iPhone X waterbestendigheid

iPhone X review: hoe goed werkt Face ID en is de hoge prijs terecht? [video]

In onze iPhone X review lees je uitgebreid onze ervaringen met Apple's nieuwste toptoestel. Werkt Face ID goed genoeg en is de X zijn prjis waard?

iPhone X review

iPhone X review

De iPhone X is er eindelijk! In deze iPhone X review lees je over onze ervaringen en ontdek je of de iPhone X z’n geld waard is. We kijken naar alle vernieuwingen, maar vooral naar de gezichtsherkenning met Face ID en het nieuwe OLED-scherm.

Eerder publiceerden we al een iPhone 8 review en iPhone 8 Plus review, voor mensen die meer willen weten over de andere nieuwkomers van 2017.

Tekst en review: Gonny van der Zwaag m.m.v. Benjamin Kuijten; video en fotografie: Adam Bazuin. De test is uitgevoerd in november 2017 en beschrijft de situatie op dat moment.


iPhone X review: opstarten en instellen

Tien jaar na de allereerste iPhone brengt Apple de iPhone X uit. Met dit toestel laat Apple zien hoe de toekomst van de iPhone er voor de komende jaren uit ziet. En dat betekent heel veel veranderingen: een nieuw uiterlijk, geen thuisknop, een nieuwe manier van bedienen en natuurlijk Apple’s nieuwe Face ID gezichtsherkenning. Apple-fans zaten te wachten op grote veranderingen en die hebben ze gekregen. De hype is enorm, maar het prijskaartje ook. Dit moet het begin zijn van een nieuwe generatie iPhones en de vernieuwingen die we nu in de iPhone X zien zullen we de komende jaren ook in andere producten terug zien. Wat vinden we van deze radicaal vernieuwde iPhone? Dat lees je in onze uitgebreide iPhone X review!

De afgelopen jaren zijn we aan stapsgewijze verbeteringen op het gebied van hardware gewend geraakt: elk jaar verbeterde Apple wel iets aan de processor, camera en andere onderdelen, maar het uiterlijk bleef sinds de iPhone 6 hetzelfde. Met de iPhone X verandert dat, om te beginnen bij een onderdeel waar je dagelijks naar kijkt: het scherm.

Als je nog geen iPhone X in handen hebt gehad kun je misschien het gevoel hebben dat je veel mist. Toch valt dat wel mee, want veel vernieuwingen zoals de verbeterde camera’s en de A11 Bionic-processor vind je ook op de iPhone 8 en iPhone 8 Plus.

Klik om inhoud van YouTube te tonen.
Learn more in YouTube’s privacy policy.

Belangrijkste verbeteringen in de iPhone X

Dit zijn wat ons betreft de vijf grootste vernieuwingen in de iPhone X:

  • Nieuw design met veel glas en staal.
  • Bijna randloos OLED-scherm dat tot in de hoeken doorloopt, met ‘notch’ (inkeping) bovenin.
  • Super Retina Display met hogere pixeldichtheid in een nieuwe resolutie en beeldverhouding.
  • TrueDepth-camerasysteem voor gezichtsherkenning en selfie-portretten.
  • Ontgrendelen met Face ID in plaats van Touch ID.

Vooral Face ID en het ontbreken van de thuisknop zorgen ervoor dat je dit toestel op een heel andere manier zult bedienen. En dat is best even wennen.

iPhone X review: inhoud van de verpakking

Moest Apple deze radicale veranderingen doorvoeren? Ja en nee. De overgrote meerderheid van de (gewone) gebruikers ziet smartphones als een gebruiksvoorwerp en wil het liefst voorspelbaarheid en stabiliteit. Je wil niet bij elk nieuw toestel nieuwe bediening aanleren. Maar tegelijk willen we ook zien dat Apple nog steeds innovatief is en voorop loopt. We denken dan ook dat het een slimme keuze is dat Apple dit jaar twee richtingen opgaat: de iPhone 8 en iPhone 8 Plus voor mensen die het liefst willen dat alles zoveel mogelijk hetzelfde blijft en de iPhone X voor mensen die nu alvast van de toekomst willen proeven. Door de iPhone X naast de gebruikelijke productlijn uit te brengen en een stapje hoger in prijs te gaan zitten, kregen de Apple-designers meer vrijheid om dingen te proberen waar ze de gewone gebruiker nog niet mee willen lastigvallen.

iPhone X review: uitpakken en achterkant behuizing

Design en uiterlijk iPhone X

Dit is nieuw:

  • Compleet nieuw design zonder thuisknop
  • Roestvrij stalen rand
  • Glas aan voor- en achterzijde
  • Smallere schermranden

Volgens Apple’s marketingmaterialen is de iPhone X “één en al scherm”. Maar dat is niet helemaal waar: er zitten nog steeds randen rondom het scherm, al zijn ze wel smaller dan gebruikelijk bij iPhones. Ook is er de ‘notch’ bovenin het scherm, waarin de frontcamera en allerlei sensoren zijn verwerkt. Apple’s oog voor detail is te zien bij de hoeken: apps zijn in de hoeken afgerond en dit loopt in dezelfde ronding als de hardware. Kenners zullen zien dat het vloeiende rondingen zijn, zogenaamde ‘squircles‘. Voor appontwikkelaars heeft het wel wat consequenties en bij video’s heb je misschien het idee dat je iets mist. Als je bang bent dat je iets mist kun je het rechthoekige videobeeld instellen, maar dan krijg je wel zwarte balken in het scherm. Bij schermvullende weergave ‘knipt’ de iPhone keurig de hoeken en de notch uit het beeld. Het ziet er strak uit, maar het is misschien niet helemaal wat je wilt.

De ronde hoeken geven nog meer de indruk dat het scherm naadloos doorloopt in de behuizing, net zoals bij de Apple Watch het geval is. We kunnen ons ook eigenlijk niet aan de indruk onttrekken dat de roestvrij stalen Apple Watch qua designideeën een voorloper is geweest van de iPhone X. De combinatie van glimmend gepolijste rand in chroom- of spacegrijs en het zwarte frontje met OLED-scherm is sinds 2015 al op de Apple Watch te vinden, in precies dezelfde tinten.

De glimmende metalen rand kan ervoor zorgen dat het toestel soms wat omlaag glijdt als je handen vettig zijn. Ook zal de rand door gebruik iets krasgevoeliger zijn dan de aluminium randen die we van recente iPhones gewend zijn. Door het gebruik van een stalen frame is het toestel ook relatief zwaar: 174 gram, vergelijkbaar met een Samsung Galaxy S8+. Voor mensen die een 4,7-inch iPhone gewend zijn (150g) zal de X relatief groot en zwaar aanvoelen. Het toestel is met z’n 7,7 mm ook iets dikker.

iPhone X review: OLED-scherm en stalen rand

Gebruikte je voorheen een 5,5-inch iPhone, dan is de iPhone X een lichtgewicht: het toestel is 25 gram lichter dan het gemiddelde 5,5-inch Plus-model en is met 143,6 x 70,9 mm heel wat compacter en daardoor gemakkelijk met één hand te bedienen. We vinden niet dat je er als voormalige Plus-gebruiker op achteruit gaat. Het effectieve schermoppervlak is vrijwel gelijk, namelijk rond de 83 vierkante centimeter.

