Tile heeft nu meerdere anti-tracking en anti-stalkingfuncties

Tile heeft diverse anti-stalking maatregelen voor de trackers ingevoerd. Met de Scan & Secure-functie kun je in de app zien of er ongewenste Tiles met je meereizen. En met Anti-Theft Mode kunnen anderen jouw tracker niet detecteren.

Update 16 februari 2023: Tile heeft nu nog meer functies toegevoegd tegen diefstal en stalking. De Anti-Theft Mode bestaat uit meerdere onderdelen, waaronder de optie om te zorgen dat jouw tracker onzichtbaar is voor anderen. Een dief zal dan minder snel ontdekken dat er een tracker aanwezig is. Dit zou stalking in de hand kunnen werken en daarom heeft Tile een boete van $1 miljoen in de voorwaarden opgenomen, als je een Tile illegaal gebruikt om iemand anders te volgen. Om stalking te voorkomen heeft Tile ook tweefactorauthenticatie ingevoerd. Om anoniem gebruik te voorkomen kun je je overheids-ID vastleggen. Gebruikers moeten bovendien akkoord gaan met het feit dat je persoonlijke data gedeeld kan worden met politie en opsporingsinstanties, zonder dat daar een dagvaarding voor nodig is. Je geeft dus wel wat privacy op, maar volgens een blogposting van Tile is het een “elegante” oplossing.


Update 25 maart 2022: Tile Scan & Secure is nu beschikbaar in een update van de Tile-app. Hiervoor moet je versie 2.95.0 installeren.

Hieronder volgt ons eerdere artikel van 19 maart 2022.

Tile Scan & Secure

Apple’s AirTags hadden al meteen een anti-trackingfunctie, waar al meteen kritiek op kwam. Het was niet goed genoeg en het systeem was niet helemaal waterdicht. Gek genoeg kreeg Apple alle kritiek, terwijl de Tile-trackers nooit van anti-trackingfuncties waren voorzien en dus al jarenlang ongemerkt gebruik konden worden voor stalking en voor het stiekem volgen van je partner of je ex. Daar komt deze week verandering in, want de Scan & Secure-functie wordt deze week uitgerold voor iedereen met de Tile-app. Terwijl Apple je proactief een melding geeft, moet je bij Tile zelf het initiatief nemen: je moet handmatig in de app een scan uitvoeren.

Scan duurt tot 10 minuten
Je krijgt te zien of er Tile-trackers in de buurt zijn, die niet van jou zijn. Het werkt als volgt: je installeert de app, beweegt een paar meter van je huidige locatie en de app kijkt of er misschien een Tile met je meebeweegt. Het kan tot 10 minuten duren om de scan uit te voeren. Tile raadt af om het te doen op publieke plaatsen, zoals in het openbaar vervoer. Daar kun je namelijk omringd worden door mensen die gewoon een Tile aan hun tas hebben hangen en geen plannen hebben om je te tracken.

Tile Scan & Secure

Vindt de app ongewenste tags, dan raadt Tile aan om contact op te nemen met hulpverleners of de politie. De nieuwe functie kan ook worden gebruikt door mensen die geen Tile-gebruiker zijn. Je hebt er namelijk geen account voor nodig en hoeft niet in te loggen. Na het installeren van de app word je niet automatisch lid van het Tile-netwerk om Tiles van andere mensen terug te vinden. Binnen twee weken moet de uitrol klaar zijn.

Tile kondigde bij de nieuwe line-up in oktober 2021 al aan dat een anti-trackingfunctie eraan zat te komen. Tile is tegenwoordig onderdeel van Life360, een bedrijf dat locatiedata verzamelt en verkoopt. Life360 beloofde hiermee te stoppen.

Bekijk ook

Tile vernieuwt complete line-up van Bluetooth-trackers: nieuwe Tile Ultra met ultra-wideband

Tile heeft haar assortiment van Bluetooth-trackers vernieuwd. Ook komt er een compleet nieuwe Tile Ultra, mét ultra-wideband. Daarmee hoopt Tile de AirTag van Apple weer een stapje voor te zijn.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

3 reacties

Plaats een reactie

Als je een eigen afbeelding bij je reactie wil, moet je je aanmelden bij Gravatar. Daar kun je jouw e-mailadres koppelen aan een afbeelding.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren?
Laat het ons weten!

Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Respecteer onze algemene gedragsregels. Gebruik voor eventuele spelfouten of andere opmerkingen met betrekking tot het artikel s.v.p. onze artikelrapportage. Voor opmerkingen over ons moderatiebeleid kun je ons contactformulier gebruiken. Reacties met betrekking hierover worden als off-topic beschouwd.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactiegegevens worden verwerkt.