Telegram iPhone vernieuwd

Telegram voor iPhone en iPad: alles wat je wilt weten

Alles over Telegram voor iPhone en iPad: lees hoe je deze populaire chatapp gebruikt en wat de verschillen zijn met WhatsApp.

De Telegram iPhone-app is in relatief korte tijd enorm populair geworden als veilig alternatief voor WhatsApp. In deze gids lees je alles over de populaire chatapp Telegram en wat de voordelen en nadelen zijn. Loont het de moeite om over te stappen naar Telegram?


telegram-groot

Telegram: sterke beveiliging

telegram visuele fingerprint Het sterke punt van Telegram en dé reden om de app te gaan gebruiken, is de sterke beveiliging. De berichten worden standaard voorzien van encryptie.

Je kunt ook een ‘geheim gesprek’ starten, waarbij je berichten alleen kan lezen als je over een specifieke code beschikt. Alleen de ontvanger kan met zijn eigen toestel de berichten bekijken. Dit werkt met een visuele fingerprint, zoals te zien is op de foto hierboven. Beide gesprekspartners krijgen een unieke blokjescode te zien en als beide blokjescodes identiek zijn weet je dat de berichten goed beveiligd zijn en dat je je hartsgeheimen kunt intikken. De berichten worden alleen op de twee toestellen getoond, dus het is minder makkelijk om deze berichten af te tappen.

Telegram: Europese app

Telegram is opgericht door de Russische broers Nikolai en Pavel Durov, die eerder het sociale netwerk VK bedachten, een Russische variant van Facebook. Ze werken echter vanuit Duitsland: het hoofdkantoor van Telegram staat in Berlijn en de servers staan op Europees grondgebied. Dit is een belangrijk verschil met WhatsApp, waarvan de servers in de Verenigde Staten staan. Volgens de Amerikaanse wetgeving mogen overheidsdiensten in jouw gegevens kijken. Dat is niet het geval bij Telegram: omdat de servers in Duitsland staan word je beschermd door de Europese privacywetgeving. Ondanks de Russische oprichters werk je dus gewoon met een Europese appaanbieder.

Verschillen Telegram vs WhatsApp

telegram-messenger-stickers-1 Als je WhatsApp gebruikt, zul je moeiteloos kunnen overstappen naar Telegram. De dienst werkt ongeveer hetzelfde: je tikt berichten in en ziet wanneer een bericht is ontvangen en gelezen. Ook zie je of iemand online is en krijg je het tijdstip te zien waarop iemand voor de laatste keer online is geweest. Je kunt naast berichten ook foto’s, video’s, gesproken berichten, documenten en locaties vesturen. In beide apps kun je groepsgesprekken voeren.

Toch zijn er ook verschillen: in Telegram vind je stickers, in WhatsApp niet. Maar het grootste verschil heeft te maken met de versleuteling van berichten: die is in Telegram standaard ingeschakeld, in WhatsApp niet. Belangrijk is ook dat Telegram een open protocol heeft, zodat er allerlei aanvullende diensten mogelijk zijn. Telegram kan bestanden tot maar liefst 1,5GB versturen. Deze bestanden blijven in de cloud bewaard, zodat ze vanaf meerdere apparaten te downloaden zijn.

Telegram heeft een desktopversie, zodat je vanaf de computer met je vrienden kunt chatten. Ook WhatsApp heeft inmiddels via WhatsApp Web een desktopvariant.

Telegram in gebruik

Telegram Messenger iPhoneAls je Telegram hebt geïnstalleerd, krijg je een lijst met contactpersonen te zien. Dit zijn mensen die al een account hebben bij de dienst. Je kunt in deze lijst vrienden blokkeren en een groepsgesprek starten. In Telegram kun je een eigen wallpaper instellen en zelf het notificatiegeluid kiezen. De notificaties zijn in Telegram erg uitgebreid: je kunt aangeven wanneer je een melding wilt hebben en met welk geluidje. Ook kun je instellen of je een preview van nieuwe berichten wilt zien, of pas wanneer je de app opent.

Telegram kan gesprekken met individuele personen of groepen dempen, zodat je rustig kunt werken. Je kunt dit instellen voor een periode van 1 uur, 2 uur of 2 dagen. Kortom: allerlei functies die je in een messengerapp verwacht, maar dan met de belofte dat je gesprekken minder snel afgetapt zullen worden.

Er is een speciale versie geoptimaliseerd voor de iPhone X:

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt
februari 2020
Onderwerp
Categorie
Apps