Het perfectionisme van Apple blijkt uit de manier waarop glas en staal naadloos op elkaar aansluiten. Alleen met een microscoop zul je misschien wat ruwe plekjes zien. Net als recente modellen is het toestel water- en stofbestendig (IP67).

Terwijl de iPhone 8 en iPhone 8 Plus qua design nog sterk lijken op hun voorgangers (alleen de glazen achterkant is nieuw), is er bij de iPhone X sprake van een écht ander design. Toch is het geen buitenbeentje in de line-up: dit design is een logisch vervolg op de originele iPhone, de iPhone 4/5-serie en de iPhone 6/7-serie. Van modellen die tot nu toe zijn verschenen vinden we alleen de plastic 3G/3Gs en de 5c de echte buitenbeentjes.

iPhone X review: achterkant

Dat de thuisknop ontbreekt op de iPhone X is niets nieuws en dat de camera’s nu verticaal zijn geplaatst weten de meeste mensen ook al. Minder bekend is dat de camerabult door de verticale plaatsing voor iets meer gewiebel zorgt als het toestel plat op tafel ligt. Bij de iPhone 8 wiebelde het alleen bij de bovenste hoekjes, bij de X is het bij alle hoeken het geval. Dat kan een extra reden zijn om een hoesje te gebruiken die net zo dik is als de camerabult, zodat meteen het wiebelen is opgelost. Dit speelt overigens alleen bij mensen die de iPhone op tafel laten liggen tijdens het typen. Houd je de iPhone meestal in de hand vast, dan zit de camerabult uiteraard niet in de weg (maar fraai vinden we het nog steeds niet).

Qua kleuren kun je nu alleen kiezen uit zilver of spacegrijs. Geen probleem wat ons betreft; de gouden en rosegouden varianten voelden altijd als een extraatje voor mensen die eens wat anders wilden.

Goh, glas is breekbaar?

Het nieuwe uiterlijk van de iPhone X is iets waar de Apple-fans echt op zaten te wachten. Sommige mensen raakten wat uitgekeken op het design, omdat het al jarenlang een variatie op hetzelfde is. Toch leek de discussie aanvankelijk maar over één ding te gaan: dat dit de ‘meest breekbare iPhone ooit‘ is. Die wijsheid is afkomstig uit een ‘droptest’-filmpje van een toestelverzekeraar, die hoopt dat mensen hierdoor vaker een polis zullen afsluiten. De verbazing over de breekbaarheid van glas is eigenlijk wel gek. De iPhone 8 is al een tijdje op de markt en heeft dezelfde glazen achterkant, die net zo snel breekt als je het toestel op een stenen vloer laat vallen.

Bij de iPhone X liggen de reparatiekosten wel een stuk hoger, dus dan is de boodschap duidelijk: neem een iPhone X hoesje of AppleCare+ als je de iPhone vaak laat vallen en niet wilt opdraaien voor de kosten. Of neem een iPhone 7 of ander toestel met aluminium achterkant, als je glas te breekbaar vindt. Er is een gezegde: ‘Those who live in glass houses should not throw stones‘. Als variant zou je kunnen zeggen: ‘Mensen die hun iPhone vaak laten vallen, moeten geen glazen iPhone nemen’.

We zijn benieuwd of Apple de komende jaren een geschikter materiaal kan vinden. De meeste metalen vallen af vanwege draadloos opladen en/of de antenneontvangst, maar misschien is er een keramiek- of kunststofsoort dat breukbestendiger is. Apple zal ongetwijfeld diverse materialen onderzocht hebben en tot de conclusie zijn gekomen dat glas op dit moment de beste afweging is, ondanks de kans op breuk.

Scherm iPhone X

Dit is er nieuw:

  • 5,8-inch OLED-scherm, gefabriceerd door Samsung
  • Vrijwel randloos scherm
  • Super Retina-resolutie van 2436 x 1125 pixels
  • Hoge pixeldichtheid van 458ppi
  • True Tone: scherm kleurt mee bij omgevingslicht
  • HDR10 en Dolby Vision-ondersteuning
  • 625 nits helderheid
  • Toestel activeren door op het scherm te tikken
  • Notch bovenin het scherm, waardoor een hap uit het beeld wordt genomen
  • Scherm loopt door tot in de afgeronde hoeken

iPhone X review: dieper zwart voor het scherm

Het grote OLED-scherm is prachtig

Het eerste dat je opvalt als je de iPhone X uitpakt is niet de gezichtsherkenning, maar het grote scherm. Na jarenlang LCD-schermen met brede randen te hebben gemaakt is Apple nu overgestapt op OLED, afkorting voor Organic Light Emitting Display. Dat scherm bedekt bijna de hele voorkant van het toestel, waardoor er geen sprake meer is van een rechthoekig scherm. In de hoekpunten zie je mooi hoe het scherm meeloopt met de squircle-vorm van de ronde hoeken. Dezelfde ronding zie je in de behuizing van alle Apple-producten en vanaf nu wordt die afronding ook bij schermen toegepast.

Verder valt ons op dat het OLED-scherm daadwerkelijk mooier oogt dan de LCD-schermen die we de afgelopen jaren gewend waren en waarbij het zwart altijd wat naar grijs neigde. Dit scherm is dieper zwart.

Eerste indruk iPhone X

Het grote scherm in een kleinere behuizing is een geweldig idee en we hopen dat Apple dit voortaan bij alle modellen gaat doen. De Super Retina-resolutie helpt ook mee om te zorgen dat alles op het scherm scherper oogt, zoals bij het bekijken van foto’s.

Apple’s eerste OLED-scherm is een goed begin

Dit is Apple’s eerste OLED-scherm in een iPhone en als je de sensatieverhalen in de kranten hebt gelezen spookt er nu één gedachte door je hoofd: inbranden! 😱 Apple heeft in een supportartikel uitgelegd wat de beperkingen van OLED-schermen zijn en één daarvan is dat er een restbeeld kan ontstaan als je langere tijd dezelfde afbeelding in hoog contrast bekijkt. Of de iPhone X daar erg gevoelig voor is, zul je eens aan bezitters van de eerste generatie Apple Watch moeten vragen. Als ze daarop steeds dezelfde wijzerplaat hebben gebruikt zou er onderhand ook sprake moeten zijn van inbranden. Het zou kunnen optreden als je de virtuele thuisknop continu gebruikt. De Google Pixel 2 XL bleek er al binnen een paar dagen last van te hebben, maar daarbij bleek het (door LG gemaakte) OLED-scherm van mindere kwaliteit.

iPhone X review: close-up

Het is nog te vroeg om er wat betreft de iPhone X over te kunnen oordelen, al snappen we wel dat sommige mensen gealarmeerd raken door de verhalen. Je koopt toch een vrij duur toestel en ook al heeft Apple aangegeven dat ze extra maatregelen hebben genomen, je weet nooit hoe het uitpakt op lange termijn. Dat is het lot van de early adopter: je hebt bij zo’n nieuw toestel te maken met onzekerheden en als je de sprong niet aandurft of bang bent voor kinderziektes kun je beter wachten.

