32-cores.

Ondertussen is Apple ook nog druk met een nieuwe Mac Pro met een krachtiger Apple Silicon-chip.

Revisiegeschiedenis:

  • 2023 - 16 februari: Artikel bijgewerkt naar aanleiding van nieuw gerucht over terugkomst 12-inch MacBook.
  • 2022 - 14 juni: Artikel bijgewerkt na uitspraken Ross Young over 12-inch MacBook.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

MacBook Air

De MacBook Air is Apple's lichtste en meest compacte MacBook uit de line-up. De MacBook Air kenmerkt zich door het dunne design, dat tot 2022 afliep aan de onderkant. Het meest recente model is de MacBook Air met Apple's M2-chip (midden 2022), voorzien van een 13,6-inch scherm. Eerdere modellen hebben een 13,3-inch scherm. Het 2022 model met M2-chip heeft een nieuw design met een verbeterd display met notch. De MacBook Air is ideaal voor gebruikers die op zoek zijn naar een snelle en compacte laptop. Hij is beschikbaar in vier kleuren en opslagcapaciteiten en heeft een Magic Keyboard met Touch ID-sensor. Alles over de MacBook Air, de MacBook kopen en MacBooks vergelijken lees je hier.

MacBook Air
10 reacties

Plaats een reactie

Als je een eigen afbeelding bij je reactie wil, moet je je aanmelden bij Gravatar. Daar kun je jouw e-mailadres koppelen aan een afbeelding.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren?
Laat het ons weten!

Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Respecteer onze algemene gedragsregels. Gebruik voor eventuele spelfouten of andere opmerkingen met betrekking tot het artikel s.v.p. onze artikelrapportage. Voor opmerkingen over ons moderatiebeleid kun je ons contactformulier gebruiken. Reacties met betrekking hierover worden als off-topic beschouwd.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactiegegevens worden verwerkt.