AutoWake op Apple Watch.

Review: AutoWake is een wekker voor de Apple Watch die je wekt met trillingen

Wekker om je pols

AutoWake is een nieuwe wekkerapp, maar dan voor je Apple Watch. Hierdoor word je met tikjes op je pols langzaam wakker gemaakt, maar AutoWake kan ook tegen je praten.

AutoWake op Apple Watch.
Er zijn al heel veel verschillende wekkerapps beschikbaar voor de iPhone, waarmee je prettiger wakker moet worden. Denk aan slimme wekkers die je op het juiste moment in je slaap wakker proberen te maken. AutoWake is een nieuwe slimme wekker, maar dan voor de Apple Watch. In plaats van geluidjes, maakt deze slimme wekker je wakker met behulp van trillingen op je pols.

AutoWake: slimme Apple Watch-wekker met trillingen

AutoWake is gemaakt door dezelfde ontwikkelaar als de slaapapp AutoSleep. Wij beoordeelden AutoSleep met een mooie 8,8 en onlangs werd de app nog flink uitgebreid. AutoWake is een aanvullende app, die je ook helemaal zonder AutoSleep kunt gebruiken.

Om AutoWake te gebruiken, heb je dus wel een Apple Watch nodig. Deze dien je dan ook de hele nacht om je pols te dragen. Veel batterij gebruikt de app dan niet, maar je moet wel een ander moment kiezen om je Apple Watch op te laden. Dit kan bijvoorbeeld ‘s avonds voordat je naar bed gaat of terwijl je onder de douche stapt en je je gaat aankleden.

De Apple Watch-app van AutoWake bestaat in feite uit drie knoppen: een grote schakelaar om de wekker aan of uit te zetten, een knop om de tijd in te stellen en om het slimme gedeelte van de app in of uit te schakelen. Het instellen van de wekker gaat heel eenvoudig door aan de Digital Crown te draaien en bij de SmartWake functie heb je meerdere opties.

AutoWake wekker op de Apple Watch.

SmartWake in AutoWake

Met de SmartWake-functie kijkt de app naar je hartslag en pakt op basis daarvan het juiste moment om je wakker te maken. Je kunt ervoor kiezen om gewekt te worden bij een lichte of medium slaap. Bij elk van deze opties kun je bovendien instellen of je 15 of 30 minuten voor je werktijd langzaam wakker gemaakt wil worden. Door je in een lichte slaap wakker te maken (in plaats van precies op het moment dat je de wekker ingesteld hebt), word je minder vermoeid wakker. Wil je gewoon gewekt worden op de door jou ingestelde tijd, dan kun je deze SmartWake-functie ook gewoon uitzetten.

Het instellen van je wekker doe je in een paar minuten. Daarna hoef je alleen maar op de schakelaar te tikken om de wekker aan te zetten. De enige voorwaarde is dat je de complicatie voor AutoWake ingeschakeld moet hebben. Hierop wordt aangegeven of je wekker aan of uit staat en telt ook af naar het moment dat je gewekt wordt. De ontwikkelaar raadt aan om de XL-wijzerplaat te installeren, omdat de complicatie dan extra groot weergegeven wordt. Deze wijzerplaat kun je dan bijvoorbeeld alleen gebruiken zodra je gaat slapen. Mocht je liever een andere wijzerplaat voor de nacht willen, dan kan dat ook gewoon.

AutoWake instellen op de Apple Watch.

Wakker worden
De grote vraag is natuurlijk of je daadwerkelijk wakker gemaakt wordt door de trillingen van je Apple Watch. Het resultaat zal verschillen per persoon. Omdat je AutoWake zo kunt instellen dat je bij een lichte slaap gewekt wordt, zul je de trillingen wel voelen. Het is bovendien niet een consistente trilling, want er wordt afgewisseld tussen een snelle en harde vibratie. Je moet er echter wel goed op letten dat je Apple Watch-bandje strak genoeg zit. Vind je dat niet lekker zitten tijdens je slaap, dan kun je AutoWake beter links laten liggen. Ook mensen die normaal gesproken met nog geen vijf harde wekkers wakker te krijgen zijn, kunnen AutoWake beter overslaan.

Gelukkig heeft AutoWake ook nog een backup-wekker. De bijbehorende iPhone-app kan je namelijk met de VoiceOver-stem persoonlijk wakker maken. Via de instellingen kun je zelf de woorden invoeren die je iPhone hardop moet uitspreken als je niet reageert op de trillingen van je Apple Watch. Standaard staat dit op Darling, wakey wakey, omdat de app (vooralsnog) alleen in het Engels is. Maar met de Nederlandse stem klinkt dit nogal vreemd, waardoor het beter is om dit zelf aan te passen.

Het is voor de iPhone-app niet nodig om je iPhone ontgrendeld te houden, dus je kunt hem ‘s nachts gewoon aan de lader hangen en vergrendelen. Ook kun je gewoon de Niet storen-stand blijven gebruiken, zowel op je iPhone als Apple Watch. Doordat je zelf iets in kunt voeren om door je iPhone uit te laten spreken, maakt van AutoWake ook een hele persoonlijke wekker app. Je kunt het zo leuk maken als je zelf wil, door bijvoorbeeld een hele gekke zin in te voeren.

AutoWake instellen op de iPhone.

Behalve de stem, kan AutoWake je ook nog wekken met een eigen gekozen liedje uit je muziekbibliotheek. Dit werkt alleen met muziek in de Muziek-app, dus niet met je bibliotheek uit Spotify. Bovendien moet het nummer offline op je iPhone opgeslagen zijn, wat lang niet bij iedereen het geval is. Het is helaas niet mogelijk om via AutoWake ook een gewoon alarmgeluid af te laten spelen. Wil je dat wel, dan heb je dus alsnog een andere wekkerapp nodig.

Het nadeel van AutoWake is dat je niet voor bepaalde dagen specifieke wekkers in kunt stellen. Je kan maar één wekker zetten die voor de volgende dag geldt. Wil je op maandag op een ander moment gewekt worden dan op dinsdag en woensdag, dan kun je dat dus niet handmatig instellen. Bovendien moet je de wekker elke avond opnieuw handmatig aanzetten. Het is een kleine moeite om via de ingestelde complicatie naar de app te gaan en de schakelaar aan te tikken, maar ideaal is het niet.

Score

8

AutoWake

AutoWake

€2,29

Voordelen +

  • Op een prettigere manier wakker gemaakt worden
  • Werkt probleemloos op Apple Watch
  • Ook een pratende wekker op je iPhone

Nadelen

  • Wekker elke dag opnieuw inschakelen
  • Geen aparte tijden voor specifieke dagen in te stellen

Conclusie AutoWake

AutoWake is een grappige nieuwe wekkerapp die perfect werkt op de Apple Watch. De SmartWake-functie zorgt ervoor dat je op het goede moment gewekt wordt, maar het resultaat zal per persoon verschillend zijn. Mensen die normaal gesproken nog niet wakker worden met tien verschillende wekkers, zullen ook niet zo snel wakker worden van tikjes op de pols van AutoWake. Als je normaal gesproken geen moeit hebt met wakker worden maar de standaard wekker geluidjes inmiddels zat bent, dan is AutoWake de moeite waard. De app functioneert prima op de Apple Watch en is een originele toepassing van de smartwatch. Wel is het jammer dat je geen vaste tijden voor meerdere dagen in kunt stellen en dat je elke avond opnieuw handmatig de wekker aan moet zetten.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 20 december 2017, 20:43
Categorie Gezondheid en fitness
Onderwerpen slapen, wekker
Device Apple Watch

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.