Bij LCD heeft Apple jarenlang kunnen optimaliseren, waardoor ze het beste LCD-scherm in een smartphone hebben kunnen ontwikkelen. Bij OLED staan we nog maar aan het begin. Samsung en LG zijn er al een tijdje mee bezig, maar ook zij worstelen nog met een aantal beperkingen zoals de kleurweergave. Samsung-schermen zijn bijna altijd overdreven verzadigd en zowel bij LG als Google treden er technische problemen op.

Voor Apple is dit nog maar het begin. Het OLED-scherm wordt weliswaar door Samsung gefabriceerd, maar het ontwerp en de ontwikkeling is in eigen huis gedaan. De kwaliteit van het scherm is daardoor grotendeels te danken aan Apple. Het bedrijf heeft voor een zogenaamde PenTile pixel layout gekozen, een speciale manier om de pixels uit te lijnen voor de best mogelijke beeldkwaliteit. Elke pixel van de X wordt naar eigen zeggen afzonderlijk gekalibreerd, voordat het toestel de fabriek verlaat en dat is bijzonder. Andere fabrikanten doen dat helemaal niet of doen alleen een steekproef.

iPhone X eerste indruk Face ID testen

De eerste indruk is veelbelovend: het scherm is scherp, helder en met realistische kleuren, zonder het overdreven neon-achtige kleureffect dat je vaak bij Samsung ziet. Dit een scherm waarbij je niet meer terug wil naar een lagere resolutie. Het Super Retina Display houdt in dat je een pixeldichtheid van 458ppi hebt (voorheen 326ppi op de standaardmodellen). Concurrerende merken gaan vaak nog iets verder, maar we moeten DisplayMate gelijk geven dat het qua beeldscherpte en kleurweergave niet veel beter kan. Apple heeft meteen al bij dit eerste OLED-scherm de lat hoog gelegd. Apple heeft er waarschijnlijk goed aan gedaan om voor Samsung te kiezen en niet voor LG. Hoewel LG een goede reputatie heeft als het om OLED-tv’s gaat, is Samsung verder gevorderd als het om smartphoneschermen gaat.

Verdere verbeteringen: True Tone, HDR

Apple’s True Tone, waardoor de kleurtemperatuur zich aanpast aan de omgeving, is een mooie aanvulling die we eerder alleen op de iPad Pro zagen. Je merkt het vooral als je het uitschakelt: het scherm ziet er dan opeens veel koeler uit. Een veel grotere verbetering is ondersteuning voor HDR, waarbij de iPhone X zowel Dolby Vision als HDR10 aankan, net als de nieuwste Apple TV. In iTunes vind je ondertussen al honderden films om het te testen en ook Netflix biedt HDR-content aan. Het is de grootste verbetering sinds HD, vooral voor mensen die veel films kijken op hun iPhone. Apple heeft gekozen voor een beeldverhouding van ongeveer 19:9, vergelijkbaar met concurrenten Samsung en LG, maar bij de iPhone heb je uiteraard wel te maken met de afgeronde hoeken en het ‘hapje’ aan de zijkant van je filmbeeld.

iPhone 8 review met nieuwe wallpaper

We begrepen van Apple dat ze tot het uiterste zijn gegaan om de kleuren correct te krijgen, om het uitgewassen of sterk verzadigde effect te voorkomen dat je bij andere toestellen ziet. Er mag daarom ook geen kleurverschil zichtbaar zijn als je toestellen naast elkaar legt. De kleuren zijn precies gekalibreerd, zodat alles er zo natuurlijk mogelijk uit ziet.

Dat je het toestel kunt activeren door op het scherm te tikken is nieuw op de iPhone X, als aanvulling op til op om te activeren / raise to wake. Dit is zo logisch, dat we eigenlijk verbaasd zijn dat het op eerdere toestellen ontbreekt.

iPhone X en de ‘notch’

Een van de meest controversiële designkeuzes van de iPhone X is de ‘notch’, oftewel de zwarte hap bovenin het scherm. Deze verbergt de sensoren en lenzen die nodig zijn voor de TrueDepth-camera. Die notch is op beide toestellen zwart, ook op de zilverkleurige variant van de iPhone X. Ons stoort het niet direct bij apps die je in portretmodus gebruikt, maar bij apps die je in landscape gebruikt kan het soms wat storend zijn. Bijvoorbeeld bij het kijken van films: er is dan steeds een hap uit de zijkant van je beeld. Apps kunnen een zwarte balk links en rechts krijgen, waardoor het effectieve schermoppervlak zelfs wat kleiner uitvalt dan op de 8 Plus. Door de ronde hoekjes valt er een stuk weg van foto’s en video’s die je schermvullend wilt bekijken.

iPhone X review: info rondom de notch

Apple had in plaats van de ‘notch’ ook kunnen kiezen voor een volledig zwarte balk, maar ze gebruiken de twee ‘oren’ aan weerskanten nu op een nuttige manier voor gebruikelijke symbolen zoals tijdstip, batterij-icoon en signaalsterkte. Apple wil de notch niet verbergen, maar lijkt het te vooral te willen omarmen. Dat het qua publiciteit is gelukt, blijkt wel uit het feit dat Samsung de notch al in een reclamefilmpje heeft opgenomen. Het is bedoeld om Apple belachelijk te maken, maar eigenlijk laat Samsung er vooral mee zien hoe invloedrijk Apple (nog steeds!) is.

De notch levert wel wat uitdagingen op voor appontwikkelaars. Ze moeten rekening houden met meer richtlijnen om hun apps aan te passen voor het bovenste deel van het scherm. Er is een ‘veilig’ gebied waarin knoppen en andere bedieningselementen staan. Buiten dit gebied mogen geen belangrijke knoppen staan. Afhankelijk van de manier waarop apps zijn gemaakt (en de hoeveelheid budget die een ontwikkelaar heeft) kost het meer of minder moeite om apps aan te passen. Heb daarom wat geduld bij apps van kleine, zelfstandige ontwikkelaars. Jouw lollig bedoelde opmerking “Fix dit!” zal waarschijnlijk niet in goede aarde vallen en eerlijk gezegd: bij de meeste apps stoort het ook niet dat er nog wat zwarte balkjes zijn. Dat lost zich in de loop van de tijd vanzelf wel op.

Gezichtsherkenning met Face ID op de iPhone X

Dit is er nieuw:

  • Face ID is een compleet nieuwe functie op de iPhone X.
  • Gezichtsherkenning via TrueDepth-camerasysteem is ook geschikt voor andere toepassingen.
  • Privacy-modus voor notificaties: alleen de eigenaar kan de inhoud van meldingen zien.

