Opvouwbare MacBook concept door AstroPad

Gerucht: ‘Apple wil kreukvrije opvouwbare MacBook met M5-chip, krijgt 20- of 18-inch scherm’

Wat wordt Apple's eerste opvouwbare toestel: een laptop of een tablet? Er duiken nu weer geruchten op dat het om een 20,2- of 18,8-inch opvouwbare MacBook zou gaan.

Al jaren wordt er gespeculeerd over een opvouwbaar product van Apple. Wordt het een opvouwbare iPhone, iPad of toch een MacBook? Zo nu en dan komen er nieuwe geruchten over een opvouwbaar Apple-apparaat, maar de meeste kans op verschijning heeft op dit moment een opvouwbare MacBook. Nu klinkt dat in eerste instantie gek: een MacBook is toch al opvouwbaar? Maar het gaat bij de opvouwbare MacBook om het scherm dat op te vouwen is en niet zozeer een scherm dat je dichtklapt zoals de huidige MacBooks. In dit artikel lees je de nieuwste geruchten over de opvouwbare MacBook.

Apple-analist Ming-Chi Kuo is terug met een verslag over Apple’s eerste volledig opvouwbare MacBook. In zijn nieuwste voorspelling doet hij enkele nieuwe uitspraken. Zo spreekt hij over een “kreukvrij paneel” dat Apple voor ogen zou hebben. Huidige opvouwbare apparaten hebben vaak last van een zichtbare kreukel in het scherm als deze uitgevouwen is. Door de kreuk zo onzichtbaar mogelijk te maken, zou het scherm wel duurder worden.

Over het scherm gesproken: Apple overweegt naast de 20,25-inch variant ook nog een 18,8-inch scherm. Het verschil daarbij zit hem in de opgevouwen vorm. De 20,25-inch komt opgevouwen overeen met de 14- tot 15-inch laptops, terwijl de 18,8-inch variant opgevouwen meer in de richting zit van een 13- tot 14-inch laptop.

Tot slot zet hij dat de massaproductie van het scherm gepland staat voor het vierde kwartaal van 2025, terwijl de assemblage voor de eerste helft van 2026 met potlood in de agenda zou staan. Dat is een stuk eerder dan de analist eerst vermoedde. In maart zei hij nog dat de massaproductie pas in 2027 zou gaan starten. Er zou een M5-chip in komen, al vragen wij ons af of Apple niet al bij de M6- of M7-chip zit als het 2025 is.

Apple-analist Ming-Chi Kuo gooit na ruim een jaar weer wat olie op het vuur wat betreft de opvouwbare MacBook. Hij zegt dat de opvouwbare MacBook het enige opvouwbare product is dat een duidelijk ontwikkelschema heeft. Volgens hem staat de opvouwbare MacBook, die een 20,3-inch display zou hebben, op de planning om in 2027 in massaproductie te gaan.

Een opvouwbare iPhone of iPad zou op dit moment nog geen meer concrete planningsdatum hebben. Apple zou wel actief aan prototypes van de opvouwbare iPhone werken, maar het uiteindelijke product zou nog weinig concreet zijn. Daarnaast zijn er geruchten geweest dat een opvouwbaar product uiteindelijk de iPad mini vervangt.

Al sinds februari 2022 gaan er geruchten over een opvouwbare MacBook. Hieronder kun je de verschillende updates over de jaren lezen.

Onlangs beweerde Apple-analist Ming-Chi Kuo nog dat Apple zou werken aan een opvouwbare iPad voor 2024 en dat dit Apple’s eerste opvouwbare product gaat zijn. Maar Apple-journalist Mark Gurman en display-expert Ross Young hebben allebei iets anders vernomen. Gurman zegt juist van zijn bronnen niets te hebben gehoord over een opvouwbare iPad, terwijl Young alleen op de hoogte is van een opvouwbare Apple-laptop voor 2025. Alle drie de bronnen (Kuo, Gurman en Young) zijn over het algemeen betrouwbaar als het gaat om Apple-geruchten, maar op dit moment is het nog lastig om in te schatten wie over de juiste informatie beschikt. Young suggereert dat alle speculatie misschien vooral goed nieuws is voor het bedrijf dat het scharnier maakt voor Apple’s eerste opvouwbare product.

Hij voegt eraan toe dat de opvouwbare MacBook een 20,5-inch display krijgt, zoals eerder al gespeculeerd werd. Over het formaat van een eventuele opvouwbare iPad is nog niets bekend. Het is goed mogelijk dat alle bronnen het over hetzelfde apparaat hebben, maar dat er een verschil zit in de interpretatie van de informatie. Dat hebben we de afgelopen jaren eerder gezien. Zo dachten veel analisten dat Apple vorig jaar met een 27-inch iMac zou komen, maar dat bleek het Studio Display te zijn. Een andere optie is dat Apple de mogelijkheden voor zowel een opvouwbare laptop als tablet onderzoekt, maar dat het bedrijf er nog niet over uit is welke uiteindelijk (als eerste) uitgebracht gaat worden.

Volgens bronnen bij de productieketen zou Apple inmiddels gestart zijn met de ontwikkeling van een 20-inch opvouwbaar display, dat mogelijk bedoeld is voor een toekomstige MacBook Pro. Het zou gaan om een 20,25-inch OLED-display, die opgevouwen een scherm van 15,3-inch zou hebben. Daarmee is hij groter dan de grootste iPad, maar iets kleiner dan de grootste MacBook. Apple zou deze opvouwbare MacBook volgens dezelfde bron in 2026 of 2027 uit willen brengen.

