Hidden Folks op de iPad samen spelen.

Review: Nederlandse Hidden Folks is een groot interactief zoekplaatje

Ken je Waar is Wally? Hidden Folks is een moderne en interactieve versie van deze game, beschikbaar voor iPhone, iPad en Apple TV. Wij probeerden deze nieuwe Nederlandse game en vertellen je er alles over.

Hidden Folks op de iPad samen spelen.
Sommige spelletjes speel je ter ontspanning, maar er zijn ook zat games die enige frustratie opwekken. Hidden Folks is een combinatie van deze twee type spelletjes, waarin het de bedoeling is om naar mensen, voorwerpen en dieren te zoeken in één groot zoekplaatje. Het zeer charmante Hidden Folks is afkomstig van de Nederlander Adriaan de Jongh. Wij doken in dit uiterst vermakelijke zoekspelletje.

Hidden Folks: Waar is Wally in zwart-wit

Je bent vast wel bekend met het concept van Waar is Wally?. In Waar is Wally? ben je in een grote afbeelding op zoek naar Wally met zijn gestreepte muts. Doordat veel onderdelen in de tekening verdacht veel lijken op Wally zelf, is dit concept in veel gevallen buitengewoon lastig. Hidden Folks volgt hetzelfde principe, maar dan nog veel moeilijker, in zwart-wit en geheel interactief. Hidden Folks is vandaag verschenen voor de iPhone, iPad en Apple TV en biedt een hele hoop zoekplezier.

De Nederlander Adriaan de Jongh heeft dit spel samen met Sylvain Tegroeg ontwikkeld. Het concept is bedacht door De Jongh, terwijl Sylvain Tegroeg verantwoordelijk is voor de tekeningen in het spel. De Jongh maakte eerder al de dansgame Bounden, een game die wij op iCulture destijds ook al uniek noemden. De Jongh was ook verantwoordelijk voor de Twister-variant Fingle, waardoor we blij zijn dat hij weer terug is met een nieuwe game.

Elk level in Hidden Folks is met de hand getekend, waardoor het spel al een hele unieke uitstraling heeft. Alle mensen, dieren en objecten zijn in een simplistische stijl getekend, maar daardoor wel heel erg stijlvol. Behalve de uitstraling, is ook het geluid van het spel behoorlijk uniek te noemen. Elk geluidje dat je hoort, is met de mond ingesproken. Of het nou het openen van een deur is of het vissen in het water, elk geluidje dat de game produceert is door een mens ingesproken. Het gaat in totaal om meer dan 960 geluidseffecten. De geluiden klinken daarnaast ook echt alsof ze door een mens ingesproken zijn, wat het des te leuker maakt.

Mensen, dieren en voorwerpen zoeken in Hidden Folks

Het doel van het spel is dat je alle mensen, dieren en voorwerpen in het grote plaatje vindt die onderin beeld weergegeven worden. Bij elk onderdeel krijg je ook een (cryptische) aanwijzing, waardoor je beter weet waar je moet zoeken. Dat is ook wel nodig ook, want veel van de levels zijn behoorlijk groot waardoor inzoomen en uitzoomen echt noodzakelijk is. Met inzoomen en uitzoomen ben je er echter nog niet, want alle levels zijn interactief. Dat wil zeggen dat je vaak eerst handelingen moet verrichten om de te zoeken onderdelen zichtbaar te maken. Denk aan het openmaken van een tentje, het weghalen van riet of het verplaatsen van een bootje. Verstopte onderdelen kunnen daardoor overal zitten, wat het spel extra lastig maakt. Het is daarom van belang dat je elk level goed doorzoekt en daarnaast ook logisch nadenkt waar een onderdeel zich verstopt kan hebben.

Hidden Folks op de iPad.