Eerste indruk iPhone X

Sinds 2013 zijn we gewend om de iPhone te ontgrendelen met Touch ID en dat is zodanig tweede natuur geworden dat je er niet meer over na hoeft te denken. Bij de iPhone X is alles anders. Er is geen thuisknop waarmee je altijd terug kunt naar het beginscherm en je zult je toestel moeten ontgrendelen met je gezicht. Het mooie is dat het bijna naadloos werkt: zodra je naar het scherm kijkt zie je het hangslotje bovenin het scherm open gaan. Je moet nog wel even het balkje onderin het scherm omhoog vegen, maar om het proces iets te versnellen kun je al beginnen met vegen voordat de camera klaar is.

Het meest spectaculaire is eigenlijk dat je Face ID in het donker kunt gebruiken. Omdat de sensor gebruik maakt van infrarood is er geen verlichting nodig.

Face ID instellen.

Uiteraard hebben we dit uitgebreid getest. Al bij het instellen maakte Face ID een goede indruk. Het kost nauwelijks moeite: je draait twee keer je gezicht rond en dat is het. De 3D-metingen komen op een beveiligde chip op de iPhone te staan. Die gegevens kunnen dus niet zomaar uitlekken en je kunt het systeem ook niet zomaar foppen. Het gaat sneller dan Touch ID en het is volgens Apple ook een stuk veiliger.

Op internet zijn al genoeg filmpjes te vinden van mensen die met tweelingen, theatermaskers, foto’s en allerlei vermommingen hebben geprobeerd om het systeem te foppen, dus het leek ons niet nodig om dat nog eens te herhalen. Wel zijn we met gangbare attributen zoals sjaals en brillen aan de slag gegaan, met wisselende resultaten. Zonnebrillen die geen infrarood doorlaten werken niet en als je een sjaal voor je mond doet werkt het ook niet. Een bivakmuts of een motorhelm met kinbeugel is ook geen goed idee. Maar motorrijders hadden bij Touch ID ook al moeite met ontgrendelen, omdat je steeds je handschoenen uit moet doen.

iPhone X review: Face ID

Privacy voor notificaties

Als Face ID een paar keer mislukt moet je de pincode invoeren, net als bij Touch ID. Een van de meest verrassende dingen die je kunt demonstreren is hoe de iPhone X omgaat met notificaties. Als je een vergrendeld toestel aan een vriend laat zien, krijgt die alleen notificaties met de tekst ‘Melding’ te zien. Maar zodra jouw gezicht in beeld komt, klappen de meldingen uit en zie je de volledige tekst. Dit is een voordeel als je je telefoon op tafel hebt liggen en iemand meekijkt. Alleen als jij het wil zijn de meldingen leesbaar. Tof dat Apple daaraan gedacht heeft en het ziet er ook leuk uit als de meldingen alleen voor jou zichtbaar zijn.

De gezichtsherkenning komt automatisch in actie als de drie belangrijkste onderdelen van je gezicht in beeld zijn: je neus, kin en ogen. Het helpt daarbij als je ietwat overdreven naar het scherm staart. Een veelgestelde vraag is hoe Face ID werkt als je niet naar het scherm kijkt. We hebben een tip geschreven over hoe Face ID met aandacht werkt.

Klik om inhoud van YouTube te tonen.
Learn more in YouTube’s privacy policy.

Eventueel kun je uitschakelen dat voor Face ID aandacht vereist is, bijvoorbeeld als je blind bent. Dit maakt het systeem sneller, maar ook minder veilig, omdat je gezicht in dat geval ook gescand kan worden terwijl je aan het slapen bent. Hieronder zie je hoe je het kunt uitschakelen.

We hadden vooraf gehoopt dat het ontgrendelen net zo snel zou gaan als bij Touch ID. Maar dat is niet zo en dat heeft te maken met een aantal factoren. Ten eerste heeft de camera gewoon wat tijd nodig om de 30.000 meetpuntjes door te rekenen. Het analyseren van een 3D-gezicht kost meer rekenkracht dan het checken van een vingerafdruk. We zijn wat Touch ID betreft ook verwend geraakt, want op een gegeven moment was het een veelgehoorde klacht dat Touch ID veel te snel werkte, waardoor mensen hun notificaties niet meer konden lezen.

Ten tweede moet je bij Face ID steeds vanaf de onderkant van het scherm omhoog vegen. Het is een extra stap die bij Touch ID niet nodig was.

Een derde bezwaar is dat Face ID minder controle hebt. Bij Touch ID leg je je vinger op de scanner en je weet dat er op dat moment één scanpoging gaat plaatsvinden, waarbij er bijna 100% kans op succes is. Face ID is minder robuust in de werking: het is weliswaar veiliger, maar er is ook meer kans dat de scan mislukt. Dat kan allerlei redenen hebben: omdat je gezicht niet goed in beeld was, omdat er andere mensen over je schouder hebben meegekeken of omdat je niet lang genoeg naar het scherm keek. Face ID leert van fouten en past zich aan als je gezicht gaandeweg verandert. Laat je je baard groeien of gebruik je nieuwe make-up of een nieuwe bril, dan is dat geen probleem. Ingrijpende wijzigingen zoals een ooglapje vereisen wel dat je opnieuw Face ID instelt, maar zoals gezegd: dat is een makkie en binnen een minuut gelukt. Dat Face ID moeite heeft met vermommingen zoals maskers en spiegelende zonnebrillen is maar goed ook: we hebben liever dat het systeem iets te streng is, dan dat iemand ongevraagd toegang kan krijgen.

Een voordeel van Face ID is dat je je iPhone in de winter gemakkelijker kunt ontgrendelen als je (touchscreen)handschoenen draagt. Ook natte vingers zijn geen probleem meer.

Je kunt op dit moment al diverse apps proberen met Face ID. Zoals je hieronder ziet werkt het al met de ING-app:

ING Bankieren Face ID

Het is jammer dat Face ID maar met één gezicht werkt, maar toch vinden we dit geen onoverkomelijk probleem. Waarschijnlijk is dat vanwege de snelheid gedaan, omdat het scannen van twee gezichten langer zou duren. Bij zo’n persoonlijk apparaat als de iPhone is het te begrijpen dat Apple hiervoor heeft gekozen. Bij dagelijks gebruik is het belangrijk dat het voor jouw eigen gezicht snel werkt. Het zal vast niet meermaals per dag gebeuren dat je partner iets op je iPhone moet opzoeken en het invoeren van een pincode is dan ook niet onoverkomelijk. Het wordt anders als Apple op gedeelde apparaten zoals de iPad Face ID gaat invoeren, zoals er in het geruchtencircuit wordt beweerd.

Batterijduur: echt 2 uur extra?

Dit is er nieuw:

  • Apple claimt 2 uur langere batterijduur in vergelijking met iPhone 7
  • Batterij bestaat uit twee accudelen

Apple belooft dat de iPhone X “twee uur langer meegaat” dan de iPhone 7. Dat blijkt overigens niet uit de technische specs van beide toestellen, want daarin noemt Apple in beide gevallen 12 uur. Ook is de claim wat lastig te controleren, want we weten niet onder welke omstandigheden dit is getest en wat Apple als ‘normaal dagelijks gebruik’ beschouwt. Die twee uur extra zien we niet terug tijdens onze gebruikstest: we hebben meerdere dagen achtereen de iPhone gebruikt op een manier de we gewend zijn: regelmatig op het scherm kijken en apps starten, dingen opzoeken, even muziek luisteren en een filmpje kijken. Dit is normaal gebruik voor een (ietwat smartphone-verslaafde) iCulture-redacteur en leverde een gemiddelde gebruiksduur van rond de 12 uur op, net als in onze iPhone 8 review.

