3D Touch in de Camera-app op iPhone 6s.

Waarom iOS-icoontjes precies dezelfde kromming hebben als Apple-producten

Je ziet het niet meteen, maar sinds iOS 7 hebben de Apple-icoontjes een iets andere ronding. Volgens industrieel ontwerper Mark Stanton zit daar een logisch idee achter: zo komen de rondingen van hardware en software precies overeen.
Michel Lusthof - · Laatst bijgewerkt:

Bij Apple gaat het om de details in producten. Dat is nou eenmaal de reputatie die het bedrijf maar wat graag benadrukt. Die focus op details gaat soms verder dan je misschien zou denken. Wist je bijvoorbeeld dat de icoontjes sinds iOS 7 niet zomaar afgeronde rechthoeken zijn, maar zogeheten ‘squircles‘ (een wiskundige kruising tussen een vierkant een cirkel)? En ook die keuze is niet zomaar, weet productontwerper Mark Stanton. Volgens hem wil Apple daarmee bewust de ontwerpfilosofie van hardware én software gelijk trekken.

De kenmerkende vorm van icoontjes sinds iOS 7

Hardware-ontwerp doorgetrokken naar iOS-icoontjes

In een blog op Hackernoon kijkt Stanton naar het nieuwe ontwerp dat Apple in iOS 7 heeft doorgevoerd. De icoontjes van apps in iOS kregen toen de squircle-vorm. Het verschil is vrij subtiel en wordt het meest duidelijk door bovenstaande afbeelding. De vorm van de icoontjes zien we volgens Stanton duidelijk terug in de hardware die Apple maakt. Opvallend genoeg werd Apple’s productdesigner Jony Ive bij iOS 7 ook verantwoordelijk voor het ontwerp van software, dus het klinkt niet meer dan logisch.

Afronding Mac

Of je nou een Mac, iPhone of iPad in handen hebt, het minimalistische ontwerp met vaak ronde vormen is het eerste dat opvalt. Dit minimalistische ontwerp van Apple-producten moeten we volgens Stanton overigens niet verwarren met simpel. Apples geheim is wat hij noemt ‘curvature continuity‘, waarbij ze ‘tangency‘ vermijden. Dit is het moment waarop een radius een lijn raakt. Hij illustreert het met een vergelijking tussen het oppervlak van een ‘gewone’ laptop en een MacBook Pro.

Een vergelijking tussen de kromming van een laptop en een MacBook Pro

Vloeiender kromming
Het is behoorlijk technisch, maar het komt er in feite op neer dat de kromming van de MacBook Pro-behuizing (rechts) vloeiender is dan die van de laptop links. Dat zie je goed op bovenstaande afbeelding. Bij de MacBook Pro loopt de kromming (curvature) geleidelijk op en weer af, terwijl dat bij de laptop links niet het geval is. Daar zie je telkens dezelfde constante kromming, van 0 naar volledig in één keer. Een geleidelijker verschil in kromming zorgt voor een subtieler effect. Al moet je wel een geoefend oog hebben om het te kunnen zien.

Je ziet de kromming terug bij allerlei hardwareproducten: van de Siri Remote tot de horlogekast van de Apple Watch en van MacBooks tot de afgeronde hoeken van een iMac-scherm.

Opvallend is overigens dat Apple hier blijkbaar veel aandacht aan besteedt bij het ontwerpen van producten, maar dat het hier geen patent op heeft. Elk bedrijf kan het volgens Stanton toepassen. Zijn volledige uitleg vind je op Hackernoon.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 27 januari 2017, 16:26
Categorie Achtergrond
Onderwerpen icoon, ios, mac, ontwerpen

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.