For Good-app voor duurzaam leven

Review: For Good, Belgische app helpt je duurzamer leven

Belgische app helpt je duurzamer leven
De Belgische app For Good geeft je inzicht in je ecologische voetafdruk, zodat je op de categorieën Transport, Woning en Voeding kunt zien hoe verspillend jij bezig bent en wat er te verbeteren valt. In onze review lees je meer.

De app For Good heeft als doel om je duurzamer te laten leven. Ben je bezorgd over je ecologische voetafdruk, dan kan For Good helpen om inzichtelijk te maken hoeveel je nu eigenlijk verbruikt en vervuilt. Wij probeerden deze Belgische app uit.


For Good-app voor duurzaam leven

For Good: Belgische app voor betere wereld

For Good wil een betere wereld creëren. De app kijkt daarbij naar drie gebieden: transport, wonen en voeding. Als je de app installeert moet je eerst toegang geven tot je locatie en je gezondheid- en bewegingsinfo. Op die manier kun je je gedrag meten en vergelijken met anderen in de community. De lat ligt daarbij hoog, want gebruikers van For Good zijn meestal geen types zijn die in een SUV rondscheuren en dagelijks een uur onder de douche staan.

De app bevat levels en doelen, die je helpen om duurzamer te leven. Zo kun je sparen voor een doel. Daarnaast kun je je aansluiten bij een Circle om gezamenlijk een doel te bereiken. Je bent verplicht om je te registreren bij het opstarten van de app. Daarna vul je wat aanvullende info in, zoals hoeveel jaarlijkse kilometers je met de auto rijdt, hoe vaak je vliegreizen maakt, of je groene stroom verbruikt en wat je aan verwarming verbruikt.

For Good-app op iPhone

Mijn matige autoverbruik en vermijden van openbaar vervoer (ik loop veel) vallen in de smaak bij For Good en met mijn 3 jaarlijkse vliegreizen (2 binnen Europa, 1 daarbuiten) ben ik minder vervuilend dan andere mensen. De voorlopige score (1,9x de aarde?) die ik krijg is wat onduidelijk, want er staat niet bij wat het betekent, maar het is in ieder geval te hoog. De rest van de For Good-community scoort namelijk een 1,7. Lager is beter, lijkt me.

Als iedereen zou leven zoals jij…
Verder vind ik de term ‘Als iedereen zou leven zoals ik’ nogal verwarrend, omdat grote delen van de wereldbevolking in armoede leven. Word ik nu vergeleken met alle aardbewoners (inclusief mensen die in eenvoudige hutjes wonen zonder voorzieningen) of met westerse mensen? De app legt het niet goed uit. Blijkbaar verbruik ik 1,9x zoveel als een gemiddelde aardbewoner. Hoe het precies zit met de rest van de wereldbevolking is bovendien niet zo makkelijk te achterhalen. Volgens de criteria van de Wereldbank leeft 10% van de bevolking in extreme armoede, volgens goededoelenmensen is het 47%. Maar je mag er vanuit gaan dat eerder 90% van de wereldbevolking het slechter heeft dan wij in Europa en daardoor domweg de mogelijkheden ontbeert om te verspillen of in een energieslurpende auto rond de crossen.

For Good-app op iPhone

Automatisch volgen hoe je reist
De app houdt automatisch je mobiliteit bij. Dat wil zeggen dat er net als bij de Moves-app wordt gekeken op welke manier je je beweegt. Dat vind je misschien minder prettig, maar apps zoals deze zul je vaak maar korte tijd gebruiken. Zodra je een beetje inzicht hebt hoe vervuilend jij bent en welke maatregelen de meeste impact hebben, zul je de app uiteindelijk toch weer verwijderen. Maar je moet voor jezelf bepalen of je meer zelfinzicht waardevol genoeg vindt om een tijdje je doen en laten te delen met een app.

In de binnenstad kan zo’n automatische meting van je gedrag onbetrouwbaar zijn. Zo zul je op de fiets waarschijnlijk sneller bewegen dan in de auto of in het OV, terwijl die twee laatstgenoemde vervoermiddelen toch echt vervuilender zijn. Als je klikt op het routesymbool in de app krijg je een overzicht van de routes die je hebt afgelegd en het vervoermiddel dat je hebt gebruikt. Wandelen, fietsen en OV krijgen een groene smiley, omdat ze een lagere ecologische voetafdruk hebben. Autorijden en vliegen is rood. Die locatietracking kost wel wat batterijduur, geven de makers toe. Ook dat is een reden om For Good maar beperkte tijd te gebruiken, totdat je meer inzicht hebt in je gedrag en gewoontes.

200 handige tips
Je kunt via de app ook je meterstanden van gas en elektriciteit opgeven, maar dat hoeft niet. De app geeft je bovendien meer dan 200 tips om je ecologische voetafdruk te verkleinen, bijvoorbeeld door minder vlees te eten en uitstapjes te combineren: je kunt beter in één middag bij al je grootouders, ooms en tantes langsgaan dan vijf verschillende ritjes maken. Bij elke tip tik je op Niets voor mij of Interessant. Onderin het scherm kun je ook aangeven of je al iets doet. Deze tips zijn ook weer verdeeld in de categorieën Mobiliteit, Wonen en Voeding.

For Good-app op iPhone
Hierboven zie je hoe makkelijk je je kunt afmelden als de app niet meer interessant voor je is. Het aanmelden bij een Circle lukte ons niet, omdat je daarvoor een speciale code moet hebben (maar hoe kom je daaraan?).

Je kunt ook met medewerkers en andere leden aan de slag om een For Good Challenge te doen, maar daarvoor moet je wel contact opnemen met de organisatie achter de app. Verder kun je je aansluiten bij een Circle (een groepje gebruikers), maar werkt alleen als je over een 6-cijferige code beschikt. Hoe je daaraan komt, vertelt de app niet.

Score

7

For Good

For Good

Gratis

Voordelen +

  • Geeft advies over de belangrijkste duurzame gewoontes
  • Geeft duidelijk inzicht in je gedrag ten opzichte van anderen (incl. verloop in de tijd)

Nadelen -

Conclusie For Good review

De makers van For Good zeggen dat de app nog niet helemaal af is en dat er nog verbeteringen mogelijk zijn. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat je zomaar een slechte app in de App Store mag zetten. Gelukkig functioneert alles in For Good prima, alleen zou de uitleg nog wel iets uitgebreider mogen zijn. Het is me onduidelijk wat ‘1,9x de aarde’ betekent en met welke bevolkingsgroep mijn duurzaamheid wordt vergeleken.

Positief vind ik dat de drie aspecten waar naar gekeken wordt een redelijk goede indruk geven van je duurzaamheid, zonder dat je meteen heel veel data hoeft in te vullen. In plaats van het opzoeken van je exacte automodel en -verbruik kun je ook gewoon aangeven dat je een kleine gezinsauto hebt, zodat de app een gemiddelde pakt. Dat geldt ook voor andere data die je moet invoeren. Al met al een prettige app, die je alleen niet zo lang zult gebruiken. Zodra je inzicht hebt hoe goed je bezig bent en welke maatregelen je het beste kunt nemen, is de informatiewaarde eraf.

Reacties: 3 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.