Apple belooft 21 uur bellen en 60 uur muziek luisteren via de iPhone X. Toch zul je de verbeterde batterijduur vooral merken als je duistere video zit te kijken. Dankzij het OLED-scherm worden alle pixels individueel opgelicht, dus als je naar beelden met veel zwart kijkt zou het toestel zuiniger moeten zijn. Juist daarom vinden we het jammer dat Apple nog steeds geen officieel donker thema heeft ingevoerd. Via een omweg is het wel mogelijk om een donkere modus in te stellen via de toegankelijkheidsinstellingen. Daarbij worden de kleuren slim omgekeerd, zodat foto’s er nog wel normaal uit zien.

iPhone X review: toestel in de hand

Het is op dit moment wat te vroeg om harde conclusies te kunnen trekken over de belangrijkste factoren die de batterijduur bepalen: komt het vooral door de dubbele batterij of levert het OLED-scherm de grootste bijdrage? En is op dat punt nog verbetering mogelijk? Bij OLED heeft Apple nog niet alle denkbare optimalisaties kunnen doorvoeren, zoals voorgaande jaren bij de LCD-schermen. En in hoeverre leidt het grotere scherm met de hogere resolutie tot meer verbruik? Dat is het beste te bekijken op het moment dat Apple meer toestellen met OLED-scherm uit heeft gebracht. We merken in ieder geval weinig verschil in batterijduur tussen de iPhone 8 en de iPhone X, dus voor mensen die een 5,5-inch Plus-model gewend zijn kan de batterijduur een stap terug zijn.

iPhone X, draadloos opladen en snelladen

Dit is er nieuw:

  • Snelladen met USB-C-laders
  • Draadloos opladen op maximaal 7,5 Watt (sinds iOS 11.1, daarvoor 5 Watt)

Snelladen en draadloos laden met de iPhone X

De iPhone X ondersteunt ook snelladen en draadloos laden. Sinds iOS 11.1 is het mogelijk om op een hoger vermogen van 7,5 Watt draadloos te laden, terwijl dit voorheen beperkt was tot 5 Watt.

Om de snelheid van opladen te vergelijken hebben we de batterijpercentages gemeten na 15 en 30 minuten opladen met vier verschillende methoden. We gebruikten hiervoor de 5 Watt-stroomadapter die standaard wordt meegeleverd, een 12 Watt iPad-lader, een 29 Watt USB-C-snellader die bij de MacBook wordt geleverd en een 7,5 Watt draadloze oplader van Mophie.

Na 15 minuten:
De 29 Watt USB-C snellader is de duidelijke winnaar met een batterijstatus van 30 procent, gevolgd door de iPad-adapter op 20 procent. De 5 Watt-adapter (10 procent) en Mophie-lader (7 procent) zijn duidelijk het traagst.

Na 30 minuten:
De snellader zit op 50%, de iPad-adapter rond de 40%. De tragere laders zaten nog niet eens op 20%. In totaal duurde het 2,5 uur om met deze twee tragere methoden de batterij volledig op te laden, terwijl je met de snellere methoden al na iets meer dan 1 uur klaar bent. Een alternatief is dat je gebruik maakt van een USB-C-kabel of Lightning-kabel aangesloten op de Mac, want dat gaat nog net een tikje sneller dan via Apple’s 5 Watt-lader.

We vinden het nog steeds vreemd dat Apple bij het duurste toptoestel zo’n matige 5 Watt lader meelevert.

iPhone X review: Animoji

Snelladen is een uitkomst als je snel de deur uit moet, maar het kan belastender voor je accu zijn omdat er meer hitte wordt geproduceerd, waardoor de levensduur van je accu sneller achteruit kan gaan (bron) Als je de tijd hebt kun je daarom beter rustig opladen.

De iPhone X werkt met alle opladers die de Qi-standaard ondersteunen. Er zijn goedkope merken die ook werken, maar als je zuinig bent op je toestel raden we aan om modellen te kiezen met Qi-keurmerk. Dat hoeft niet veel te kosten, want de IKEA-laders van €15 hebben ook zo’n logo onderop.

Nu we al wat langer bezig zijn met draadloos opladen merken we dat het vooral gemak biedt: even je iPhone op een lader leggen gaat bijna automatisch. Je moet alleen niet verwachten dat het erg snel gaat. Voor ‘s nachts kan het erg prettig zijn, omdat je niet naar kabeltjes hoeft te grabbelen als je al in bed ligt. Wel moet je zorgen dat het toestel goed uitgelijnd op de draadloze oplader ligt, anders word je wakker met een lege batterij. Draadloze iPhone opladers met rubberen antisliprand zoals die van Mophie en Xtorm zijn prettiger in gebruik dan die van IKEA, die alleen een klein rubberachtig plusje hebben. Bij binnenkomende trilnotificaties glijdt je toestel dan sneller van de lader.

Draadloos opladen met hoesjes bleek geen probleem, maar je moet oppassen bij hoesjes die vakjes voor pasjes achterop hebben. Niet alleen vergroot dit de afstand tussen iPhone en oplader, maar sommige (oudere) magneetpasjes kunnen door het opladen onbruikbaar worden.

Vernieuwde iPhone X-camera’s

Dit is er nieuw:

  • Optische beeldstabilisatie voor beide camera’s aan de achterkant
  • TrueDepth-camerasysteem aan de voorzijde
  • Portretfunctie op de frontcamera’s

Daarnaast, net als in de iPhone 8 Plus:

  • Portretmodus werkt nu met HDR en flitser
  • Portretmodus is voorzien van nieuwe belichtingsfilters
  • Optische beeldstabilisatie (ISP) met hogere doorvoersnelheid
  • ISP zorgt zelf voor ruisonderdrukking, voorheen gebeurde dat door de CPU
  • Grotere sensor, daardoor betere beeldkwaliteit.
  • Verbeterde dynamische range.
  • Voor video’s: verbeterde beeldstabilisatie, betere videocompressie en hogere framerates.
  • Sterk verbeterde HDR, waardoor de functie nu standaard ingeschakeld staat.
  • Slow sync flash, daardoor betere beeldkwaliteit bij matige lichtomstandigheden.
  • 83% snellere datadoorvoer voor de groothoek- en telefotolens, gunstig bij filmen in hoge framerates.
  • Verbeterde huidtinten.

