Super Retina op de iPhone X

Onderzoek: ‘iPhone X heeft beste smartphonescherm ooit’

De iPhone X heeft volgens de website DisplayMate het beste smartphonescherm ooit. In een uitgebreide test is gekeken naar allerlei aspecten en de experts waren erg onder de indruk. Het glazen design lijkt echter ook kanttekeningen te hebben.

De iPhone X is Apple’s allereerste iPhone voorzien van een OLED-scherm. De experts van DisplayMate hebben dit OLED-scherm nader bekeken en stellen dat dit het beste scherm is dat ze ooit getest hebben. Maar het glazen design heeft ook zo z’n nadelen.

‘iPhone X-scherm beste ooit’

Terwijl veel fabrikanten al jaren geleden de overstap maakten van LCD naar OLED, is Apple pas dit jaar overstag gegaan met de iPhone X. Dit OLED-scherm is door DisplayMate op allerlei vlakken bekeken, van de kleuren tot de helderheid. DisplayMate geeft complimenten aan producent Samsung, maar vindt dat de hoge kwaliteit toch vooral te danken is aan Apple. Dat het Super Retina-display het beste smartphonescherm ooit is komt volgens DisplayMate vooral door Apple’s Precision Display Calibration, waardoor alles er mooi uit ziet.

Super Retina op de iPhone X

Allereerst merkt DisplayMate het formaat van het scherm op. Met een aspect ratio van 19.5 : 9 heeft het scherm een andere beeldverhouding dan de vorige iPhone-schermen (16 : 9). Dit 2,5K-scherm heeft een pixeldichtheid van 458 pixels per inch. Hierdoor zijn de beelden op het scherm scherper dan ooit en het is volgens DisplayMate dan ook nutteloos om de specificaties nog verder op te schroeven. Het opkrikken van het scherm naar 4K met een nog hogere pixeldichtheid is voor het menselijk oog niet waarneembaar, waardoor het geen toegevoegde waarde heeft. Qua beeldscherpte kan het volgens DisplayMate niet beter.

Kleuren en helderheid
De iPhone X ondersteunt twee kleurengamma’s waar automatisch tussen gewisseld wordt, afhankelijk van het beeld: het standaard sRGB-kleurengamma en het DCI-P3-kleurengamma. Hierdoor zien de kleuren er op de iPhone X altijd goed uit, wat er dan ook op het beeld getoond wordt. DisplayMate prijst Apple voor het implementeren van beide kleurengamma’s en stelt dat alle fabrikanten dit zouden moeten doen, omdat het zorgt voor realistischere kleuren. Hier voegen ze aan toe dat het iPhone X-scherm de meest accurate kleuren geeft dat ze ooit getest hebben. Het scherm zou niet te onderscheiden zijn van perfect, aldus de lovende woorden.

De helderheid bij de iPhone X is de hoogst gemeten helderheid bij een OLED-scherm ooit, met een maximum van 634 nits voor het hele scherm. Qua reflectie meet DisplayMate de laagste waarde ooit (4,5%), waardoor de reflectie dus heel laag is. Het OLED-scherm is ook beter te bekijken vanuit een andere kijkhoek. Normaal verliezen LCD-schermen bij een kijkhoek van 30 graden zo’n 55% helderheid, maar bij de iPhone X is dat volgens DisplayMate slechts 22%. Hierdoor blijft het scherm dus beter zichtbaar als je er niet recht voor zit. Wel is het goed om je te realiseren dat Apple gebruikers heeft gewezen op de beperkingen van OLED. Het gaat om vrijwel onvermijdelijke, normale eigenschappen van OLED-schermen, namelijk het achterblijven van een ghost-beeld als je langdurig een statische afbeelding bekijkt. Het is nog te vroeg om te kunnen oordelen of Apple’s OLED-scherm daarbij beter presteert dan OLED-schermen van andere fabrikanten.

Al met al geeft DisplayMate het scherm van de iPhone X een score A+, de hoogste ooit. Meer details van de uitgebreide test lees je op de website van DisplayMate. Binnenkort lees je in onze eigen iPhone X review wat wij van het nieuwe OLED-scherm vinden. In de tussentijd kun je onze eerste ervaringen met het scherm en met alle andere functies van de iPhone X lezen en bekijken.

Maar het mooie scherm is wel breekbaar

Zo’n mooi scherm moet je goed beschermen, zo blijkt uit een droptest die vandaag op internet circuleerde. We kregen de afgelopen uren meerdere tips toegestuurd over een verontrustende video van verzekeringsmaatschappij SquareTrade. Zij hebben een droptest uitgevoerd, waaruit blijkt dat de iPhone X snel kapot gaat na een val. Ook met een val op de zijkant ziet het er voor de iPhone X niet goed uit. Volgens SquareTrade is de iPhone X de meest breekbare smartphone ooit, met een score van 90. Gek genoeg kreeg de iPhone 8 in een identieke droptest een score van 67, terwijl het gebruikte glas bij beide toestellen hetzelfde is. Dit soort valtesten zijn dan ook niet erg wetenschappelijk. Dat een glazen achterkant sneller breekt dan een aluminium achterkant, lijkt ons wat erg voor de hand liggend. We denken dat het SquareTrade er vooral om gaat extra toestelverzekeringen te slijten.

Wil je geen risico nemen, dan lijkt ons een hoesje voor de iPhone X geen overbodige luxe. Er zijn verschillende hoesjes beschikbaar, waarmee je zowel de voorkant als de achterkant van de iPhone X kunt beschermen. En vanwege de hoge reparatiekosten is het misschien toch te overwegen om voor dit toestel AppleCare+ af te sluiten.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 6 november 2017, 21:15
Categorie iDevices
Onderwerpen iPhone X, scherm
Device iPhone X

Actuele iPhone X deals

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.