Maar hou er rekening mee dat dit allemaal nog toekomstmuziek is. 2026 is nog ver weg en in de tussentijd zou Apple ook nog andere plannen hebben. Zo krijgt de iPad in 2024 mogelijk nog een OLED-scherm en zijn er ook al geruchten geweest over MacBook’s met OLED-scherm. Voor wat betreft opvouwbare apparaten, zou Apple ook in 2024 een opvouwbare iPad uit willen brengen. Het is goed mogelijk dat Apple al deze producten overweegt of op zijn minst de mogelijkheden onderzoekt, maar niets is nog zeker.

Volgens Mark Gurman werkt Apple inderdaad aan een opvouwbaar 20-inch MacBook/iPad toestel. Hij beaamt daarmee het gerucht van display-expert Ross Young. Gurman voegt daar in zijn nieuwste nieuwsbrief aan toe dat Apple tussen twee routes kan kiezen: een opvouwbaar scherm met daaraan een fysiek toetsenbord of een virtueel toetsenbord op het scherm zelf. Uit bronnen heeft hij vernomen dat Apple zou kiezen voor die laatste optie.

Naast een touchscreen toetsenbord, zou ook de trackpad via het scherm werken. Het apparaat zou nu al enkele jaren in ontwikkeling zijn, al is het nog de vraag wanneer en of het toestel echt uit komt. Volgens de eerdere analist zou de MacBook/iPad-combinatie in 2026 uit kunnen komen.

Hieronder volgt ons oorspronkelijke artikel van 21 februari 2022

Opvouwbaar MacBook-scherm

DSCC-analist Ross Young heeft een uitstekende reputatie: zijn voorspellingen zijn tot nu toe 100% uitgekomen en dat is een opmerkelijk track record in een wereld waar geruchten vaak gebaseerd zijn op wilde vermoedens. Volgens Young heeft Apple de opvouwbare iPhone waarschijnlijk uitgesteld naar 2025. Maar tegelijkertijd wordt in de toeleveringsketen gekeken naar het idee van een opvouwbare laptop. Nu is een laptop op zich al dicht te klappen, maar het zou hier gaan om een veel groter scherm dan de huidige modellen, terwijl het toch nog draagbaar is. Young spreekt over een 20-inch formaat terwijl de huidige MacBooks niet verder gaan dan 16-inch.

De opmerkingen van Young maken deel uit van een breder verhaal over de groei van opvouwbare smartphones, zoals Samsung nu al op de markt brengt. Apple heeft zich nog niet op dit terrein gewaagd en het lijkt erop dat het nog wel even gaat duren. Eerder werd gedacht aan 2023 voor de opvouwbare iPhone, nu wordt het op z’n vroegst 2025.

We hebben onze verwachtingen voor Apple wat betreft opvouwbare smartphones met twee jaar uitgesteld tot 2025 na gesprekken met onze contacten in de toeleveringsketen. Het bedrijf lijkt geen haast te hebben om de markt voor opvouwbare smartphones te betreden en het kan zelfs nog langer gaan duren.

Volgens analist Ming-Chi Kuo, die zich ook baseert op bronnen uit de toeleveringsketen, zou een opvouwbare iPhone het erg goed doen. Hij verwacht dat Apple er meteen al 20 miljoen stuks van kan verkopen zodra het op de markt komt. Een massaproduct wordt het wellicht nooit, maar dat geldt ook voor Samsung-toestellen zoals de Galaxy Z Flip3.

Opvouwbare MacBook concept door AstroPad

Opvouwbare MacBook? Maar hoe dan?

Interessanter is dat Apple in gesprek is over een opvouwbare Mac. Dit product zou nog wel een paar jaar in beslag kunnen nemen om te ontwikkelen. Een formaat van 20-inch zou het grootste formaat tot nu toe zijn. Het gaat volgens Young mogelijk om een nieuwe productcategorie voor Apple. Je kunt het op twee manieren gebruiken. In opgevouwen toestand is het een gewone MacBook met volledig toetsenbord en uitgevouwen kan het gebruikt worden als een beeldscherm, met een los toetsenbord. Young spreekt over een UHD/4K-resolutie of beter. Qua release moeten we rekenen op 2025-2027. Volgens de DSCC-analist is het goed nieuws voor opvouwbare apparaten in het algemeen.

Opvouwbare MacBook concept door AstroPad

AstroPad, de makers van Luna Display, maakten al eens een concept van een opvouwbare MacBook. Afbeeldingen hiervan zie je in dit artikel.

Opvouwbare MacBook concept door AstroPad

Revisiegeschiedenis:

  • 2024 - 07 maart: Artikel bijgewerkt met het nieuwste gerucht over de opvouwbare MacBook.
  • 2023 - 01 februari: Artikel bijgewerkt met informatie van verschillende bronnen.
  • 2022 - 07 december: Artikel bijgewerkt na nieuwe geruchten over opvouwbare 20-inch MacBook.
  • 2022 - 28 februari: Artikel bijgewerkt met extra aanvulling over het toetsenbord.

Reacties: 11 reacties

Plaats een reactie

Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Respecteer onze algemene gedragsregels. Gebruik voor eventuele spelfouten of andere opmerkingen met betrekking tot het artikel s.v.p. onze artikelrapportage. Voor opmerkingen over ons moderatiebeleid kun je ons contactformulier gebruiken. Reacties met betrekking hierover worden als off-topic beschouwd.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactiegegevens worden verwerkt.