Liefhebbers van fotografie hebben dit jaar keuze uit twee nieuwe modellen: de iPhone 8 Plus (review) en de iPhone X. Beide hebben twee 12-megapixelcamera’s aan de achterkant: een groothoek- en een telefoto-lens. Het grote verschil op de iPhone X is dat beide camera’s optische beeldstabilisatie (OIS) hebben. Dit helpt bij het maken van foto’s onder matige lichtomstandigheden en komt ook van pas als je graag macrofoto’s maakt. De camera werkt met een tragere sluitersnelheid en krijgt daardoor meer licht binnen, terwijl je minder last hebt van het trillen van je hand. Dat de camera’s verticaal zijn geplaatst zou kunnen helpen bij augmented reality-toepassingen, maar het is ook goed mogelijk dat er extra ruimte nodig was vanwege de TrueDepth-camera.

iPhone X camera-review: badeendje met portretbelichting

iPhone X camera-review: badeendje met portretbelichting

De iPhone X heeft als enige een TrueDepth-camera aan de voorzijde, bestaande uit een 7-megapixel camera, een infraroodcamera en een hele reeks sensoren. Die komen op meerdere manieren van pas – niet alleen voor gezichtsherkenning. Zo beschik je over dezelfde portretfuncties die ook aan de achterkant zitten, inclusief de nieuwe portretbelichting waarbij je je gezicht (of badeendje) wat meer of minder kunt uitlichten. Dit werkt op exact dezelfde manier als met de camera’s aan de achterkant, al is de kwaliteit nét iets minder omdat het aantal megapixels later ligt en er in feite maar één ‘normale’ camera aanwezig is). Ook bij portretbelichting speelt de ISP een rol.

Apps die al gebruik maken van de TrueDepth-camera zijn er nog nauwelijks. We probeerden Snapchat, FaceApp en uiteraard de Animoji in iMessage. Snapchat projecteert op vrij indrukwekkende wijze een masker op je gezicht, al waren er op het moment van testen nog maar vier stuks beschikbaar. Daardoor is het even leuk om te proberen, maar ben je er ook snel weer op uitgekeken.

FaceApp, de app die je gezicht laat lachen en andere aanpassingen doet, is dankzij de 3D-beelden beter in staat om de lijnen van je gezicht te herkennen, maar het voegt geen nieuwe functies toe. Waar we op wachten zijn echt nuttige apps waarmee je virtuele kapsels, brillen en make-up kunt testen. Bij de toepassingen die we al wel konden proberen zijn we zeker onder de indruk hoe goed de camera je gezichtsbewegingen volgt.

iPhone X review: camera

Alle andere verbeteringen vind je ook op de iPhone 8 Plus. Zie daarvoor ook onze iPhone 8 Plus review. Het gaat dan bijvoorbeeld om de grotere sensor, slow sync flash, ruisonderdrukking door een gespecialiseerde image signal processor (ISP) en een Neural Engine die je helpt bij het maken van portretfoto’s. De Neural Engine herkent ook welk object je wilt fotograferen en kiest dan de juiste instellingen voor automatische witbalans, focus en belichting. HDR-foto’s zijn nu standaard ingeschakeld, waarbij de iPhone bepaalt of het nodig is. Daardoor tonen foto’s veel meer detail, ook bij lichte plekken en schaduwen. De resolutie van de camera’s aan de achterkant is nog steeds 12-megapixel, maar het diafragma is verbeterd van van ƒ/2.8 naar ƒ/2.4.

iPhone X review: camera met overzichtsfoto

Wat video betreft kun je nu 4K video op 24fps, 30fps of 60fps opnemen en bij slow motion kun je nu kiezen voor 1080p op 240fps.

Al dat moois komt goed tot z’n recht op het OLED-scherm, waarop eigenlijk elke foto er beter uit ziet. Het scherm is ook perfect voor augmented reality: omdat het bijna tot aan de rand loopt lijkt het alsof je in een andere wereld gezogen wordt. Apple heeft niet alleen de camera’s maar ook de interne gyroscoop en accelerometer speciaal aangepast voor AR.

Hardware en performance van de iPhone X

De iPhone X heeft dezelfde chipset als de iPhone 8 en iPhone 8 Plus. Feitelijk betekent dit dat de iPhone wordt aangestuurd door de nieuwe 64-bit A11 Bionic-chip met M11-bewegingscoprocessor, een 30% snellere GPU (graphics processing unit) die door Apple zelf is gebouwd, Neural Engine (voor machine learning) en 3GB RAM. Voor de technici: de A11-chip heeft twee performance cores die 25% sneller zijn dan in de A10 en vier high-efficiency cores die volgens Apple maar liefst 70% sneller zijn. Een belangrijk onderdeel van de chipset is de Neural Engine. Dit is een speciale chip voor machine learning. Machine learning wordt onder andere gebruikt bij de portretbelichting bij de portretstand op de iPhone X. Met CoreML, een tool voor ontwikkelaars, kunnen ook zij machine learning toepassen in hun apps.

Door de kracht van de chip en de combinatie met machine learning, kan de iPhone X heel veel zaken direct op het toestel regelen. Zoals eerder gezegd, zie je dit bijvoorbeeld in de portretbelichting terug. De iPhone X is daarmee niet alleen de snelste iPhone ooit, maar ook de meest intelligente. Bij portretbelichting ziet de iPhone bijvoorbeeld waar hij zich op moet focussen en past daar de belichting op aan. Het komt erop neer dat alle extra chips en kracht ervoor zorgen dat er functies als portretbelichting mogelijk zijn en daarmee onderscheidt de iPhone X zich van de iPhone 7 en oudere toestellen. De komende jaren zal machine learning alleen maar meer toegepast worden, ook door Apple zelf. Denk aan het analyseren van je foto’s, het herkennen van personen en emoties op gezichten, augmented reality en de verbeterde belichting van foto’s.

De 3GB RAM van de iPhone X wordt net als bij de iPhone 8 Plus gebruikt voor de dubbele camera. Ook het grotere OLED-scherm vereist meer werkgeheugen, omdat er meer beelden aangestuurd moeten worden. Het verschil in werkgeheugen tussen de iPhone X (3GB) en de iPhone 8 (2GB) merk je dan ook niet in het dagelijks gebruik. De extra gigabyte werkgeheugen is op de iPhone X meer een noodzaak, zodat de dubbele camera en het scherm goed kunnen functioneren.

Geekbench iPhone X benchmark

Toch is de kracht en de performance niet de hoofdreden om voor de iPhone X te gaan. De iPhone X is exact even snel als de iPhone 8 en de iPhone 8 Plus. Dat zie je dan ook terug in de benchmarks. De iPhone X scoort in de test een score van ruim 4.200 op de single-core en een score van 10.000 op multi-core. Op een paar punten na is dit exact dezelfde score als bij de iPhone 8-serie. In de praktijk betekent dit dan ook dat de iPhone X lekker snel is.

De iPhone X is daarmee een van de snelste smartphones die momenteel verkrijgbaar is. De scores staan ver boven alle andere merken en in combinatie met de afgestemde software, haal je met de iPhone X een echte krachtpatser in huis. Je hoeft echt niet bang te zijn dat de iPhone X over twee jaar traag en achterhaald is, want Apple loopt qua prestaties jaren voor op de concurrentie. Dat is niet alleen onze mening, maar ook die van experts in de industrie.