De levels komen in allerlei soorten en maten. Je begint het spel met een klein simpel level om er goed in te komen, maar al snel krijg je een level voorgeschoteld dat zo enorm groot is dat je ook wel even bezig bent voordat je alle onderdelen gevonden hebt. In een camping-level moet je op zoek naar twaalf onderdelen, variërend van een klein spinnetje tot een in Pikachu-kostuum gehuld persoon. Er zijn echter ook levels waarin je een lopend persoon moet begeleiden naar het einde, door de omgeving te manipuleren. Dit brengt de nodige variatie met zich mee, al ben je het grootste deel van het spel op zoek naar allerlei voorwerpen in bossen, woestijnen, fabrieken en steden.

Hidden Folks het beste op de Apple TV

Hidden Folks is beschikbaar op zowel de iPhone, iPad als Apple TV. Daarnaast zijn er nog iMessage-stickers beschikbaar, waardoor je ook je vrienden enthousiast kan maken om Hidden Folks te spelen. Wij speelden het spel vooral op de Apple TV, omdat hij daar het beste tot zijn recht komt. Op de iPhone zijn sommige levels veel te groot, waardoor je het overzicht al snel kwijtraakt. Op de iPad is dit probleem een stuk minder aanwezig, maar het spel komt op de Apple TV veruit het beste tot zijn recht. Doordat je het spel op de Apple TV speelt, kun je het bovendien ook een stuk beter spelen met andere mensen. Zo ga je samen op zoek naar alle verstopte onderdelen, wat Hidden Folks meteen een gezelschapsspel maakt. De besturing loopt geheel via de Siri Remote en is in het begin wel even wennen. Als je het eenmaal onder de knie hebt, is Hidden Folks op de Apple TV een absolute aanrader.

Beeldinstelling in Hidden Folks.

Hidden Folks heeft daarnaast nog een aantal opties. Doordat het spel helemaal in zwart-wit gemaakt is, hebben de ontwikkelaars meerdere standen toegevoegd. Met de sepia-stand heeft het spel een soort bruine kleur, waardoor het spel later op de dag prettiger is voor de ogen. Wil je het spel ‘s avonds spelen, dan kun je ook kiezen voor een omgekeerde stand. Dit betekent dat al het wit, zwart gemaakt wordt en dat al het zwart weer wit gemaakt wordt. Deze instellingen zijn beschikbaar voor zowel de iOS- als de tvOS-versie. Exclusief in de iOS-versie is de mogelijkheid om je spel op te nemen. Door de opname in het spel te starten, wordt je gameplay als een video opgeslagen in de Foto’s-app. Je kunt er zelfs voor kiezen om tegelijkertijd een audio-opname te maken. Dit is vooral bedoeld om een vriend of vriendin te helpen, omdat je zo eenvoudig kan laten zien waar je een verstopt onderdeel kunt vinden.

Score

9.2

Hidden Folks

Hidden Folks

€3,99

Voordelen +

  • Zeer charmant spel met geweldige geluidjes
  • Leuk concept met interactieve zoekplaatjes
  • Samen spelen op de Apple TV
  • Je eigen sessies opnemen in iOS-versie

Nadelen

  • Op de iPhone lang niet altijd even overzichtelijk
  • Hoeveelheid levels nog niet heel groot

Conclusie Hidden Folks

Hidden Folks is een zeer origineel en vermakelijke game. Het spel pakt een bekend concept, maar maakt dit zo uniek (zowel door gameplay als uitstraling) dat je het spel maar moeilijk weg kan leggen. De veertien levels in de game zijn allemaal even leuk en soms ook behoorlijk pittig, waardoor het ook wel eens frustrerend kan zijn als je bijvoorbeeld dat ene donkere konijntje maar niet kan vinden. De charme van Hidden Folks draagt ook zeker bij aan de hoge score die het spel van ons krijgt, zowel door de met de hand getekende animaties als de met de mond ingesproken geluidjes. Mocht je Hidden Folks willen downloaden, dan is het wel aan te raden om dit spel minimaal op de iPad te spelen, omdat dit een stuk prettiger speelt op een groter scherm. Ideaal is daarom de Apple TV-versie, maar ook op andere toestellen is de game meer dan de moeite waard.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

15 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.