Er zijn nog enkele andere kleine verbeteringen op het gebied van hardware. Zo zijn de speakers luider dan die van de iPhone 8 en geven ze een beter stereogeluid als je naar video’s kijkt of games speelt. Het komt ook van pas als je telefoongesprekken op de speaker zet. De iPhone X biedt nu net als de iPhone 8 (Plus) ondersteuning voor Bluetooth 5.0 en is daarmee voorbereid op de nieuwste accessoires. De koptelefoonaansluiting ontbreekt ook op dit toestel, maar Apple levert nog wel een verlengstukje mee.

iPhone X review: bediening

Software op de iPhone X: bedienen met nieuwe gebaren

Door het ontbreken van de thuisknop zul je een nieuwe bediening moeten aanleren. Dat is in het begin even wennen. Vooral bij het downloaden van apps gaat je duim vaak ongemerkt toch weer even naar de thuisknop, om de aankoop te bevestigen. Dat werkt nu op een heel andere manier, door tweemaal op de zijknop te drukken (zoals hier). Voor het maken van een screenshot druk je op de zijknop en volume omhoog. Uitschakelen doe je niet zo vaak, dus dat is een kwestie van even nadenken: “O ja, zijknop en volume omlaag”. Het went wel, maar het is niet altijd even logisch. Uitschakelen zou bijvoorbeeld handiger zijn geweest door alleen de zijknop wat langer ingedrukt te houden, net als op de Apple Watch. Maar dat activeert Siri.

Bekijk ook

Zo gebruik je de zijknop van de iPhone

De zijknop op de nieuwste iPhones (vanaf de iPhone X) biedt andere bedieningsopties. In deze tip lopen we langs hoe je deze zijknop gebruikt.

Bijna alle andere veelgebruikte handelingen werken nu met veegbewegingen en die zijn gelukkig wel een stuk intuïtiever. Door horizontaal te vegen over het balkje onderin het scherm kun je wisselen tussen apps. Voorheen drukte je daarvoor tweemaal op de thuisknop. Apps afsluiten door omhoog te vegen en het tevoorschijn halen van het Bedieningspaneel vanuit de rechter bovenhoek heb je ook in no-time in de vingers. Het gaat soepel, alsof je het al jaren doet. Vanwege de ‘notch’ zijn niet alle statusicoontjes bovenin het scherm meer zichtbaar. Bluetooth, locatie, wekker en batterijpercentage zie je bijvoorbeeld pas als je het Bedieningspaneel opent. Op het toegangsscherm zie je nu snelkoppelingen naar de zaklamp en de camera. Die krijg je ook te zien als je het voormalige berichtencentrum opent. Je activeert zaklamp en camera met 3D Touch.

Bekijk ook

Bereikbaarheid: zo bedien je makkelijker de bovenkant van je iPhone-scherm

Dankzij de functie Bereikbaarheid zijn ook de bovenste delen van je iPhone-scherm binnen handbereik. Het scherm schuift naar beneden, waardoor je makkelijker bij de bovenste knoppen kunt. Hoe werkt deze functie en hoe schakel je het uit?

Veel dingen blijven toch ook hetzelfde, zoals het beginscherm met de appicoontjes. Swipe-to-unlock is zelfs terug, al veeg je nu vanaf de onderkant van het scherm. Alle taken die je met de thuisknop uitvoerde doe je nu met een veegbeweging of met de zijknop. Vooral het wisselen tussen apps wordt daarbij snel tweede natuur. Je kunt gemakkelijk tekst kopiëren en plakken van de ene naar de andere app, door even zijwaarts te vegen.

Erg positief vonden we de nieuwe manier om in iOS 11 over te stappen naar een nieuwe iPhone. Je legt beide iPhones naast elkaar, voert je pincode in en alle belangrijke instellingen worden automatisch overgenomen. Ook als je hebt gekozen voor een schone installatie. Je hoeft dus niet meer twintig, dertig schermen door te werken om je voorkeuren vast te leggen.

iPhone X review: Animoji

Augmented reality en animoji in iOS 11

Nu de TrueDepth-camera aan de voorkant ook diepte kan zien, opent dit veel meer mogelijkheden voor selfies, gezichtsherkenning en augmented reality. We hebben al nieuwe gezichtsmaskers van Snapchat gezien, een app waarmee je brillen kunt passen en niet te vergeten de animoji. Deze functie is te vinden in de Berichten-app en zorgt ervoor dat je kleine filmpjes kunt maken met (dieren)karakters die je gezichtsbewegingen nadoen. De 10 seconden durende filmpjes met spraak kun je naar vrienden sturen, ook als ze geen iPhone X hebben.

Het is een grappige toepassing die je waarschijnlijk niet lang zult blijven gebruiken, maar die mensen wel laat kennismaken met deze vorm van gezichtsherkenning. Dit is nog maar het begin. Je zou het kunnen vergelijken met Photo Booth: die grappige fotofunctie zit al heel lang op de Mac en je zult het niet elke dag gebruiken, maar iedereen weet wel dat het bestaat. De mogelijkheden van augmented reality en gezichtsherkenning zijn eindeloos: van het proberen van kapsels en brillen tot zelf rondlopen in een verhaal. En niet te vergeten: Animoji karaoke.

iPhone X review: Animoji

Alternatieven voor de iPhone X

Kijk je naar alternatieven voor de iPhone X, dan zijn er meerdere toestellen die in aanmerking komen. Ten eerste Apple’s eigen iPhone 8 en iPhone 8 Plus. Daarnaast zijn er de toptoestellen van Samsung, Google, Huawei en LG.

iPhone 8 en 8 Plus

We vertelden het al eerder in onze reviews van beide toestellen: er zitten vele nieuwe functies op die je ook bij de iPhone X vindt, zoals draadloos opladen en de supersnelle A11 Bionic-processor. Eigenlijk komt geen smartphone van een ander merk daarbij in de buurt. Dus zoek je ‘iets dat op de iPhone X lijkt’ maar dat een stuk goedkoper is, dan zijn de iPhone 8 (als je een compact formaat zoekt) of de iPhone 8 Plus (als je de nieuwe camerafuncties wilt) de grootste aanrader.

Een andere optie is om bij de concurrentie te kijken, maar je zult dan wel wat vaker compromissen moeten sluiten. De iPhone heeft enorm krachtige hardware, de camera’s zijn uitstekend en de kwaliteit van de materialen is top. Bovendien werkt Face ID gezichtsherkenning veel nauwkeuriger dan de gezichtsherkenning die tot nu toe op Android-toestellen is verschenen. Android-fabrikanten werken wel aan betere alternatieven, maar volgens experts heeft Apple zeker twee jaar voorsprong wat de technologie van de TrueDepth-camera betreft. Bij de iPhone ben je ook verzekerd van jarenlange updates, die snel beschikbaar komen. En als het niet snel genoeg gaat, kun je je altijd nog aanmelden voor de iOS beta’s.

Samsung Galaxy S8

De Samsung-toestellen staan bekend om hun prima OLED-schermen, met veel contrast. De Samsung Galaxy S8 heeft ten opzichte van de X een hogere resolutie en is scherper. Ook de camera van de S8 wordt regelmatig geprezen, als je van de ietwat overdreven kleurverzadiging houdt. Daar komt bij dat de S8 veel goedkoper is, met prijzen van rond de 600 euro. Samsung is minder goed met software, er verschijnen minder vaak updates en de fabrikant levert vaak troep (‘bloatware’) mee.

Google Pixel 2 XL

Baal je van trage Android-updates, dan ben je met de Google Pixel 2 XL beter af: je krijgt meteen alle updates (voor zolang het duurt) en kunt nieuwe functies als eerste proberen, bijvoorbeeld slimmere camerafuncties. Wel zijn er flink wat klachten over het toestel, zoals inbrandproblemen bij het OLED-scherm, vastlopende apps en tikkende geluiden. Google heeft duidelijk minder ervaring met het maken van eigen hardware. Verder zit dit toestel toch een beetje in een niche, waardoor functies nooit echt door het grote publiek opgepikt zullen worden. Google maakt ook de Pixel 2, die compacter is maar wel alle hardware-functies van de 2 XL bevat, zoals de camera.

Huawei Mate 10 Pro

Zoek je een toestel met een joekel van een accu, dan is de Huawei Mate 10 Pro misschien iets voor je. Met de meegeleverde snellaadkabel is de accu in een halfuur alweer voor 50% gevuld. Bij Apple moet je een dergelijke kabel los aanschaffen. Minder goed is Huawei met updates en ze voorzien hun toestellen van een rommelige softwareschil (Emotion UI) dat bij westerse gebruikers niet zo in de smaak valt.

LG V30

Grootste minpunt van de LG V30 is de camera, die niet uitblinkt in beeldkwaliteit en die niet beschikt over extra functies zoals portretmodus, ondanks het feit dat er een dubbele lens in zit. De V30 heeft een vingerafdrukscanner aan de achterkant, voor mensen die nog geen afscheid kunnen nemen van Touch ID. Wat de overige hardware betreft is de V30 wel een aanrader en ook de software is acceptabel – maar het is geen iOS.

Voor wie is de iPhone X bedoeld?

De iPhone X is bedoeld voor mensen die extra willen betalen om het allernieuwste te proberen, om nu alvast te ervaren hoe de iPhone zich de komende jaren gaat ontwikkelen. De iPhone X is ook bedoeld voor mensen die het niet erg vinden om nieuwe bediening aan te leren.

Eerste indruk iPhone X

En voor wie niet?
Voor mensen die de iPhone X nog iets te geavanceerd vinden zijn er de iPhone 8 en iPhone 8 Plus: twee uitstekende toestellen met vertrouwde thuisknop en Touch ID. Je mist dan Face ID en het OLED-scherm, maar veel andere functies zoals draadloos opladen en de snelle A11-processor zijn identiek.

https://www.iculture.nl/iphone/keuzehulp/

Of de iPhone X z’n geld waard is, is eigenlijk geen vraag. Ja, dit is de duurste iPhone ooit, maar gezien de enorme hype en de lange iPhone X levertijden hebben veel mensen de knoop al doorgehakt. Ze willen dit toestel hebben. Anderen zullen misschien zeggen dat je bij de concurrentie ook toestellen met OLED-scherm en gezichtsscanner vindt, voor een veel lagere prijs. Maar het complete pakket inclusief hardware, software en gebruikservaring is voor veel mensen blijkbaar de premium prijs waard.

Conclusie iPhone X review

De iPhone X is een ambitieuze stap vooruit voor Apple. Elke nieuwe generatie iPhone is ‘de beste die tot nu toe gemaakt is’, maar de afgelopen jaren betekende dat vooral dat er voorzichtige stapjes vooruit werden gemaakt. Met de iPhone X neemt Apple opeens een reuzensprong. Ze overdrijven niet door te zeggen dat hiermee de volgende tien jaar wordt ingeluid. Dit toestel voelt verrassend nieuw en functies zoals Face ID werken opmerkelijk goed, zonder dat er veel klachten optreden. Het kostte ons weinig moeite om te wennen aan de nieuwe bediening tijdens het dagelijkse gebruik.

Het grote, bijna randloze scherm is prachtig, de glazen behuizing met stalen rand oogt meer ‘premium’ dan ooit en de gezichtsherkenning maakt allerlei nieuwe toepassingen mogelijk. Apple mag dan niet de eerste zijn met sommige functies, maar ze laten hiermee opnieuw zien dat gehaast dingen invoeren om de eerste te zijn niet altijd de beste strategie is. De iPhone X is een plezier om te gebruiken en voelt allerminst als een beta-product.

Score

9

iPhone X

iPhone X

€1159

Voordelen +

  • Mooi design met roestvrij stalen rand en veel glas
  • Groot scherm in compacte behuizing
  • Prettig afleesbaar OLED-scherm in hoge resolutie
  • Supersnelle A11 Bionic-chip
  • Face ID, gezichtsherkenning en TrueDepth-camera bieden allerlei nieuwe mogelijkheden
  • Uitstekende camera’s, zowel aan voor- als achterzijde
  • De X is dé innovatieve nieuwe iPhone waar Apple-fans op zaten te wachten

Nadelen -

  • Hoge prijs
  • Nieuwe knopacties vergen wat tijd om te wennen
  • Draadloos opladen biedt gemak, maar gaat niet erg snel
  • Glazen achterkant maakt toestel gevoeliger voor breuk
  • Face ID is in sommige situaties (bijv. blinden) minder handig
  • De ‘notch’ valt op, vooral in apps die je in landscape gebruikt
  • Niet geschikt voor mensen die ‘proven technology’ willen

iPhone X kopen

Je kunt de iPhone X kopen vanaf €1.159,- voor de versie met 64GB of €1.329,- voor de versie met 256GB opslag. Ben je iemand die alles streamt en foto’s online bewaart, dan heb je waarschijnlijk genoeg aan 64GB. Wil je liever alles offline bewaren, dan is 256GB de betere keuze. De prijs ligt hoger dan bij eerdere iPhones, maar dat komt omdat Apple er zoveel mogelijk vernieuwingen in heeft gestopt, waardoor het toestel ook duurder in productie is. Je kunt nu al de iPhone van de toekomst proberen, maar je betaalt daar wel voor. Om mensen niet het gevoel te geven dat ze verplicht zijn om dit jaar een veel duurder toestel aan te schaffen kun je ook kiezen voor de iPhone 8 of iPhone 8 Plus, voor prijzen die op het gebruikelijke niveau liggen.

Ben je na het lezen van deze iPhone X review ervan overtuigd dat de iPhone X iets voor jou is? Dit toestel is niet meer het allernieuwste, dus bekijk ons overzicht iPhone kopen voor een recenter toestel waar je langer mee vooruit kunt.

Bekijk ook

iPhone kopen in Nederland: prijzen, abonnementen en simlockvrij

Alles over de Apple iPhone kopen in Nederland. Van voordelige iPhone-abonnementen tot leuke deals met sim only: als je een nieuwe iPhone zoekt vind je hier alle tips.

De iPhone X voor de iCulture review is beschikbaar gesteld door Mobiel.nl

Informatie

Laatst bijgewerkt
maart 2024